El conseller de la Presidència, Albert Dalmau, s'ha estrenat aquest dilluns en comissió d'afers institucionals del Parlament per detallar les línies que seguirà al capdavant del seu Departament. És el primer membre del Govern d'Illa que compareix davant dels grups, i el seguiran la resta d'integrants de l'executiu durant la setmana. En la seva intervenció, Dalmau, que ha reivindicat la voluntat d'arribar a acords i teixir consensos, ha instat als grups a fer propostes i s'ha compromès a "incorporar-les vinguin d'on vinguin", si són "bones i serioses". La línia vermella serà l'extrema dreta.
Dalmau, que s'ha definit com a "socialdemòcrata de pensament liberal" i "pragmàtic obert al diàleg" ha detallat les línies mestres del Departament, amb un èmfasi especial en la transformació a fons de l'administració i els serveis públics. En aquest sentit, ha anunciat 12 grups de treball que faran propostes d'actuació en les 12 prioritats per a aquest "pla de millora continua" de l'administració pública. "Volem transformar per protegir", ha remarcat.
El diagnòstic de l'executiu és que cal adaptar l'administració als canvis provocats per l'envelliment democràtic, l'emergència climàtica i les noves tecnologies. No fer-ho, ha dit Dalmau, obre la porta a desprestigiar els serveis públics. És clau, doncs, desburocratitzar el sector públic i implementar un "procés gradual i profund de transformació dels serveis públics per protegir-los i posar el ciutadà al centre". Aquest pla inclou 12 àmbits d'actuació. "Ha arribat el temps de fer, de passar de la diagnosi a l'acció", ha remarcat, i ha promès "ambició".
Les prioritats són la simplificació normativa i dels processos, dissenyar uns serveis públics amb l'usuari al centre, construir una administració "100% digital" que alhora garanteixi l'atenció presencial de qualitat "amb cita prèvia o sense", la transparència en els tràmits i els serveis, la consolidació d'una ocupació pública qualitat, construir un sector públic capaç de generar activitat econòmica i innovació, professionalitzar la direcció pública, adaptar l'administració a l'impacte demogràfic i el canvi climàtic, prestigiar els servidors públics, millorar la comunicació i implementar instruments d'avaluació de les polítiques públiques.
Dalmau ha defensat que cal fer "un pas decidit" per professionalitzar la direcció pública i s'ha compromès a fer un decret del directiu públic, en què prevalgui la competència i el mèrit i es tingui en compte l'avaluació del compliment i el rendiment. També ha plantejat un nou paper de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, per "prestigiar-la". Una de les promeses de Salvador Illa en campanya va ser, precisament, crear un comissionat de l'autogovern, per fer una auditoria dels serveis públics, per saber en quina situació es troben.
El conseller ha definit tres prioritats més, a banda de la reforma de l'administració. La primera és coordinar el Govern, amb "una mirada a l'estratègia i el peu a les operacions". En aquest àmbit, ha dit que l'habitatge serà una prioritat de l'executiu i que es compliran els acords subscrits amb ERC i els comuns, amb especial èmfasi en l'acord pel finançament singular. També ha remarcat, en aquesta línia, que cal "un nou pressupost", tasca que ha de liderar el Govern però que necessitarà el suport del Parlament. La prioritat serà el pacte amb ERC i els comuns. Una altra de les prioritats serà la feina amb el món local, clau per a la cohesió territorial, amb l'aprovació del nou estatut del món local.
Les comissions bilaterals, el proper semestre
La darrera línia serà reforçar l'autogovern amb la mirada posada a la millora dels serveis públics. El conseller ha promès que convocarà les comissions bilaterals Estat-Generalitat durant el proper semestre, entre elles la comissió mixta d'afers econòmics i fiscals, important per començar a desplegar l'acord pel finançament singular. Dalmau ha garantit que hi haurà un "diàleg fluid i cooperació" amb el govern espanyol, però també ha dit que la lleialtat institucional anirà acompanyada d'"exigència" per complir els acords.
ERC critica una visió "massa gerencial" de l'administració
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha tret pit de l'acord assolit i ha assegurat que "el faran complir" des de l'oposició. "Farem una oposició vigilant", ha dit. Sobre el contingut de la intervenció de Dalmau, Vilalta ha lamentat una "visió massa gerencial i empresarial" de la governança pública i ha demanat una actuació "amb ànima". La dirigent republicana ha demanat que posi èmfasi en la feina amb el món local i, en aquest sentit, que es tramiti l'estatut del món local pactat per a la investidura d'Illa. En la rèplica, Dalmau destacat la "valentia" d'ERC per traçar un acord "positiu" per al país. "El Govern complirà els acords", ha insistit.
El portaveu dels comuns, Lluís Mijoler, ha advertit Dalmau que el Govern "no té un xec en blanc" i que faran oposició amb "exigència" perquè els acords es compleixin. En aquesta línia, ha destacat la necessitat d'aprofundir la feina amb els municipis i incorporar la veu dels ens locals en la presa de decisions. Dalmau ha compartit la rellevància del municipalisme en el nou govern i ha posat d'exemple el pla de barris i el comissionat creat en aquest àmbit. "És una prioritat", ha dit.
Junts es projecta com a alternativa al "Govern sucursalista"
El portaveu de Junts, Josep Rius, ha carregat contra el Govern "més espanyolista" i ha projectat el seu grup com a "alternativa" a un executiu "dèbil, feble i sucursalista". Ha denunciat diversos nomenaments d'alts càrrecs de perfil espanyolista i que el president es reuneixi amb Felip VI aquest dimecres a la Zarzuela. També ha criticat l'acord del PSC i ERC, i ha dit que el finançament singular serà "un cafè per a tothom". Dalmau ha lamentat que Rius no hagi fet cap proposta. "No tenen res a dir?", li ha preguntat, i ha allargat la mà a la formació postconvergent. "Espero comptar també amb la seva formació per fer avançar el país, vull que facin propostes que pugui recollir", ha reblat. Amb tot, ha dit que no comparteix la "lògica de confrontació" de Junts i ha demanat "cooperar".
El portaveu del PP, Juan Rodríguez, ha retret a Dalmau la "poca concreció" en les línies de treball i ha demanat administració per avançar en la reducció de la burocràcia. "Tenim pendent reduir el sector públic", ha dit, i ha insistit que cal eliminar un "entramat burocràtic" que impedeix prestar un bon servei. També ha demanat més compromís amb el món local i aprovar en aquesta legislatura la llei de finances locals. "Aquest és el finançament necessari", ha reblat. En la rèplica, Dalmau ha insistit que el sector públic són "metges, mestres, mossos o bombers". "No contribueix al debat parlar de macroestructures", ha assegurat, però li ha "agraït" les propostes. "Partim de posicions diferents, però confio poder trobar punts d'unió", ha afegit.
La portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha advertit que la línia de Dalmau amb relació als canvis a l'administració vol dir "privatitzar i vendre els serveis públics al millor postor". "Quan parlen de transformar per protegir, tremolem; protegir vol dir més recursos", ha dit Estrada, que ha acusat el PSC de "rendir acatament a l'oligarquia espanyola" i no fer polítiques d'esquerres. La portaveu cupaire ha advertit que sense autodeterminació no hi haurà millora de l'autogovern. El conseller ha dit que comparteix més coses amb Estrada del que pot pensar la diputada anticapitalista. En aquest sentit, ha assegurat que vol incorporar algunes mesures que l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, va plantejar a la reunió amb Illa la setmana passada.