Iceta: «Si el resultat electoral no és bo, posaré el càrrec a disposició del PSC»

El líder dels socialistes obre la porta a MES i Avancem per concórrer junts al Parlament, tot i que ho veu "difícil" perquè han fugit "del projecte del PSC" | Proposa impulsar una "reestructuració del deute"

Publicat el 04 de gener de 2015 a les 09:30

Miquel Iceta, líder del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), a la redacció de l'ACN Foto: ACN


"Si el resultat del PSC a les eleccions no és bo, posaré el meu càrrec a disposició del partit, naturalment". Així ho assegura el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en una entrevista a l'ACN, en parlar de les conseqüències d'una possible baixada de vots i escons dels socialistes en uns comicis al Parlament. A més, reitera que fins i tot en cas de millorar el resultat, el PSC "haurà de fer el seu congrés" el 2015, sense la "hipoteca" de la seva continuïtat com a líder del partit. D'altra banda, el socialista ha obert la porta al "diàleg i acords" amb MES i Avancem -partits escindits del PSC- per concórrer junts al Parlament, tot i que ho veu "difícil" perquè han fugit "del projecte socialista".

La possibilitat que el 2015 s'avancin les eleccions al Parlament està ben present en l'estratègia dels partits. I per això el líder del PSC ja contempla diferents escenaris davant aquesta cita electoral. En aquest sentit, Miquel Iceta té molt clar que no s'aferrarà a la primera secretaria si el PSC segueix caient en vots i escons, com ha passat en els darrers comicis. "Si a les eleccions el resultat no és bo, jo posaré el meu càrrec a disposició, naturalment", ha sentenciat Iceta en l'entrevista que ha concedit a l'ACN.

El PSC té previst celebrar a finals del 2015 el seu congrés ordinari, cosa que podria fer que les eleccions anticipades s'acabessin celebrant poc abans d'aquest conclau dels socialistes. En aquest sentit, Iceta ha volgut aclarir que si després d'una possible obtenció de mals resultats als comicis el partit està en ple procés congressual, "el càrrec ja estarà també a disposició, perquè sempre hauria de ser així. Quan un entra al congrés del PSC se sap com entra però no com surt, perquè per a això ens trobem", ha argumentat.

Amb tot, no amaga que, amb independència del calendari polític, el resultat electoral podria vincular el seu futur al PSC. "Estem en temps de canvis i relleus i tots els companys haurien d'estar disposats a exhibir molta generositat en aquest procés. El meu càrrec sempre està a disposició del partit, siguin els que siguin els resultats del partit, si fossin bons, també. Perquè si són bons, nosaltres hauríem de fer el congrés que s'ha de fer, i s'han de discutir moltes coses i no pot haver-hi una dada fixa com la continuïtat del primer secretari per bé que hagin anat les eleccions", ha afegit.

I és que, quan Miquel Iceta va accedir al seu càrrec va deixar clar que la seva elecció era temporal i que el 2015 deixaria el partit en mans d'una altra persona amb la celebració del congrés ordinari. Ara, però, entren en joc més condicionants i ja obre la porta a la seva continuïtat al capdavant dels socialistes.

"Hem d'afrontar el congrés sense inèrcies ni hipoteques, disposats a escriure en papers en blanc, i això vol dir disposats a replantejar-ho tot començant pel nom del primer secretari", assegura Iceta. Però tot i això, admet que "en un projecte col·lectiu, el tema fonamental és l'opinió dels companys, el context polític, les necessitats del moment, com hagin anat les coses des del punt de vista electoral, com hagi anat la preparació del congrés... en definitiva, jo sempre estaré allà on els meus companys vulguin", ha explicat el líder del PSC.

El que sí té clar Iceta és que el PSC s'ha de bolcar des de ja en les eleccions municipals, amb independència de quan siguin els comicis al Parlament. És per això que Iceta ha defensat l'estratègia del partit d'intentar als municipis coalicions i pactes anteriors i posteriors als comicis amb MES i Avancem, partits escindits del propi PSC. "És obligat als municipis, sobretot als petits, perquè hi ha la gent que hi ha, no som masses, hem de fer moltes candidatures i hem de garantir molts governs de progrés", argumenta.

De la mateixa manera, Iceta obre la porta a poder fer el mateix en unes eleccions al Parlament, tot i que admet la dificultat en aquest cas. "L'esforç és mes senzill perquè les diferencies en el projecte local són pràcticament inexistents; a nivell català és diferent", assegura, tot i matisar que des de la direcció del PSC "estem oberts sempre a col·laborar amb altres partits o els que hagin sortit del propi PSC". "Això depèn més d'ells. Suposo que per qui ha abandonat un partit deu ser molt difícil explicar que s'hi ha de tornar a posar d'acord. Nosaltres anirem amb el nostre projecte, i precisament la gent que ha deixat el PSC suposo que és perquè no comparteix el projecte, per tant serà difícil. Nosaltres sempre anem amb actitud molt oberta i favorable a l'acord i el diàleg", ha sentenciat.

Les propostes de la reestructuració del deute i la llei de la claredat

A l'inici d'un any ple de cites electorals, el PSC ja va llençant algunes de les seves propostes. En aquest sentit, Iceta ha aprofitat per demanar al govern espanyol i català que reclamin a Europa canvis en la seva política sobre el deute. Conscient que ni PP ni CiU van en la mateixa línia que els socialistes, Iceta proposa impulsar una "reestructuració del deute", tant el de la Generalitat com el de l'Estat, que inclogui fins i tot no abonar-ne algunes parts.

"Els terminis de reducció del dèficit imposats a Europa són massa severs i estan prolongant la crisi i fent que els països no se'n surtin. Són debats que s'han de posar sobre la taula i establir entre governs que volen resoldre-ho. D'entrada, s'ha pensar en canviar els terminis, perquè alleugeria les coses. I després també pensar en reestructurar el deute, en el sentit que hi ha parts del deute que no es podran retornar a curt termini, ni molt menys. Ho estem proposant per les famílies, que les entitats es prestin a donar més temps per pagar o fins i tot a renunciar a cobrar una part. I això és el que han de fer els governs. Ara que veiem el debat grec, aquest és un debat que les institucions europees hauran d'entomar", ha argumentat el líder del PSC.

D'altra banda, el primer secretari dels socialistes ha refermat la voluntat ja anunciada de prioritzar el referèndum de la reforma de la Constitució que proposa a la consulta sobre la independència. Tant és així, que fins i tot en el cas de no veure reeixida la seva intenció de poder votar i aprovar aquesta reforma federal de la carta magna espanyola, el seu "pla B" tampoc seria el referèndum sobre la independència, sinó "una llei de la claredat com la canadenca" que pogués obrir la porta, posteriorment, a una consulta sobiranista.

En qualsevol cas, Iceta ha avançat que el PSC no intentarà forçar que el programa electoral del PSOE per a les eleccions al Congrés i al Senat de finals de 2015 inclogui la consulta legal i acordada que els socialistes catalans afirmaven defensar. I és que Iceta i el PSC prefereix centrar tots els esforços en la reforma constitucional com a primera opció i solució prioritària al problema que Espanya i Catalunya arrosseguen en els darrers anys.