Salvador Illa ha començat el tour per Espanya a les Illes Canàries. El president vol reunir-se amb els presidents autonòmics per traslladar-los les seves prioritats polítiques, algunes de les quals, com el finançament singular, inquieten -o irriten- els dirigents dels diferents territoris de l'Estat. Les reunions també pretenen escenificar que Catalunya "ha tornat" i "s'implica" en la construcció d'Espanya. Amb el president canari, Fernando Clavijo, de Coalició Canària, Illa ha defensat la reforma del model de finançament, i ha insistit que això no va en detriment de la resta d'autonomies. Des de Tenerife, ha fet una crida a "no tenir por" del plantejament català i ha demanat un debat "serè".
El president de la Generalitat ha explicat la proposta de finançament singular i ha escoltat els arguments del president canari. "Catalunya no vol privilegis i respectarà la solidaritat", ha insistit Illa. Tots dos dirigents han compartit la necessitat de "repensar i renovar" el sistema de finançament des de la defensa dels interessos de cada territori. "No he vingut a convèncer ningú; he vingut a explicar-me", ha dit Illa, que ha defensat tenir bones relacions amb els presidents autonòmics per "escoltar" i "explicar" les reivindicacions de cadascú. Així, el president ha refermat que Catalunya està plenament implicada en Espanya. "Cap problema d'Espanya és aliè a Catalunya", ha dit.
El president de les Canàries, per la seva banda, ha dit que la proposta que li ha presentat Illa pretén "desenvolupar" l'Estatut, i això no hauria de plantejar problemes. Ara bé, també ha dit que no hi ha ara com ara un document concret que es pugui estudiar. "És positiu escoltar l'opinió de l'altre; Canàries defensa la igualtat i que l'estat del benestar sigui el mateix a tot arreu", ha dit. En aquest sentit, i preguntat per si ara el president avala el finançament singular, Clavijo ha advertit que "si un territori surt del règim comú, això trencaria el principi d'igualtat". Ara bé, d'entrada, la proposta d'Illa s'ha limitat a desplegar l'Estatut.
L'acord entre PSC i ERC sobre el finançament s'elevarà a la comissió bilateral Estat-Generalitat que es farà al febrer i servirà per convertir-lo en un acord entre governs. Illa ha dit que complirà "tots els acrods, sense excepció", i això inclou que l'any 2026 l'Agència Tributària de Catalunya ha de recaptar tot l'IRPF, un repte tècnicament difícil, com admet la consellera d'Economia, Alícia Romero.
Sigui com sigui, els dos dirigents han celebrat el to de la conversa, que s'ha pogut fer "des de la serenitat i la transparència", per allunyar el debat "complex" del finançament de la crispació i el "soroll". És això el que vol fer Illa amb la resta de reunions que tindrà amb dirigents autonòmics. L'agenda no està tancada i no se sap encara quina serà la pròxima parada de la gira. Dijous va reunir-se a la Generalitat amb el lehendakari basc, Imanol Pradales, que va dir que "respectava" la demanda de Catalunya de tenir un millor finançament.
"Solidaritat" amb la immigració
Els dos presidents també han parlat d'immigració, una qüestió que afecta especialment les Illes Canàries. Illa ha garantit que Catalunya serà "solidària" en aquest àmbit, i ha demanat abordar-ho des d'una perspectiva "humanista" i amb "empatia". Un altre punt de la trobada ha estat el turisme, i els dos dirigents han coincidit en la importància d'un sector que cal "regular" perquè no "mori d'èxit". En l'àmbit de la sanitat, Illa i Clavijo han defensat reformar el sistema sanitari perquè sigui sostenible i alhora mantingui l'excel·lència.
En el capítol d'acords, Catalunya i Canàries han pactat "coordinar-se" en matèria de cooperació i abordar la cooperació amb els països del Sahel i l'Àfrica. "Aprendrem mútuament de com ho fem", ha dit Illa. Els dos governs també compartiran metodologia i projectes en matèria empresarial per la transformació digital, el talent, la sostenibilitat i la intel·ligència artificial.