El president de la Generalitat, Salvador Illa, mantindrà reunions d'alt nivell a Brussel·les "en les pròximes setmanes". Així ho ha assegurat aquest divendres el conseller d'Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, durant la presentació de la nova delegada de l'executiu català davant la UE, Ester Borràs. "Properament veureu el president Illa a Brussel·les amb una agenda política potent", ha afirmat en declaracions als mitjans. En el mateix acte, Duch ha reivindicat la figura de Borràs -nomenada el dimarts passat- i ha destacat "el seu valor afegit" per "l'experiència" que acumula en les institucions europees, ja que des del 2021 treballava a la representació permanent d'Espanya davant la UE.
En la seva declaració, Duch no ha especificat quins noms s'estan sondejant. "El Govern està encara en una primera fase, just ahir va acabar el debat de política general", ha apuntat. Malgrat tot, ha garantit que aquestes reunions es produiran. "Per descomptat", ha asseverat.
A banda de comentar l'agenda política del president Illa, el conseller d'Unió Europea també ha estat preguntat novament per la situació del català a les institucions europees, un afer que defensa que cal tractar "amb normalitat". "És un idioma que parlen milions d'europeus i que té reconeixement oficial en un estat membres; com altres llengües, ha de tenir el reconeixement oficial a la Unió Europea", ha defensat.
La situació del català
En aquest sentit, ha apuntat que des del Govern s'està treballant tant per l'ús del català al Parlament Europeu com per l'oficialitat del català -juntament el gallec i l'eusquera- a la Unió. "És un compromís dels governs català i espanyol: la segona via és més complicada, però hem de treballar en les dues al mateix temps", ha expressat.
Tot plegat s'ha produït en el primer acte institucional de la nova delegada Ester Borràs a Brussel·les, qui ha definit com "un honor i una gran responsabilitat" assumir aquest nou rol. Sobre la seva tasca de representació, Borràs ha reivindicat la "llarga tradició europeista" de Catalunya i ha posat en valor els diferents projectes que han sorgit del país i que han tingut ressò a les institucions a nivell "polític, econòmic, social i cultural".
En aquest sentit, ha manifestat el seu desig que Catalunya "sigui un referent en molts projectes europeus" i que es conegui el territori "com un motor de consolidació i expansió del projecte europeu". "No només des d'un rol actiu, sinó també proactiu; Catalunya és Europa, però també volem que Europa sigui Catalunya", ha resumit.