
Una independència real per superar la tradició autonomista. Aquest ha estat el missatge que ha llençat López Tena a Granollers. El cap de llista de SI ha dit que Catalunya no és independent perquè la independència "no ha tingut mai el suport popular". Per justificar-ho, ha reculat fins el 1898, any en què Cuba i Filipines "sí que ho reivindicaven i per això ho van aconseguir".
Segons el líder solidari, la situació es va reproduir el 1918, quan Catalunya va tenir el que "volia, és a dir, Mancomunitat i diputacions" mentre que al 1931 ERC "proclamava la República Catalana dins de la Federació Ibèrica". Ha recordat que el 1979 "el que es cridava era llibertat, autonomia i Estatut d'autonomia, no Estatut d'independència" i que la Generalitat actual "és una autonomia".
Per aquest motiu, López Tena ha instat el poble català "a nedar en comptes d'intentar aprendre a caminar sobre l'aigua" i a oblidar "fantasies històriques, com per exemple debatre sobre temes que sabem que no podem decidir o creure que si anem tots junts ho aconseguirem".
El presidenciable de SI també ha jugat a la "puta i la Ramoneta" amb CiU: d'una banda ha acusat el govern de Mas d'"incrementar el deute més que el tripartit en set anys", d'aprovar els pressupostos amb el PP o de no voler tractar al Parlament la llei de consultes i, de l'altra, li ha tornar a estendre la mà per una futura aliança sobiranista amb el clàssic requisit d'un full de ruta pautat, concret i seriós.
Uriel Bertran ha qualificat les eleccions com una "oportunitat històrica per accelerar la història" i ha definit la independència com una condició "necessària però no suficient per resoldre els problemes del país, com l'atur o el tancament d’empreses". El número 2 per Barcelona ha xifrat en 150.000 els catalans que no podran votar "per culpa de les ambaixades espanyoles".