L'independentisme desprecinta aliances amb el PP en plena incertesa pels pressupostos de Sánchez

L'endemà d'exigir una qüestió de confiança, la formació de Puigdemont pacta amb el PP suspendre l'impost de generació elèctrica, mesura també validada per ERC; la Generalitat pressiona perquè els comptes estatals tirin endavant

Alberto Núñez Feijóo, líder del PP, amb Cuca Gamarra al Congrés dels Diputats.
Alberto Núñez Feijóo, líder del PP, amb Cuca Gamarra al Congrés dels Diputats. | Europa Press
10 de desembre de 2024, 19:00
Actualitzat: 19:08h

La complexitat de la legislatura espanyola ha viscut aquest dimarts una jornada que serveix per explicar-la de manera diàfana. Junts i el PP han arribat a una entesa al Congrés dels Diputats per suspendre l'impost de generació elèctrica, una mesura que ha acabat comptant amb el suport d'ERC i del PNB, a banda de l'extrema dreta de Vox. L'entesa entre la formació de Carles Puigdemont -que insisteix que no forma part de cap bloc, com ha reiterat la diputada Pilar Calvo- i els populars ha arribat l'endemà que el líder a l'exili plantegés una qüestió de confiança a Pedro Sánchez, que veu com la negociació dels pressupostos generals de l'Estat continua encallada. Li costarà desbrossar el paisatge.

Tècnicament, què ha passat perquè Junts i el PP es posessin d'acord? El grup que comanda Míriam Nogueras -present a Brussel·les des de diumenge fins a dilluns a la tarda per la reunió de la plana major del partit amb Puigdemont- va presentar una esmena en un projecte de llei per regular el règim de comerç de drets d'emissió de gasos d'efecte hivernacle. Aquesta esmena, que posava per escrit la supressió de l'impost sobre el valor de l'energia elèctrica, va acabar sent transaccionada amb els populars, i és la que ha acabat rebent el suport d'ERC i del PNB. Els republicans justifiquen el vot amb l'argument que aquesta figura impositiva encareix l'energia elèctrica, la més neta, i retarda la descarbonització.

Més enllà de la redacció i del mecanisme parlamentari triat per tirar endavant l'esmena -els impulsors defensen que suposarà un estalvi de 400 milions per a famílies, 500 per a les pimes i 200 per a grans indústries-, el cert és que l'entesa entre el PP i Junts, així com també el vot favorable d'ERC, són un avís al PSOE. El primer moviment dels socialistes ja indica incomoditat: a primera hora de la tarda han decidit suspendre la comissió en què s'havia d'aprovar la iniciativa, prevista per aquest dijous, sense posar-hi data. Patxi López, portaveu parlamentari del PSOE, ha assenyalat que es deixarien de recaptar fins a 1.500 milions d'euros. El PP rebaixa aquesta xifra fins als 1.100 milions.

L'avís dels socis habituals arriba en un moment en què els pressupostos de Sánchez no acaben d'enlairar-se. Els socialistes encara estan negociant amb Junts el sostre de despesa, converses que s'encavalquen amb el traspàs de competències en immigració. El secretari general del partit, Jordi Turull, ha indicat en una entrevista al programa El Matí de Catalunya Ràdio que hi ha qüestions sensibles sobre aquesta carpeta que s'han de tancar -bàsicament de sobirania i exercici real de competències-, i que la negociació dels comptes no arribarà fins que s'hagin complert compromisos anteriors. Això passa, també, per executar les inversions previstos o, si no es pot, trobar mecanismes compensatoris.

El context a Madrid inquieta Salvador Illa, pendent també de quin rumb adopta ERC després de la segona volta del congrés dels republicans, en la qual els militants escolliran entre Oriol Junqueras i Xavier Godàs. Tots dos han verbalitzat, amb més o menys insistència, que els acords amb els socialistes són susceptibles de revisió. "Escenaris de soroll no contribueixen a la tranquil·litat", ha indicat la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, en la roda de premsa posterior al consell executiu. Es referia, en aquest cas, a la qüestió de confiança que va plantejar Puigdemont, de vida efímera. "Volem estar centrats en la gestió i les transformacions que tenim per davant", ha insistit Paneque.

Els comptes d'Illa segur que no estaran en vigor l'1 de gener, com ell voldria, però després del congrés d'ERC la idea és que s'accelerin els contactes. De moment, en aquest ple ja quedarà validada la reforma que enterra el Hard Rock. Mentrestant, a la Moncloa esperen afermar la relació amb Junts -que té una pota a la taula de negociació en mans de mediadors internacionals- tot i els avisos de Puigdemont. "Perquè siguin fructíferes, les converses han de funcionar amb discreció", ha ressaltat la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría. El PSOE ja sap, en tot cas, que Junts no té cap ganes de pactar una moció de censura amb Alberto Núñez Feijóo. Les enteses, per ara, són sectorials.