Interior crea una comissaria específica per a víctimes de violència masclista

Els Mossos habiliten un canal de WhatsApp per acompanyar les possibles víctimes d'una xacra que afecta més de la meitat de les dones

  • Centenars de persones s’han manifestat al centre de Barcelona convocades pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans -
Publicat el 19 de març de 2021 a les 11:40
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha presentat aquest divendres el nou pla del Departament contra la violència masclista. Una de les propostes més destacades ha estat la creació d'una comissaria de la dona amb l'objectiu d'erradicar les violències masclistes."Hem de trobar la vacuna necessària per acabar amb la pandèmia de la violència masclista que va néixer amb l'inici de la humanitat. Aquesta xacra dura des que som persones i s'ha d'acabar", ha dit el conseller. Més de la meitat de dones ha patit violència masclista. Interior també ha habilitat un telèfon propi perquè qualsevol dona que pugui ser víctima d'aquesta violència hi pugui trucar. És el 601.00.11.22.
 
Sàmper ha recordat que l'any 2008 morien a Catalunya nou persones per violència de gènere. L'any 2019, morien, també, nou persones per violència de gènere. "Malgrat que s'ha intentat per la via de la prevenció i la pena aconseguir que anés millor, no s'ha aconseguit", ha dit. Per això, Interior vol fer aquest "pas ferm" i aprofundir des de la perspectiva policial en la violència masclista per reduir els índex de mortalitat i de denúncies per aquesta xacra. "Hi ha un marge de recorregut increïble", ha apuntat el conseller. També ha recordat que cal una resposta global, més enllà de la resposta policial, per erradicar la violència masclista des de l'educació, l'àmbit social, econòmic i del treball. "L'any 2013 l'OMS va dir que la violència masclista era una autèntica pandèmia", ha dit el conseller.

D'aquesta manera, cal identificar els agressors i portar-los davant la justícia, i també acompanyar les víctimes de violència masclista. En aquest acompanyament, una de les primeres mesures és la creació d'un telèfon propi perquè qualsevol persona que està rebent aquesta violència hi pugui trucar. El telèfon és el 601.00.11.22, que no substitueix el 112, i estarà disponible a partir de l'1 d'abril. Interior també vol posar en valor totes les eines tecnològiques perquè totes les dones que pugui ser víctima de violència masclista pugui contactar amb persones formades. "La prevenció és fonamental", ha remarcat Sàmper, que ha ressaltat la importància de presentar denúncies per poder rebre ajuda per part del cos dels Mossos. El conseller també ha reivindicat la importància de la formació.

Més de la meitat de les dones, víctimes de violència masclista 

Alba Alfageme, especialista en violència masclista, ha remarcat que una de cada dues dones ha partit algun tipus de violència masclista, de les quals només un 30% ha denunciat. "És una xifra negra elevadíssima", ha apuntat. Si parlem de violències sexuals, les dades són més preocupants. "Només un 8% de les dones que han patit violència sexual han denunciat", ha afegit. El coronavirus ha amplificat el problema i està evidenciant que la pobresa "té rostre de dona". "El patriarcat està en plena forma i durant la situació de la pandèmia es mostra d'una forma diferent", ha apuntat Alfageme.

Així, durant el confinament, moltes dones es van sentir aïllades amb el seu agressor. Per això, ha reclamat un "nou plantejament" des de les polítiques públiques per abordar el problema. "Les violències masclistes s'adapten", ha recordat, i per això cal ser molt més proactiu i entendre què necessiten les dones. "Hem d'apropar-nos a les dones i escoltar com s'han sentit ateses. Hem de veure com millorar el servei policial perquè les dones vegin que la denúncia és un pas", ha explicat. L'administració s'ha d'adaptar a la nova realitat i entendre com les noves generacions es comuniquen per poder donar resposta a la violència masclista, per exemple, en l'àmbit digital. 

20 accions contra la violència masclista 

Montserrat Escudé, inspectora dels Mossos, ha explicat que sempre hi ha hagut una "xifra oculta" de violència però que durant el confinament les dones van tenir "menys espais" per explicar què els estava passant. "Hem de fer un pas endavant i replantejar el model d'atenció a la víctima", ha dit. Les accions afecten diversos àmbits. En l'àmbit tecnològic, cal activar nous canals de comunicació amb la policia i es posa un nou servei d'informació mitjançant l'ús de WhatsApp per arribar, també, al món dels joves. Això també vol promoure la "complicitat" amb la ciutadania. Escudé ha volgut remarcar que això no substitueix el telèfon d'emergències 112.

Els Mossos també promouran la investigació d'aquests fets per ser "més exhaustius". "No tota la càrrega de la prova ha de recaure en la dona. La immensa majoria de les agressions passen en el silenci de les llars i sense testimonis", ha dit, i ha emplaçat la policia a "millorar" i posar al servei de les víctimes "tots els serveis d'investigació". En la mateixa línia, Escudé ha remarcat que les dones víctimes de violència masclista tenen dret a assistència lletrada des del moment que decideixen presentar una denúncia. La inspectora també ha dit que cal millorar els "instruments policials de valoració del risc" per ajustar-ne la fiabilitat i la precisió. També s'ha creat una guia per a les violències masclistes digitals.

Escudé ha ressaltat la necessitat de millorar la formació dels agents que tracten amb víctimes de violència masclista. "Hem de conèixer més i millor el fenomen, totes les formes de violència masclista", ha assenyalat la inspectora. Els Mossos volen "saber" què necessiten les víctimes i com perceben elles l'impacte que té el procediment policial. "Hem de saber en què podem millorar", ha apuntat. L'objectiu de tot plegat, contribuir a erradicar la violència masclista.