Jaume Bosch, d'ICV, assenyala el desplegament de l'Estatut com a gran prioritat

Publicat el 27 de setembre de 2007 a les 15:52
 

El diputat per ICV-EUiA al Parlament de Catalunya Jaume Bosch, ha marcat, en la seva intervenció en el Debat de Política General que es celebra a la cambra catalana, un horitzó per Catalunya que vagi més enllà de l'Estatut de Catalunya. Tot i així Bosch ha defensat el desplegament del nou marc legal per Catalunya com "la tasca prioritària del Govern, del Parlament i la societat civil".
 
Per Bosch cal defensar davant dels sectors centralistes i conservadors que pretenen utilitzar el Tribunal Constitucional per anular-lo, però també davant altres sectors que, si creuen en el dret de decidir, han d'assumir que el poble català va decidir votar favorablement el nou Estatut".
 
FUGIR DEL PROVINCIANISME I AGAFAR EL LIDERATGE EN TEMES DE NACIÓ

Bosch ha fet una crida al President de la Generalitat i a tots els diputats de la cambra catalana a no donar "una imatge provinciana" al no veure temes com la lluita contra el Canvi Climàtic com una qüestió cabdal. "No entendre la importància del tema respon a una visió arcaica i suïcida.
 
Les economies punteres del món són les capacitades d'internalitzar aquest repte i no el ridiculitzar-lo afirmant que és cosa de hippies", ha dit Bosch que ha citat la preocupació que mostren l'informe anual Transatlantic Trends de la Fundació German Marshall, organitzacions mundials com l'ONU, o les paraules de líders polítics internacionals com Al Gore, Tony Blair o Angela Merkel com arguments de pes per no deixar en segon pla aquestes preocupacions.
 
El portaveu ecosocialista ha acusat al Govern espanyol "d'anar a remolc" i "d'estar lluny dels compromisos per complir Kyoto" i ha emplaçat al Govern de la Generalitat per seguir liderant aquesta qüestió. "Nosaltres volem una Catalunya capdavantera en l'elaboració d'una estratègia de país en relació al canvi climàtic, que vol dir una redefinició dels objectius econòmics, de creixement, d'infraestructures, de mobilitat, d'ocupació del territori, de política energètica", ha dit Bosch que ha advertit que ICV-EUiA s'oposarà a "visions antigues, no contemporànies i provincianes" a aquests temes.
 
El diputat d'ICV-EUiA també ha assegurat que el debat sobre el canvi climàtic "molesta perquè és el model de desenvolupament que ha tingut Catalunya durant els governs de CiU" i ha qualificat d'"insòlit" que Artur Mas no s'hi hagi referit en la seva intervenció quan és un debat europeu. Bosch ha recordat que el Govern de Catalunya, amb el Departament de Francesc Baltasar al capdavant, celebrarà d'aquí a tres setmanes, el 17 d'octubre, comença la Convenció Catalana del Canvi Climàtic.
 
CRISI DEL MODEL D'INFRAESTRUCTURES

Per altra banda, Bosch també ha fet esment a la crisi viscuda a Catalunya durant aquest estiu en infraestructures com rodalies RENFE i l'apagada del subministrament d'energia elèctrica a la ciutat de Barcelona. Pel portaveu ecosocialista aquestes crisis d'infraestructures venen causades per "la manca d'nversió indiscutible de l'Estat a Catalunya, la manca de previsió sobre l'evolució real del país i un model d'infraestructures antic i equivocat", referint-se a la poca inversió feta en rodalies RENFE.
"Nosaltres sabem de la importància de la millora de la millora de la xarxa de carreteres en especial a la geografia rural, i de la necessitat d'invertir-hi per contribuir a eliminar accidents de trànsit. Però advertim d'un model insostenible que creu que l'augment d'autopistes i autovies és la solució, quan acostuma a ser l'avantsala de nous col•lapses i cues" ha dit Bosch en alusió a les paraules del Conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, en la diputació permanent que el Parlament va celebrar aquest passat estiu amb motiu de les avaries de RENFE Rodalies en el seu servei cap a l'aeroport del Prat i en la que el titular de PTOP va assegurar que ara és moment de "més ferrocarril que abans i totes les carreteres que calguin".
 
El portaveu de la coalició ha emplaçat a la cambra catalana a creure's "la importància del ferrocarril" i ha recordat que la seva formació política porta defensat des de l'any 2001 més inversions per Rodalies i el traspàs de les competències en la gestió d'aquest servei al Govern de la Generalitat amb iniciatives parlamentàries a Catalunya i a Madrid.
 
En relació a l'apagada de Barcelona del passat estiu, Bosch ha reclamat "la responsabilitat de l'administració de defensar els interessos dels ciutadans amb contundència" i ha reclamat "la reorientació de la inversió des d'una perspectiva social i mediambiental que inclogui la promoció de les energies renovables". El portaveu d'ICV-EUiA al Parlament s'ha mostrat partidari de la Llei de Garantia i Qualitat del Subministrament Elèctric que va aprovar el Govern que ha "d'incrementar el control sobre les companyies que gestionen l'electricitat".
 
DEFENSA DE L'APLICACIÓ DE L'ESTATUT D'AUTONOMIA

Bosch ha enumerat totes les accions de desplegament de l'Estatut que ha fet el govern en aquests mesos d'aplicació i ha criticat també el PP per "entestar-se en un discurs de confrontació territorial" que ha qualificat d'"estèril". El diputat ecosocialista ha posat de manifest les contradiccions ja que "ara el PP de la Comunitat de Madrid exigeix el traspàs de rodalies i inversions similars a les derivades de la Disposició Addicional Tercera". "No ens havien dit que l'Estatut seria inútil i no serviria per a res?", ha interpelat Bosch a la bancada popular. El dirigent ecosocialista els increpat per qualificar d'intervencionista l'Estatut i els ha acusat del mateix per "la dèria del Govern valencià per impedir que els ciutadans i ciutadanes del País Valencia puguin exercir la seva llibertat de veure TV3".
 
El portaveu d'ICV-EUiA ha posat de relleu el recent acord aconseguit entre el Govern de la Generalitat i el Govern de l'Estat pel que fa a l'addicional tercera però ha reiterat que la seva formació "vol que la gestió de les noves competències i dels nous recursos econòmics ens permeti un canvi en les prioritats del país, en les que la cohesió social, la sostenibilitat i el foment del transport públic ocupin el primer lloc".
 
A la part final del seu discurs, Bosch ha enumerat quines són les prioritats per ICV-EUiA que ha de tenir el Govern en aquest curs polític en matèria de benestar social, en la lluita contra la pobresa, en educació i en polítiques d'igualtat de gènere amb el primer Pla Nacional i Legislatiu. Bosch també ha posat de relleu altres qüestions que l'executiu català ha d'abordar com són la lluita contra la sinistralitat laboral i la conclusió del Pacte de l'Habitatge i l'aprovació de la Llei. En aquest punt Bosch ha acusat als anteriors governs de CiU de fer una política "absent" en aquesta qüestió i els ha advertit que si no es despenjen del Pacte o a la Llei "per motius partidistes ho hauran d'explicar a la societat que li exigirà responsabilitats".