Joan Puigcercós: «L'electorat d'Esquerra no vol fugides endavant»

Publicat el 11 d’octubre de 2007 a les 07:56
 
Segons Puigcercós, "Esquerra és la punta de llança del país, que ha creat nous horitzons i, després de la davallada estatutària, és lògic que hi hagi un debat viu" i "encès", ja que "forma part del moment", però espera que "no se'n despengi ningú, que tots puguem sumar, no restar". I és que, segons el secretari general d'Esquerra, "la divisió sempre acaba restant, perquè l'estabilitat en si és un valor" i els ciutadans el que demanen és "estabilitat, rigorositat i serietat". En aquest sentit, creu que "l'electorat d'Esquerra no vol fugides endavant o la sensació que retornem a l'Esquerra dels anys 80".
 
Per tant, "com a direcció tenim un missatge clar: sumar, incorporar, millorar, aclarir, però no podem fer regressions". Puigcercós creu que Esquerra fa el salt "quan fa un discurs de voler governar, de voler sumar; quan deixa determinats discursos essencialistes i fa un discurs pràctic".
 
També assegura que "és compatible fixar un horitzó polític –en cap moment Carod-Rovira parlava de la data del 2014 com a fixa, sinó per plantejar una cosa que ens agradaria fer, i si pogués ser abans millor...– amb la gestió del dia present", però reconeix que "hi ha sectors d'Esquerra que no ho acaben d'entendre".
 
Pel que fa als pressupostos de l'Estat per l'any que ve, afirma que ERC ha presentat esmena a la totalitat perquè "estem carregats d'arguments". D'altra banda, creu que "l'acord de Solbes i Castells és un avenç important", però reconeix que "l'Estatut, com va quedar, debilita la nostra capacitat negociadora". Tot i això, "hem de continuar fent els esforços necessaris perquè es compleixi. Però el problema no és la disposició addicional, sinó l'Estatut mateix. D'una pedra no se'n poden treure diamants", afirma Puigcercós.
 
En aquest sentit, creu que l'única via possible és el peix al cove: "Ara per ara, hem d'anar negociant peix per peix. Fins i tot el desenvolupament de l'Estatut ha de ser punt per punt. Perquè l'instrument més important que teníem al text del 30 de setembre, que era la recaptació fiscal, l'únic que obligava el govern espanyol a seure a una taula a parlar de tu a tu, no el tenim. Avui, ells recapten els impostos, ells distribueixen les inversions i, a més a més, ells fan les obres! No ens queda cap més remei que anar negociant, hem de lluitar per tot, no donar ni una pilota per perduda".
 
Segons Puigcercós, la ciutadania de Catalunya ha entès que l'Estatut té uns elements positius, com "la igualtat jurídica del català i del castellà", però també ha entès que l'element principal ha fallat: "la recaptació d'impostos i la capacitat de negociar de tu a tu amb el govern de Madrid. Si això falla, tornem a la interpretació unilateral i capritxosa del govern central".