Joana Ortega: «El trencament de CiU va ser un error immens»

L'exvicepresidenta del Govern i exdirigent d'Unió, ara regidora de Trias per Barcelona, descriu en el nou episodi de l'"Snooker" quines qualitats ha de tenir un executiu de coalició per sobreviure

Joana Ortega, convidada a l'episodi de l'Snooker sobre goverbns de coalició
Joana Ortega, convidada a l'episodi de l'Snooker sobre goverbns de coalició | Núria Garrido
Nació
24 de novembre del 2023
Actualitzat a les 17:02h


Joana Ortega va viure en directe el trencament de CiU, la històrica coalició -i després federació- que més temps ha governat Catalunya des de la restauració de l'autonomia. Com a vicepresidenta i com a dirigent d'Unió, va ser una de les que va abandonar l'executiu liderat per Artur Mas l'estiu del 2015, quan el país s'encaminava cap a unes eleccions plebiscitàries que tenien la independència com a principal reclam. Unió, el partit que comandava Josep A. Duran i Lleida, va desmarcar-se del rumb de Convergència i va acabar abandonant el Govern. "Va ser un error immens", sosté Ortega en la nova entrega de l'Snooker, el pòdcast de política hardcore de Nació. Després d'un temps com a secretària general de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), des del juny passat és regidora de Trias per Barcelona a l'Ajuntament.

"Van ser dies molt difícils. El trencament de CiU va ser un error immens. Va ser molt dur, perquè és veritat que la situació era molt tensa, però ho era més a nivell dels partits que dins del Govern. En tot moment, amb Mas vam anar acordant les coses. Va acabar sent insostenible, i va faltar cintura per totes bandes", assenyala Ortega, que va ser la principal dirigent d'Unió dins de l'executiu entre principis del 2011 i l'estiu del 2015. Ella mateixa ironitzava amb el fet que hi havia qui li deia "xiclet", perquè "estirava els braços" per evitar que CiU es trenqués.

Quins elements ha de tenir una coalició? "Sempre he pensat que té tres valors vitals: el reconeixement de l'altre com a igual, encara que hi hagi un soci petit i un soci gran; el principi de col·laboració; i la lleialtat", remarca Ortega, que indica que sempre s'han de fer "renúncies", però que sempre amb "equilibris" a l'hora d'afermar els principis i els valors. "A vegades pots renunciar o matisar, però hi ha altres valors als quals no pots renunciar perquè són el teu ADN", insisteix l'exvicepresidenta, que troba important la capacitat de "qui hi ha al mig". 

"És molt important el tarannà de les persones. Un govern de coalició ho és per tota la legislatura", remarca la regidora de Trias per Barcelona, que en els propers mesos podria integrar-se en una nova unió governamental en cas que l'espai de Junts i el PSC acabin compartint executiu a Barcelona, circumstància que -diu- depèn de què decideixin Xavier Trias i l'alcalde Jaume Collboni. De coalicions entre l'espai postconvergent i el PSC n'hi ha hagut arreu del territori, però mai se n'ha dissenyat una de conjunta a la capital del país.
Arxivat a