Jordi Ausàs afirma que les vegueries seran una realitat després de les eleccions del 2011

Publicat el 30 de juny de 2008 a les 11:45
El conseller ha declarat que per a aplicar l'organització territorial en vegueries abans és necessària l'aprovació de la Llei de procediments de migració de les diputacions a les vegueries. Aquesta llei, però, s'haurà de complementar de la Llei de governs locals. Governació ja ha enllestit les dues memòries d'ambdues lleis i, en aquest moment, ha dit Ausàs, s'estan consensuant amb les diferents parts que van des dels grups parlamentaris, passant per les entitats municipalistes fins a totes i cadascuna de les institucions. El conseller s'ha mostrat convençut que s'assolirà un acord entre les diferents institucions 'perquè és una competència del Govern de Catalunya'.

El conseller ha recordat que l'Estatut atorga competències plenes a Catalunya en l'organització territorial del país. Tot i això, Ausàs ha explicat que Catalunya no té competències ni pretén que les diputacions desapareguin com a institució perquè aquesta qüestió no depèn de la Generalitat. Fonts de Governació han apuntat que tot i la futura organització territorial, quan se celebrin eleccions d'àmbit estatal es seguirà utilitzant les circumscripcions electorals que corresponen a les actuals províncies. En canvi, en les eleccions municipals i al Parlament, el sistema electoral s'organitzarà a partir de les vegueries.

Amb aquestes dues lleis, el Govern vol reorganitzar internament Catalunya i, així, traspassar les competències de les diputacions a les futures vegueries. Ausàs ha afirmat que la creació de les vegueries servirà 'per superar divisió provincial i facilitar la vida a la gent basant-se del principi de proximitat dels ciutadans'. A més, ha dit que d'aquesta manera es seguiran les reivindicacions del 'catalanisme polític, renyit històricament amb la divisió territorial en províncies', ha dit Ausàs.

Ausàs veu 'legítim' que els alcaldes de capitals de comarca de l'Alt Pirineu reclamin direccions territorials del Govern El conseller també ha descartat parlar de 'conflicte' en les reivindicacions que fan els alcaldes de capitals de comarca de l'Alt Pirineu per obtenir a les seves ciutats seus de direccions territorials del Govern així com la capital de la vegueria de l'Alt Pirineu, en cas que n'hi hagi una sola. Ausàs veu aquest fet com 'una reacció lògica i és el que s'espera dels alcaldes'. Tot i això, el conseller no ha volgut concertar més sobre aquesta qüestió i ha explicat que s'ha d'anar dibuixant el mapa i s'ha d'escoltar la veu de municipis i comarques emplaçant al diàleg entre les parts interessades.

Governació ultima la Llei de consultes populars

Per altra banda, Jordi Ausàs també ha mostrat la seva 'satisfacció' per l'aprovació per part del parlament de Vitòria del projecte de llei que regula la consulta popular impulsada pel govern basc 'ja que ha de ser una llei que permeti preguntar a al ciutadania'. El màxim responsable de Governació ha dit que 'cal ser favorable a qualsevol determinació del parlament basc en aquesta direcció' i ha afegit que 'a ningú li ha de fer por ni li ha de molestar que es pregunti als ciutadans per aspectes que els afecten'.

Tot i això, Ausàs ha volgut deixra clar que Catalunya no és el País Basc. Així, ha recordat que el Departament de Governació està impulsant la Llei de consultes populars que 'ha de donar resposta a la voluntat i necessitat del poble de Catalunya de participar en la presa de decisions que afectin al país'. Jordi Ausàs ha exposat que aquesta llei 'respectarà el que marca l'Estatut i la constitució espanyola'. Amb aquesta llei, 's'impulsarà el dret a decidir' i servirà 'per cohesionar el país de forma clara', segons el conseller. A més, 'afavorirà la participació ciutadana en la presa de decisions polítiques i evitarà desafecció' de la ciutadania envers la política.

Ausàs ha explicat que el Consell de Govern va aprovar la memòria de la Llei de consultes populars, pas previ a l'elaboració de l'articulat de la llei que 'està gairebé acabat' i només li manquen 'unes darreres revisions'. D'aquesta manera, abans de vacances la memòria podrà ser portada al consell tècnic, després passarà per una comissió jurídica assessora abans d'iniciar els tràmits pertinents per arribar a la sessió de Govern i, posteriorment, ser debatuda al Parlament.

Aquesta llei 'permetrà a la Generalitat com preveu l'Estatut dur a terme consultes populars sobre qualsevol qüestió que afecti el poble Catalunya i, també, referèndums', ha afirmat Ausàs. Tot i això, tal com estableix la constitució espanyola, el govern de l'estat 'serà en darrer instant qui haurà d'autoritzar o no qualsevol consulta', ha comentat el conseller de Governació.

En la seva visita a Camarasa, Ausàs ha inaugurat el Casal Cultural de la localitat, ubicat en un edifici polivalent a l'avinguda de Sant Isidre, acompanyat del director dels serveis territorials de Governació a Lleida, Tomàs Pujol, i de l'alcalde de Camarasa, Josep Vendrell. Governació ha subvencionat les obres d'aquest edifici amb 392.692 euros del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC) corresponent al 2007. Posteriorment el conseller s'ha desplaçat fins el municipi de Cubells (Noguera) on ha visitat el consistori i s'ha reunit amb l'alcalde, Josep Roig.