Si bé a un altre subjecte tota aquesta barreja d’estereotips indumentaris li conferirien un aire excèntric o bohemi; la seva permanent desídia estilística –absència de sensibilitat en la combinació de tonalitats i gèneres, manca de qualitat en els teixits i incapacitat per donar (amb) la talla- el converteixen en un malforjat més dins la diplomàcia. Perquè vestir i presentar les idees sense cap criteri, interès, respecte ni consciència està resultant ser un dels fenòmens més democràtics i transversals de la política actual: no entén de condicions socials, ni de gènere ni d’ideologies.
Instal·lat en aquesta absurda tendència, deixar-se créixer la barba (encara que com els cabells sempre la dugui perfectament retallada) no ajuda, més aviat bruteja. I és que el fet de brutejar no exigeix manca d’higiene, només suggerir-la. I es pot brutejar igual amb un posat formal (vestit i corbata) que amb un look més casual (samarreta i texans).
La delicadesa i sofisticació tampoc acompanya la gesticulació de Girauta. La seva expressió no verbal recau principalment en les espatlles (quan les avança, repta al seu interlocutor; si les fixa cap enrere, mostra la seva indiferència respecte a la persona o la temàtica) i en el rostre (fins i tot quan parla de coses positives, la boca i el nas dibuixen ganyotes de menyspreu o disconformitat). Apujar-se els pantalons pel cinturó (recol·locar/comprovar la masculinitat) enmig d’una intervenció al Congrés dels Diputats o netejar-se la boca amb el revers de la mà (els humans hem après a refinar gestos com el d’escopir dels primats) abans d’abandonar emprenyat un estudi de ràdio no casen ni amb les ulleres de vell professor que ara utilitza ni amb l’intent d’il·lustrar i educar als ciutadans/ciudadanos.

Juan Carlos Girauta, candidat de C's. Foto: Adrià Costa