Junts i la PAH desbloquegen la llei antidesnonaments

L'acord inclou que la Generalitat assumirà els lloguers de les famílies en risc d'emergència habitacional a través d'ajudes directes o com a arrendatari dels habitatges

Desnonament al barri del Raval.
Desnonament al barri del Raval. | Carlos Baglietto
20 de gener de 2022, 10:40
Actualitzat: 15:27h
Acord entre Junts i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) per desbloquejar la llei de mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional. L'entesa inclou que la Generalitat, a través de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, assumirà el lloguer de les famílies en risc de desnonament, ja sigui a través d'ajuts o bé com a arrendatari dels habitatges en els quals viuen aquestes persones. La mesura, segons ha informat Junts a través d'un comunicat, ha de servir per "incentivar" els propietaris intermitjos a mantenir els pisos en lloguer i, per tant, hauria d'afavorir el mercat a Catalunya.

Al llarg de les últimes setmanes, la formació que lidera Carles Puigdemont i la PAH han mantingut diverses reunions per arribar a una entesa, derivada del fet que el Tribunal Constitucional (TC) va tombar la llei antidesnonaments aprovada pel Parlament. "Considerem que es dona viabilitat al decret llei suspès pel TC, dotant la norma de major seguretat jurídica i recuperar els supòsits de lloguer social", remarca Junts. Aquest instrument, segons la formació, és "fonamental" en la mesurs que la llei d'habitatge estatal no preveu cap mesura similar al lloguer social obligatori.

La proposta que ha estat aprovada, segons els impulsors de l'entesa, no afecta grans tenidors bancaris, filials immobiliàries d'aquestes entitats, fons d'inversió i entitat de gestió d'actius, inclosos els procedents de la reestructuració bancària. "Els grans tenidors estaran obligats a oferir un lloguer social obligatori a famílies vulnerables sense dret a participar de les ajudes de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya", remarca Junts. Les dues negociadores del partit han estat les diputades Glòria Freixa i Marta Madrenas. L'acord definitiu es va tancar definitivament aquest dimecres.

Un cop tancada la ponència concreta, el text ja compta amb el suport d'ERC, dels comuns i de la CUP, a banda del de Junts. Les polítiques d'habitatge van ser centrals en la negociació dels pressupostos de la Generalitat, que finalment van ser aprovats amb els vots d'En Comú Podem. El partit de Puigdemont i els anticapitalistes es van reunir el 18 de novembre de l'any passat al Parlament, en plena recta final de la negociació dels comptes, i una de les carpetes que hi havia damunt la taula era la llei antidesnonaments. La demanda de la CUP era, precisament, que Junts retirés les esmenes a la proposta de la PAH. Els contactes es van aturar durant setmanes però, un cop aprovats els pressupostos, s'han reprès per desbloquejar la llei.

Un cop s'ha fet públic que s'han resolt les carpetes obertes amb Junts, ERC ha recordat que "la proposta final que es portarà a votació és sòlida, i recupera posicions que es van registrar inicialment", en referència a les esmenes inicials plantejades per Junts i el PSC. Així ho ha argumentat el diputat republicà Pau Morales en un fil de tuits. Morales ha exposat que la llei permetrà atendre les situacions d'emergència habitacional i assegurarà que "els grans tenidors d'habitatge compleixen amb els seus deures".

Al seu torn, els comuns han celebrat els "importants avenços en la protecció de les persones més vulnerables" que suposarà la llei. En un fil a Twitter, la diputada Susanna Segovia ha celebrat, entre altres punts, que es fomentin els lloguers socials a canvi d'aturar desnonaments.