Junts presenta el referèndum com un revulsiu democràtic a Espanya

El secretari general, Jordi Turull, fa una crida a "no badar" amb altres opcions independentistes i "concentrar tot el vot" en Carles Puigdemont

El secretari general de Junts, Jordi Turull, en un acte a Mollerussa
El secretari general de Junts, Jordi Turull, en un acte a Mollerussa | Anna Berga / ACN
Redacció
30 d'abril del 2024
Actualitzat a les 21:55h

Junts ha reptat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a acceptar un referèndum d'independència si realment "vol salvar la democràcia". És la crida que ha fet aquest dimarts a la nit el secretari general del partit, Jordi Turull, en un acte de campanya a Mollerussa, al Pla d'Urgell. "No hi haurà democràcia plena a l'Estat mentre les nacions que sobrevivim engabiades dins seu no puguem decidir el nostre futur", ha advertit al PSOE. Turull, que ha tornat a agafar les regnes de la campanya en substitució del candidat Carles Puigdemont, també ha demanat "no badar" i "concentrar tot el vot" independentista el 12-M en Junts. La cap de llista per Lleida, Jeannine Abella, també ha alertat que cal evitar un nou tripartit d'esquerres.

En un acte de campanya al Teatre L'Amistat, Turull ha tornat a centrar el seu missatge en la decisió de Sánchez de continuar com a cap de l'executiu estatal apel·lant a la "regeneració" democràtica, que ha qualificat de "gran estafa". El secretari general de Junts ha retret: "Benvinguts a la defensa de la democràcia. Els vam trobar molt a faltar quan van empresonar Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. On eren els socialistes?". Tot just després, ha reblat: "Els vam trobar molt a faltar quan la justícia espanyola es va abraonar contra nosaltres, quan ens van engarjolar, quan ens van exiliar. On eren tots aquests que ara parlen de democràcia?".

Turull ha ironitzat perquè el PSOE "ara digui que la democràcia està en perill" a Espanya o faci servir el terme lawfare per referir-se a l'ofensiva contra el líder del PSOE. De fet, ha denunciat la "cínica indiferència" dels socialistes quan era l'independentisme qui patia les "clavegueres de l'Estat".

Més enllà d'aquesta qüestió, però, el secretari general de Junts també ha recalcat la necessitat de "concentrar tot el vot" independentista i que "no hi hagi cap vot sofisticat" pensat a fer de contrapès a Puigdemont. I ha conclòs: "No escapem el vot i sobretot apel·lem a la gent a la cruïlla històrica on som".

En la mateixa línia, la cap de llista per Lleida ha apel·lat al "vot útil". Abella ha defensat que aquestes eleccions van de "Puigdemont o Illa", però al mateix temps ha subratllat la importància d'"evitar que torni el tripartit que durant nou anys va arruïnar Catalunya i va deixar un deute del 450%". Ells mateixa ha insistit que, "si hi ha opció, ho faran".

Puigdemont recupera l'agenda aquest dimecres

Carles Puigdemont ha suspès la seva agenda de campanya per segon dia arran de la mort de la seva mare, Núria Casamajó. Aquesta tarda ha tingut lloc el funeral a Amer (Selva), que el candidat de Junts ha pogut seguir en directe gràcies a la seva gent més propera. Aquest dimecres al migdia es reincorporarà amb un nou míting a Argelers, a la Catalunya del Nord, davant simpatitzants i militants de la ciutat de Barcelona.

La portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, justament ha retret al govern espanyol que Puigdemont no hagi pogut assistir al funeral. "Si les seves llàgrimes fossin reals, si el seu govern fos realment democràtic i progressista, amb la llei d'amnistia al forn, el president s'hauria pogut acomiadar de la seva mare", ha denunciat.