El diputat Jordi Orobitg, de Junts pel Sí, ha argumentat que la principal llei de la desconnexió permet que els catalans, en cas d'una victòria del sí al referèndum, no facin "un salt al buit". "Amb llei de transitorietat jurídica, el poble de Catalunya coneix amb una claredat meridiana què pot esperar", ha exposat Orobitg. "Aprovant aquesta llei, el Parlament no proclama la independència. Aquesta decisió rau exclusivament en el poble de Catalunya".
Fugir de l'etnicisme
En un sentit similar, el diputat de la CUP Benet Salellas ha rebutjat aquells discursos que contraposen identitats i acusen l'independentisme de voler confrontar aquells que se senten catalans i espanyols. "Quan hem dit que no volíem baixar una bandera per pujar-ne una altra i que volíem un nou país per canviar-ho tot, mai no hem usat un discurs etnicista", ha asseverat, i ha apuntat que "en aquest país, la gent té identitats múltiples", més enllà de qui se sent català i/o espanyol.
En tot cas, el diputat anticapitalista ha afirmat que "l'esquerra ens hem empescat per interessantíssims debats però no hem trobat cap manera de fer un procés constituent sense exercir primer el dret a l'autodeterminació", ja que "autonomia no pot ser mai sobirania", i ha subratllat: "Com que només el poder constituent actua amb sobirania, nosaltres volem tenir el poder constituent". De fet, ha defensat que el full de ruta sobiranista pretén impulsar una "eina forta i decidida per bastir una República que ens permeti viure vides dignes" i, en aquest sentit, ha celebrat que la llei de transitorietat ja preveu ampliar els drets de ciutadania i, així, "el cens de les eleccions constituents serà molt més ampli". Per això, ha cridat per "destituir aquest règim i constituir-ne un de nou que es diu República catalana".

Xavier García Albiol, durant el ple. Foto: Adrià Costa
Albiol: "El nivell democràtic de les institucions mai no havia caigut tan baix"
En la primera intervenció del debat, Xavier García Albiol (PP), ha considerat el projecte de desconnexió del sobiranisme com la "principal amenaça" que té la Unió Europea. Albiol ha acusat Junts pel Sí i la CUP de "posar en risc l'autogovern de Catalunya". El líder del PP a Catalunya ha acusat el sobiranisme de conduir el país al pitjor moment de "decadència política, institucional i social que ha viscut Catalunya en la història recent". "El nivell democràtic de les institucions catalanes mai no havia caigut tan baix", ha reblat.
Així mateix, ha alertat de les conseqüències de saltar-se les suspensions i vetos del TC, ja que "els irresponsables que se saltin la llei rebran una resposta contundent per part de l'estat de dret", mentre que "els sensats tindran les energies per cosir la societat i reconciliar els catalans". De fet, el dirigent popular ha assegurat que els independentistes "no tenen ni han tingut el suport de la majoria social de Catalunya, i amb l'espectacle de les últimes 24 hores encara en tindran menys".
"Això no va democràcia, això és un segrest de la democràcia!", ha asseverat, i ha acusat els impulsors de la llei d'enarborar una "mescla de populisme bolivarià o de règims autoritaris on la llei no està subjecta al poder legislatiu o executiu", motiu pel qual ha avisat que, "mentre segueixi en el càrrec Mariano Rajoy, no es farà un referèndum a Catalunya ni a cap altre lloc d'Espanya".

Inés Arrimadas conversa amb Lluís Corominas, a l'hemicicle Foto: Adrià Costa
Arrimadas: "Han anat a jugar el partit al camp de la CUP"
La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha reclamat en el seu discurs un canvi de rumb a les forces independentistes. Arrimadas s'ha referit en especial als diputats i consellers del PDECat, a qui ha citat en tot moment com a membres de "Convergència". La cap de files de Ciutadans ha dit que bona part d'aquests dirigents integrats a les files de Junts pel Sí "no es creu" el missatge de la "desobediència". "Han anat a jugar el partit al camp de la CUP. Convergència ha assumit el relat de la CUP, ha reblat.
Arrimadas considera que l'estratègia de les forces independentistes "posa en perill l'autogovern de Catalunya" i implicar laminar la "pluralitat política" del país. La dirigent de Ciutadans ha recordat al sobiranisme que, amb els passos executats aquesta setmana al Parlament, "han aconseguit unir tota l'oposició". "És tan greu el que estan fent que tots els grups de l'oposició hem coincidit que estan trepitjant els drets dels catalans", ha raonat Arrimadas.
Impossibilitat d'accedir al CGE
Al seu torn, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha criticat el procediment seguit per aprovar la llei i, en concret, la negativa a permetre que els grups poguessin demanar dictàmens al Consell de Garanties Estatutàries (CGE), malgrat que aquest organisme defensava aquest dret: "No volen que els diguin les veritats i els posin un mirall". De fet, ho ha considerat encara més greu que amb la llei del referèndum, ja que, mentre corria pressa per aprovar aquesta per poder celebrar la votació de l'1-O, la llei de la transitorietat jurídica podia esperar la setmana que trigaria el CGE a elaborar el document si es tramitava per la via d'urgència, ja que no entraria en vigor fins a després del referèndum.
Així, el dirigent socialista ha anunciat que, com van fer amb la llei del referèndum, demanaran empara al Tribunal Constitucional. "No m'agrada anar a una institució fora de les nostres per defensar els nostres drets", ha lamentat, i ha acusat Junts pel Sí i la CUP de voler canviar la Constitució i l'Estatut amb una simple majoria absoluta del Parlament, sense els suports necessaris per canviar aquestes normes o ni tan sols per elaborar una llei electoral, per bé que la llei de transitorietat ja fixa un sistema electoral propi per a les eleccions constituents. "Saben que el referèndum que han promès no es pot fer i que no hi haurà República Catalana", ha etzibat.

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, aquest dijous Foto: Adrià Costa
Coscubiela: "Quina gran irresponsabilitat han comès, senyor Puigdemont"
En la línia de les seves altres intervencions al ple, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP), Joan Coscubiela, ha tornat a carregar contra el procediment utilitzat per les forces sobiranistes. I ho ha fet amb un to dur. "La majoria parlamentària s'han polit en 48 hores negres el capital polític del Parlament", ha expressat. "Han decidit, de forma irresponsable, que la seva estratègia del referèndum unilateral s'havia de fer a qualsevol preu", ha afegit.
Coscubiela ha argumentat que "negar drets democràtics" als diputats de l'oposició "afebleix el referèndum". "Quina gran irresponsabilitat han comès, senyor Puigdemont. Han passat la bandera de la democràcia al PP", ha comentat el diputat de CSQEP. "Els mitjans utilitzats poden deslegitimar objectius legítims, i això és el que han fet en les últimes 48 hores", ha insistit. Coscubiela ha lamentat que Junts pel Sí i la CUP hagin "forçat" la màquina per aprovar la llei de transitorietat després del pas fet aquest dimecres amb la llei del referèndum.
Gordó admet dubtes
Finalment, el diputat no adscrit Germà Gordó ha reconegut que la proposició de llei "crea dubtes jurídics", "és millorable des del punt de vista tècnico-jurídica" i "seria desitjable una majoria més àmplia" per aprovar-la. Tot i això, ha anunciat el seu vot a favor i l'anunci conforme treballarà "sempre perquè la sobirania nacional de Catalunya descansi sols en la voluntat dels catalanes i catalans i, en el cas de l'Aran, en els aranesos i araneses".