El responsable d'extensió territorial de la coordinadora, el diputat d'ERC Uriel Bertran, en la presentació d’aquest dimecres de la campanya, ha considerat que superant la participació de referèndums com el de la Constitució Europea es demostraria davant la comunitat internacional que Catalunya està 'preparada' per decidir el seu futur polític. Els organitzadors han presentat aquest dimecres la campanya per promoure la participació el 13-D.
El 40%, el llindar de la possibilitat
En roda de premsa al Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN) Bertran - acompanyat de la responsable de comunicació de la coordinadora, Anna Arqué, i del de logística, Lluís Pérez- ha destacat la importància que pot tenir per un eventual procés d'independència la participació que es registri el 13 de desembre. Situen el llindar que permetria parlar d'una bona participació entorn al 40%, que és la participació que es va registrar a la primera de les consultes, a Arenys de Munt (Maresme).
Per tant, si el 13 desembre participen i voten almenys un 40% dels 650.000 habitants que tenen dret a vot als 130 municipis on es faran les consultes, Catalunya haurà demostrat a la comunitat internacional que 'ja està preparada per exercir el dret a l'autodeterminació', i es forçarà a les institucions catalanes, ni que sigui amb el rebuig de l'Estat, a promoure un referèndum vinculant.
Ho argumenta amb la convicció que un nivell significatiu de participació forçaria que l'autodeterminació centrés el debat polític al país, que inevitablement acabaria amb la convocatòria d'un referèndum. Les comissions organitzadores es reuniran quan s'hagin fet totes les onades de consultes, el 2010, per valorar el procés i instar les institucions a promoure un referèndum vinculant.
La coordinadora és conscient que aquestes cotes de participació –superior a convocatòries electorals oficials com la Constitució Europea- serà 'més difícil d'assolir' en 'ciutats de referència' com Sant Cugat del Vallès, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú o Vic. Per això, han dissenyat una campanya neutre, que no demana el vot per cap de les dues opcions. Al capdavall, reivindiquen el dret democràtic a decidir, al marge del resultat de la decisió. Volen que la ciutadania 'comprengui la importància que té participar' en les consultes per 'llançar un missatge nacional' per forçar un referèndum oficial i vinculant. També han assegurat que 13 de desembre hi haurà 'observadors internacionals' seguint el procés de consultes.
El material de campanya
La coordinadora nacional de les consultes ha presentat avui dos dels cartells de la campanya: un que es limita a anunciar la convocatòria del referèndum i l'altre, més directe, on es planteja si els catalans volen un nou Estat integrat a la UE, amb un mapa europeu especialment cromàtic per significar que l'eventual procés d'independència catalana ja l'han fet abans i amb normalitat altres països europeus que ara són Estat.
 Cada comissió local podrà fer el seu propi material, però la coordinadora recomana una imatge homogènia per donar a les consultes caràcter 'd'assaig de referèndum nacional', en paraules de Lluís Pérez.
Ha assegurat que els ajuntaments dels municipis que promouen les consultes reben 'pressions clares en alguns casos i velades en d'altres' per part de l'Estat, que està 'revisant amb lupa' les mocions aprovades pels consistoris per buscar-hi obstacles com en el cas d'Arenys de Munt. Però això, lluny de preocupar els promotors, és rebut com un 'incentiu'.