La CUP demana moure fitxa per evitar que l'Estat dificulti la municipalització de serveis

Proposa modificar la llei catalana de municipis per "blindar" que els ajuntament pugin quedar-se els treballadors de les concessionàries, un fet que impedeix una disposició dels pressupostos del govern espanyol

ARA A PORTADA

Publicat el 04 de maig de 2017 a les 12:42
La CUP ha denunciat aquest dijous que els pressupostos del govern espanyol que estan tramitant-se al Congrés i que, molt probablement, s'aprovaran contenen una disposició addicional que "dificulta" que, en cas que un ajuntament municipalitzi un servei públic que ara oferta una empresa privada, pugui assumir i internalitzar els treballadors que ara presten aquest servei des de la concessionària.

Per fer front a aquest "atac polític" que han criticat els anticapitalistes, la CUP ha presentat una proposició per modificar la llei de municipis de Catalunya i "blindar" que aquest moviment sigui possible. La formació admet que la seva iniciativa pot entrar en contradicció amb l'Estat i que es pot gener un xoc que podria acabar als jutjats, però des de la CUP asseguren que el govern espanyol intenta posar pals a les rodes a la municipalització de serveis per "protegir les grans empreses i els corruptors", i que a això cal fer-hi front.

El diputat al Parlament Benet Salellas, la regidora de Ripollet Pilar Castillejos, i el de Sabadell Albert Boada han estat els encarregats de denunciar el que per a la CUP és "una clara ofensiva contra la municipalització de serveis públics", amb la qual els anticapitalistes estan "fermament compromesos". La disposició addicional 27ª dels pressupostos de l'Estat que s'estan tramitant apel·la, justament, a la impossibilitat temporal que un ajuntament es quedi els treballadors d'un servei que fins ara el prestava una empresa privada. I això, per a la CUP, és "atacar els drets dels treballadors" d'aquestes companyies i "buscar la dificultat al procés de municipalització".

Mobilització contra els pressupostos i mocions

"Volen blindar i mantenir els privilegis de les concertines de les grans empreses que acumulen la majoria d'externalitzacions que nosaltres volem posar de nou al servei de la gent", ha denunciat Salellas. En aquest sentit, el diputat ha garantit que la CUP vol "discutir aquesta ofensiva de l'Estat" i per això proposen "lluitar contra aquest privatització de beneficis i socialització de pèrdues, tot reforçant la millora de les condicions de treball dels treballadors dels serveis públics". Per fer-ho, han decidit obrir "una iniciativa política àmplia" que va des de la "mobilització contra els pressupostos", fins a la presentació de mocions als ajuntaments per mostrar el rebuig a la disposició addicional. 

Però sobretot, la CUP espera que des del Parlament es pugi fer front a les intencions de l'Estat amb la proposició de llei que presenten, i que hauria de garantir que "en els casos de municipalització de serveis els treballadors de les concessionàries pugin continuar en el servei internalitzat als ajuntaments". 

Per la seva part, Pilar Castillejos ha subratllat que el personal de les empreses és "el que té els coneixements" per donar el servei i que impedir que formin part de la companyia municipalitzada és una manera de "voler fer enrere els processos" iniciats a molts ajuntaments amb qüestions com la jardineria, l'aigua corrent o l recollida de residus, per exemple. 

"Protegir les grans empreses"

Per a la regidora de Ripollet, l'Estat té una intencionalitat molt clara amb aquesta disposició addicional dels pressupostos. "Ho fa per protegir les grans empreses. Ara que afloren processos corruptes lligats a les concessions, el que intenten és protegir als corruptors", ha denunciat.

Per últim, Albert Boada ha recordat que l'Estatut dels Treballadors protegeix el dret del personal d'aquestes empreses a passar a formar part de l'Ajuntament, però admet que amb aquesta disposició addicional poden obrir-se conflictes jurídics "que requereixin d'interpretacions legals i de processos judicials". "Tot això té una intencionalitat política. I un tribunal haurà d'interpretar si preval la disposició addicional o l'Estatut dels Treballadors. Si cal arribar a la via judicial, ho farem", ha avisat.