La CUP Capgirem Barcelona proposa la regularització de les ocupacions per garantir el dret a l'accés d'un habitatge. Aquesta és una de les 10 mesures que la candidatura encapçalada per Anna Saliente ha presentat aquest dilluns a la tarda per revertir la situació d'emergència habitacional a la capital catalana. "Creiem que l’Ajuntament, a través d’un servei de mediació, a d'intercedir per aconseguir la regularització de l'ocupació i fer-ho efectiu a través d'un contracte de lloguer", ha explicat Saliente al mitjans.
L’alcaldable de l'esquerra independentista a les eleccions municipals ha afegit que aquesta "només seria una solució a curt termini", perquè la regularització de l'ocupació no resoldria el fet que la propietat continuaria sent d'un gran tenidor o d'un fons voltor, ha explicat. Precisament, la lluita contra els pisos buits dels grans propietaris i la SAREB és un dels punts vertebrals del programa de la CUP en matèria d'habitatge que proposa expropiar-los per ampliar el parc d'habitatge social.
Juntament amb la regularització de les ocupacions i de l'expropiació dels pisos buits dels grans tenidors, la CUP ha presentat una bateria de propostes per revertir la situació "d'emergència habitacional" a la ciutat. Saliente ha assegurat que "com l'educació i la sanitat, l'habitatge també ha d'estar fora del mercat". Per això, ha presentat 10 iniciatives dividides en dos blocs: el primer, de mesures urgents, per aconseguir "zero desnonaments" i el segon, a llarg termini, per aconseguir "la sobirania residencial a la ciutat".
Per presentar aquesta bateria de propostes, la CUP ha escollit la Plaça de la República, al districte de Nou Barris, justament al davant d'un edifici buit propietat d'un gran tenidor, tal com ha denunciat Saliente. L’alcaldable de l'esquerra independentista ha explicat que aquest edifici ha estat construït sobre un sòl que era municipal, però que va passar a mans privades durant el mandat del PSC a l'Ajuntament de Barcelona.
Propostes d'emergència
D'entre les 10 propostes presentades, la CUP considera que la més urgent és l'aplicació immediata de la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. Així, per evitar els desnonaments, la formació considera que "cal obligar als grans tenidors a oferir un lloguer social a les famílies pendents d’una execució hipotecària i garantir el reallotjament i les ajudes econòmiques pertinents si és necessari".
La CUP Capgirem Barcelona també reclama que l'Ajuntament es personi com a defensa de les persones amenaçades per un desnonament i fer tot el possible per evitar-lo. La formació també proposa un estratègia a nivell català per resoldre el sensellarisme a mig termini i regularitzar les ocupacions a través d'acords, mitjançant un servei de suport i mediació amb els propietaris: "Davant l’emergència habitacional, l’administració ha de contribuir a normalitzar l’ocupació com una via d’accés a un dret bàsic", ha insistit Saliente.
La candidatura també exigeix que el sector hoteler i d'apartaments turístics es corresponsabilitzi de la situació d'emergència habitacional de la ciutat, per això, la CUP proposa que un percentatge de les places existents es puguin destinar a allotjar persones que formen part de la mesa d'emergència d’habitatge de manera gratuïta. A més, també reivindica la remunicipalització dels albergs públics d’infància i joventut per habilitar-los també per fer front a les situacions d'urgència residencial.
Aconseguir la sobirania residencial
Saliente ha destacat que, segons les últimes dades oficials disponibles (del 2011), a Barcelona hi ha 126.000 pisos que no estan dedicats a l'habitatge principal, és a dir, hi ha un 10% dels pisos que estan buits i un 4% que tenen un ús secundari. Així, a llarg termini, la formació anticapitalista es posa com a objectiu que tots els habitatges de la capital catalana tinguin un ús principal. Per això proposa prohibir progressivament la utilització per allotjament turísitic i gravar a través de l'IBI l'ús dels habitatges secundaris.
A més, proposa l'expropiació dels pisos buits dels grans tenidors i de la SAREB per ampliar el parc públic d'habitatge i destinar el 50% dels edificis de nova construcció al parc d'habitatge públic de lloguer. Això sí, la CUP fa èmfasi que la prioritat és la rehabilitació i la recuperació de pisos buits abans de la construcció. A més, la formació anticapitalista també proposa establir un índex de referència del preu de lloguer a partir del nivell d'ingressos mitjà de les unitats de convivència segons la zona.
Finalment, la CUP també planteja la creació d'una entitat d'estalvi pública per gestionar els estalvis de les veïnes, aquesta entitat també hauria de gestionar els pagaments dels lloguers públics i absorbir les dacions amb pagament. A més, també proposa municipalitzar les Cases d’Acollida de dones i infants que han patit violència masclista, així com destinar un percentatge d'habitatges per dones que estan en procés de recuperació.
La CUP proposa «regularitzar» els pisos ocupats per garantir el dret a l’habitatge
Anna Saliente presenta una bateria de 10 propostes per revertir la situació d'"emergència habitacional" a Barcelona que inclou també l'expropiació dels pisos buits dels grans tenidors

- Anna Saliente i Marga Olalla, aquest dilluns a la tarda a la Plaça de la República de Barcelona. | Roger Arnau -
- | Roger Arnau
ARA A PORTADA
Publicat el 20 de maig de 2019 a les 20:25
Actualitzat el 20 de maig de 2019 a les 21:01
Et pot interessar
-
Política Tres magistrats del TC demanen suspendre el debat sobre l'amnistia fins que Europa es pronunciï
-
Política El Consell de la UE inclou la votació sobre l'oficialitat del català a la reunió del 27 de maig
-
Política El Govern destinarà 700 milions d'euros aquest any per lluitar contra la pobresa infantil
-
Política ERC critica el «politiqueig» de Junts amb el Pacte Nacional per la Llengua
-
Política Feijóo avança el congrés del PP: serà al juliol
-
Política Illa situa com a prioritat que tothom pugui ser atès en català als centres sanitaris: «És un dret»