La defensa de la immersió tampoc serveix a l'independentisme per exhibir unanimitat

Junts, amb l'excepció d'Argimon, i la CUP no participen en la fotografia convocada a les escales nobles del Parlament, secundada per Pere Aragonès i els diputats d'ERC abans de l'arrencada del ple

Aragonès, amb membres del Govern d'ERC i diputats republicans, en la fotografia per defensar la immersió.
Aragonès, amb membres del Govern d'ERC i diputats republicans, en la fotografia per defensar la immersió. | Govern
Bernat Surroca / Oriol March
23 de març del 2022
Actualitzat a les 16:27h
Ni tan sols la immersió lingüística genera unanimitat, encara que sigui formal, al Parlament. Així s'ha evidenciat aquest dimecres a la cambra catalana minuts abans que arrenqués el ple, moment en què estava convocada una fotografia a les escaldes nobles per fer costat a la convocatòria de vaga a l'ensenyament en contra de la sentència que imposa un 25% de castellà a les aules catalanes. La convocatòria ha estat només secundada per ERC -impulsora de la iniciativa-, amb el president Pere Aragonès al capdavant, però ha comptat amb l'absència de Junts i de la CUP. Per part dels primers, aixo sí, hi ha assistit Josep Maria Argimon, conseller de Salut.

Què ha passat amb els membres del Govern de Junts? Havien confirmat la seva presència, segon detallen fonts de l'executiu consultades per NacióDigital, però finalment no s'hi han sumat. El motiu: en arribar, han vist que només hi havia membres del grup parlamentari d'ERC i cap diputat de Junts, de manera que han considerat que quedava "estrany". Segons les mateixes fonts, el vicepresident Jordi Puigneró ha demanat a Aragonès si seria possible fer una foto només dels membres del Govern, però la resposta per part del president ha estat negativa. El grup parlamentari de Junts argumenta, segons fonts oficials, que no havia estat "convocat".

La plantada de la CUP ha estat explícita. Els anticapitalistes critiquen que l'executiu es vol "rentar la cara amb propaganda" i remarquen que la comunitat educativa vol "diàleg i no fotografies". "La foto és amb les mobilitzacions", ha dit la CUP a través d'un comunicat. La formació, que darrerament ha plantat el Govern en més d’una ocasió -com ara la conferència d'Aragonès al MNAC, absència que va doldre el seu entorn, o bé reunions a Palau per debatre sobre la unitat-, acusa el president i el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, de donar l'esquena a les reivindicacions del sector educatiu i "abandonar els centres en la defensa de la immersió".

El Govern ha donat suport a les mobilitzacions sindicals i, aquest dimarts, Cambray va perfilar un pla que la Generalitat presentarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i que no parla de percentatges de castellà a les aules. Es vol, d'aquesta manera, esquivar la sentència, que s'ha d'aplicar a finals d'aquesta setmana, i preservar el model d'immersió. Entitats espanyolistes que han liderat l'ofensiva contra el model d'escola catalana, com l'Assemblea per una Escola Bilingüe, ja preparen escrits per instar al tribunal a fer complir la resolució. Abans, el TSJC haurà de determinar si són part afectada en el procés.

En tot cas, el pla de la conselleria per driblar els jutges passa per un decret sense percentatges, que no implicarà que les escoles canviïn els seus projectes lingüístics i que, segons Cambray, servirà per "incrementar la presència" del català als centres. La previsió és que estigui enllestit per ser aplicat en un termini d'entre vuit i dotze mesos. "No compartim el marc d'aprenentatge per percentatges", va assenyalar el conseller a la sortida de la reunió setmanal del Govern. El dubte continua sent si el TSJC considerarà que aquest marc normatiu dona resposta o no a la seva ordre.