La desfiguració de la llei del «només sí és sí» tiba les costures del govern espanyol

Podem situa com a línia vermella per reformar la llei de llibertat sexual que no es toqui el model de consentiment, mentre el PSOE demana agreujar les penes en cas que hi hagi violència o intimidació

Irene Montero, al Congrés dels Diputats
Irene Montero, al Congrés dels Diputats | EuropaPress
02 de febrer del 2023
Actualitzat el 06 de febrer a les 8:17h
El degoteig de rebaixes de penes de violadors condemnats ja fa mesos que dura i el govern espanyol ha acceptat posar fil a l'agulla i reformar la llei del "només sí és sí", impulsada pel Ministeri d'Igualtat que lidera Irene Montero (Podem) per evitar la imatge d'agressors sexuals sortint de la presó. Cada nova revisió de sentència és aprofitada per PP i Vox per desgastar l'executiu de Pedro Sánchez posant al punt de mira una de les ministres favorites de la dreta i l'extrema dreta i que d'entrada es negava a refer la norma. Finalment, va cedir i la situació passa, a hores d'ara, per concretar els termes de la modificació de la llei mentre Podem vigila de prop que el PSOE no desvirtuï un text que té com a punt central el consentiment de la víctima a mantenir una relació. Les tensions afloren de nou en el tram final de la legislatura.

El debat sobre la reforma arrenca a principis de desembre, quan ja feia algunes setmanes que apareixen rebaixes de condemna a agressors. És aleshores quan Sánchez encarrega un informe al Ministeri de Justícia, pilotat per la jutgessa Pilar Llop, sobre com retocar la legislació per evitar beneficis per a condemnats. En un primer moment, Podem s'oposa a reformar la legislació i argumenta que el problema no és pas la llei, sinó l'aplicació que en fan els jutges. De fet, la ministra Montero va titllar els magistrats de "masclistes", cosa que va indignar la judicatura. Fonts de la Moncloa consultades per Nació indiquen que els dos partits s'estan ara intercanviant papers i hi ha voluntat d'entesa, i que la qüestió s'hauria de resoldre "en els pròxims dies".

"Estem en un moment clau de la negociació", afirmava dimecres Félix Bolaños, ministre de la Presidència i mà dreta de Sánchez. Segons el ministre, tant el PSOE com Podem estan d'acord que l'eix de la legislació ha de continuar sent el consentiment i, alhora, evitar unes rebaixes de penes difícils d'explicar a ulls del gruix de la societat. Des de la Moncloa mantenen que només es faran ajustos "tècnics" a la llei, sense tocar-ne l'essència, però el PSOE recalca que l'objectiu passa també per agreujar les penes en cas de violència. "És l'única manera d'evitar rebaixes de condemna", sosté el portaveu socialista, Patxi López. Aquest és el punt que inquieta el Ministeri d'Igualtat, que tem un retrocés al model anterior.

"El principal objectiu és protegir el consentiment i no tornar al model basat en la violència, que situa en la dona el calvari probatori d'haver de demostrar que es va resistir prou", ha defensat aquests darrers dies Irene Montero. Aquesta és la línia vermella de Podem. Fonts d'Igualtat recorden que es pot blindar el consentiment i, alhora, tornar a diferenciar entre una agressió sexual i una agressió sexual amb violència. Segons Ione Belarra, secretària general de Podem, al PSOE "li han tremolat les cames" per la pressió del PP i l'ala dretana de la judicatura espanyola, que "interpreta de manera incorrecta la llei". Belarra sosté que la peça fonamental de la llei ha de ser el consentiment, i que si el PSOE planteja incrementar les penes en cas de violència, s'estarà tornant al model previ.
 
Arxivat a