Una de les primeres actuacions d'aquesta nova política serà la construcció de la Torre Nova, un edifici d'oficines al costat del Pavelló Zero, al recinte de la Fira de Gran Via, de la qual en serà propietària -majoritària- la Generalitat. La mesura, doncs, afecta els edificis d'ús administratius i, molt majoritàriament, de Barcelona i de l'àrea metropolitana. El Govern persegueix quatre objectius: deixar de patir la volatilitat immobiliària -com ara augment del preu del lloguer o rescissió de contractes-, millorar la prestació del servei públic -amb més estabilitat per als treballadors i per a les oficines d'atenció a la ciutadania-, implicarà també un estalvi econòmic "important" a mitjà i llarg termini -amb reducció de costos per lloguer i també gràcies a l'optimització d'espais- i permetrà "patrimonialitzar" la Generalitat.
Aquesta reorientació de la política patrimonial busca també revertir la venda de patrimoni durant la crisi de 2008. Aleshores, les finances de la Generalitat es van veure afectades per les polítiques de retallades, així com pel dèficit fiscal estructural que pateix Catalunya i les directives econòmiques europees. L'"ofec financer" va obligar a vendre actius immobiliaris per obtenir ingressos extraordinaris en poc temps. De 2012 a 2014, es van vendre 40 immobles d'ús administratiu. Aquestes mesures van suposar un canvi i la Generalitat va passar de tenir un 63% d'edificis en règim de propietat a l'actual 22%. "La venda d'immobles ha derivat en un nou escenari patrimonial que comporta una gestió complexa i amb ineficiències", ha dit la consellera Mas Guix.
La nova política patrimonial segueix una lògica econòmica, patrimonial i de reducció de riscos. El règim de lloguer implica estar subjecte a canvis en el mercat immobiliari, que impliquen un grau d'incertesa elevat. També a clàusules de rescissió anticipada, cosa que afegeix incertesa, i afrontar la complexitat de fer actuacions de manteniment en immobles que no són propietat de la Generalitat. Això implica no poder ubicar treballadors i oficines d'atenció a la ciutadania de manera estable. "No som una empresa multinacional en què pugui tenir sentit un règim d'arrendament", ha afirmat. Per això, el canvi de política patrimonial té també un sentit de "permanència històrica" de la institució. La Generalitat també intentarà -en el marc de l'acord d'investidura de Pedro Sánchez- que sigui l'Estat qui li cedeixi alguns edificis que té en propietat però que o bé té buits o bé en poc ús.
2.700 treballadors reubicats abans de 2028
La Generalitat veu ara una "finestra d'oportunitat" de cara als propers anys per reorientar la política patrimonial, segons ha detallat el director general de Patrimoni, Josep Maria Aguirre. El motiu és que diversos contractes d'arrendament s'acaben en els propers anys, cosa que implicarà reubicar diversos treballadors en altres dependències. En concret, des d'ara i fins al 2027 s'hauran de reubicar 2.700 persones i entre 2028 i 2037 se n'hauran de reubicar 8.100. Aguirre no ha detallat quins són els treballadors afectats, però sí que ha dit que afecta diversos departaments i serveis de la Generalitat.La nova política patrimonial preveu quatre tipus d'actuacions. La nova construcció en sol de la Generalitat, que afectarà 145.000 metres quadrats i la reubicació d'uns 10.000 treballadors públics. Un exemple és la Torre Nova. També la rehabilitació integral d'edificis, que afectarà 35.000 metres quadrats i unes 1.300 persones. Un exemple en aquest sentit és la Torre Muñoz, al costat del Palau Robert. L'optimització d'immobles de propietat, amb 47.000 metres quadrats i l'afectació d'unes 1.200 persones, i l'optimització d'immobles d'arrendament, amb 59.000 metres quadrats afectat i l'afectació de 800 persones més.
Adequar els espais de treball
Amb el canvi, la Generalitat també vol adaptar els espais de treball a les noves realitats, tant pel que al model de treball híbrid de què gaudeixen els funcionaris -poden fer teletreball alguns dies a la setmana-, com pel que fa a l'eficiència energètica, en la línia del que ja passa al Districte Administratiu. Les actuacions previstes permetran modernitzar oficines, per un ús més eficient dels espais, implementar un sistema de llocs de treball no assignats (és a dir, que no hi hagi un lloc concret per cada treballador), reduir el nombre de despatxos i apostar per espais de treball més "col·laboratius".
La futura Torre Nova, nova adquisició de la Generalitat amb el canvi de política patrimonial Foto: Economia