La indignació s'estén arreu

El moviment del 15-M promou un miler de manifestacions en més de vuitanta països de forma simultània per protestar contra la precarietat econòmica, política i social actuals

Publicat el 15 d’octubre de 2011 a les 18:05
Algunes de les pancartes que han lluït els indignats durant la manifestació barcelonina. Foto: ACN.

El moviment dels indignats, nascut a Madrid el 15 de maig i estès ràpidament a Catalunya, s'ha propagat avui a més de setanta països d'arreu del món, des d'Àsia fins als Estats Units, sota el lema "Units per un canvi global. Res que perdre, tot per guanyar". Les protestes han començat a Sydney, on prop de 2.000 persones s'han manifestat davant la central del Banc Reserva d'Austràlia, l'han seguit hagut concentracions similars a Corea del Sud, les Filipines, Hong Kong i el Japó, i a la tarda ha arribat el torn de les manifestacions europees: Londres, Roma, Atenes...

A Barcelona, València i Palma, el moviment també ha organitzat manifestacions a partir de les 5 de la tarda per protestar contra la precarietat econòmica, política i social actuals. I, a Twitter, se n'han pogut seguir les evolucions amb les etiquetes #15o i #bcn15o.

A Barcelona, concretament, unes 60.000 persones, segons la policia, i unes 400.000, segons l'organització, s'han manifestat en protesta pel sistema financer global i les retallades socials. Han reivindicat "una veritable democràcia" i han denunciat "l'increment de les desigualtats". La manifestació s'ha desenvolupat amb un to festiu i sense incidències.

Els manifestats asseguren que el 15-M ha trencat fronteres i creuen que aquest 15 d'octubre ho confirmarà a nivell global. Després dels fets del Parlament, els indignats reclamen que aquesta sigui una protesta "pacífica" que denunciï les polítiques d'austeritat dels governs. Consideren que les retallades socials "generen un increment de les desigualtats" i són un "atac frontal contra els drets socials".

La protesta del 15-O també recupera l'esperit del 15-M a l'hora d'acusar les polítiques econòmiques dels governs "d'afavorir els mateixos interessos econòmics i financers privats responsables del model de desenvolupament econòmic que ha provocat l'actual crisi". No som mercaderia en mans de polítics i banquers , deia el lema del 15-M.

Assenge a Londres

El fundador de WikiLeaks, Julian Assange, ha participat aquest dissabte per sorpresa a la manifestació del 15-O a Londres, que ha comptat amb la presència d'un miler de persones. Assange havia arribat a la zona de la protesta amb la cara tapada amb una màscara, però la policia l'ha obligat a treure-se-la i s'ha despertat l'eufòria entre els manifestants, que l'han rebut amb crits de 'Julian, Julian!'. Amb la plaça de la borsa buida i bloquejada per policies, els manifestants s'han aplegat a les escales de la catedral de St Paul's, on finalment ha aconseguit arribar. El bloqueig de la policia ha impedit als manifestants del 15 d'octubre a Londres que ocupessin la plaça de la borsa, Paternoster Square, com tenien previst. Aleshores, molts s'han quedat a les escales de la catedral de St Paul's, que també han quedat rodejades per oficials d'Scotland Yard. De fet, és una tàctica habitual dels agents britànics tancar els participants d'una manifestació en un cordó policial.

La protesta, però, ha agafat una nova volada quan s'ha comprovat la presència d'Assange. En un primer moment, els manifestants estaven confosos per si s'havia detingut a Julian Assange, que era fora de la zona rodejada per policies. Però segons ha explicat una advocada de la firma Stephen Finers a través de Twitter, el fundador de WikiLeaks només ha parlat amb la policia de Londres perquè l'han obligat a treure's una màscara i en cap cas ha estat arrestat.

"Assange no està arrestat. Diu que no pot portar màscara i ser anònim però en canvi els comptes corrents en bancs suïssos sí", ha assegurat Jen Robinson en una piulada. Segons ha pogut veure l'ACN, Assange s'ha refugiat durant una estona en una botiga de souvenirs i comestibles prop de la zona de la manifestació, mentre a fora el seguien fans i periodistes. Una de les persones que l'acompanyaven ha dit a l'agència que s'estaven "reagrupant" i que la presència pública d'Assange a la manifestació "era imprevista".

Finalment, Assange ha sortit de la botigua i ha aconseguit passar el cordó policial i dirigir-se a les escales de la catedral de St Paul's, des d'on s'ha dirigit als manifestants. "He tingut dificultats per arribar fins aquí", ha dit.

"Aquest moviment no és sobre la destrucció de la llei, sinó sobre la construcció de la llei", ha defensat el fundador de WikiLeaks, que ha parlat a l'estil d'un "messies", segons diversos dels assistents. Durant el seu breu discurs improvisat, Assange deia una frase i tots els manifestants la repetien. El fundador de WikiLeaks ha criticat el blanqueig de diners i el funcionament de la borsa de Londres.

Aldarulls a Roma

A Roma, una quarantena d'indignats ha protagonitzat tot un seguit d'aldarulls durant la manifestació que ha alterat el conjunt de la protesta pacífica, protagonitzada per uns 200.000 manifestants. Els violents han llençat pedres i bengales contra la policia, han calat foc a diversos cotxes i han assaltat botigues i oficines de bancs.

La manifestació dels indignats a Barcelona ha tingut una resposta multitudinària. Foto: @acampadabcn.