
Antics combatents avui a l'escenari de la batalla, junt amb la directora general Carme Garcia. Foto: Josep Maria Montaner
La lleva del Biberó va ser un dels símbols de la batalla. La República va haver de mobilitzar els més joves per intentar aturar el feixisme i va cridar a files la lleva republicana del 1941. Més de 27.000 joves d'entre 17 i 18 anys van ser mobilitzats. Avui, a la serra de Pàndols, hi eren presents nou d'aquells soldats i un altre d'una lleva anterior, de 99 anys. A la tarda s'ha presentat a Gandesa el llibre 3.669 biberons: història de l'Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó, d'Andreu Caralt. Fa pocs mesos, va morir un dels darrers supervivents i president de l'entitat, Pere Godall.
L'heroïcitat del 25 de juliol del 1938, quan les tropes republicanes van creuar el riu Ebre de nord a sud, tenia l'objectiu de capgirar la correlació de forces de la Guerra Civil i aturar en sec l'avenç franquista cap a València. Unes tropes esgotades, les republicanes, van sorprendre l'enemic amb una ofensiva en tota regla. Però cinc mesos després, la superioritat dels revoltats es va imposar i van fer recular els republicans. Després d'això, per la causa republicana tan sols quedava l'agonia. La Batalla de l'Ebre va suposar un desplegament inaudit de forces militars i alhora fou objecte d'una de les majors campanyes de propaganda de tota la guerra, amb una participació destacada de corresponsals de la premsa estrangera com ha historiat Daniel Arasa en diversos estudis.
Només una internacionalització del conflicte, amb un enfrontament obert entre els aliats de Franco, Alemanya i Itàlia, i les potències democràtiques, Gran Bretanya i França, cínicament neutrals, hagués pogut canviar la sort de la guerra. El xoc arribaria, però ja seria massa tard per la República i encara més per molts joves d'aquella lleva. Avui, 79 anys després, per qui tingui memòria, l'Ebre encara és una ferida.

Un moment de l'acte avui a la serra de Pàndols. Foto: Josep Maria Montaner