El desmoronament del Partit Popular, que ha perdut més de la meitat dels seus escons, així com un resultat bo, però menor de l'esperat de Vox, han beneficiat Ciutadans i Albert Rivera. El partit taronja ha obtingut 57 escons, 25 més dels que aconseguir en les eleccions espanyoles del 2016, i ha quedat tan sols a 200.000 vots del seu principal competidor a la dreta, el PP. Ha faltat poc perquè Rivera fes el "sorpasso" a Pablo Casado. A més, Ciutadans i PSOE junts arriben a una majoria absoluta molt còmoda (amb 180 escons).
Rivera no ha assolit els seus grans objectius. No ha pogut superar el PP -tot i que per poc- i la suma dels tres partits de la dreta queda lluny, molt lluny, de la xifra màgica, els 176 escons que donen la majoria absoluta. L'aliança a l'andalusa era la gran fita que els tres partits de dretes buscaven i han ensopegat. Però, amb tot, aquesta ha estat per Rivera una bona nit. Ha salvat la pell i ha deixat el PP en una situació extremament delicada. L'horitzó immediat de les eleccions municipals, europees i autonòmiques del 26 de maig venen amb un PP afeblit i això pot beneficiar encara més els taronja.
L'aliança a l'andalusa ensopega greument
Més enllà del bon resultat objectiu de Ciutadans, la seva estratègia global ha fracassat. Rivera, igual que el PP, va enfocar tota l'estratègia de campanya en funció de la irrupció de Vox com a nou actor polític en el camp de la dreta espanyola. El temor a una forta irrupció del partit ultra ha condicionat completament el seu missatge, molt virulent contra el sobiranisme -cosa habitual-, però també extraordinàriament agressiu contra el PSOE i Pedro Sánchez. En molts moments de la campanya, els discursos de Casado i de Rivera semblaven intercanviables. Les intervencions de Rivera en els dos debats televisius es van caracteritzar per una gran vehemència i agressivitat.
El partit taronja ha fet apostes arriscades en els darrers dies de la campanya. Ha intentat mossegar el PP fins al darrer moment. El fitxatge d'Ángel Garrido, fins fa poc president de la Comunitat de Madrid -que ja havia acceptat anar a les llistes europees del PP-, ha estat considerat una punyalada per l'esquena pels populars. També en el cas de Ciutadans, el temor a quedar superats per Vox explica molts dels moviments que han fet els de Rivera. Ara caldrà veure si el nou context, amb la impossibilitat de sumar forces amb les altres dretes i una hipotètica suma amb el PSOE fan variar, altre cop, el discurs del líder taronja.
La patacada del PP beneficia Rivera, que frega el «sorpasso»
Ciutadans obté 57 escons, sumant-ne 25, tot i que fracassa la seva estratègia per aconseguir una nova majoria a l'andalusa
ARA A PORTADA
-
L'electricitat després de l'apagada: més gas, menys solar i la mateixa (poca) nuclear Arnau Urgell i Ona Sindreu
-
Jim Skea, president de l'IPCC: «Cal situar el focus climàtic més enllà de l'energia i de l'electricitat» Eulàlia Galante Perarnau
-
-
L'equilibri complex de Parlon per reivindicar la seguretat davant la pressió de l'extrema dreta Sara Escalera
-
Publicat el 28 d’abril de 2019 a les 21:08
Et pot interessar
-
Política El Govern aprovarà dimarts que la Generalitat pugui tornar-se a endeutar amb la banca
-
Política L'opa al Sabadell: un examen a Sánchez, Illa i l'establishment
-
Política El Govern, entitats i PSC, ERC i Comuns formalitzaran dimarts el Pacte per la Llengua
-
Política Radiografia del Govern i dels partits: com encaren el futur de la legislatura?
-
Política Snooker: Un any després del 12-M
-
Política Un any de «nova etapa»: Illa es consolida a Palau amb l'horitzó de Rodalies, finançament i pressupostos