La pobresa energètica, un repte compartit

Treballadors de Gas Natural Fenosa col·laboren amb entitats i serveis socials per ajudar les famílies en situació de pobresa energètica | La companyia impulsa un pla de vulnerabilitat pioner en el sector energètic

Publicat el 23 d’octubre de 2017 a les 08:15
Pobresa energètica és un concepte que, malauradament, els últims anys ha entrat a formar part del nostre vocabulari. La crisi econòmica ha afectat greument el conjunt de la societat, i un dels àmbits on més ha perjudicat és la llar, on moltes famílies tenen dificultats per abastir-se del serveis d'energia necessaris per viure dignament. Per aquest motiu, definim la pobresa energètica com la propensió d'una llar de no rebre la quantitat adequada de serveis d'energia. I la xifra al nostre país és preocupant: segons l'últim informe sobre la qüestió fet per Ivàlua, el consorci format per la Generalitat, la Diputació de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra, a Catalunya l'any 2016 hi havia 325.000 llars (l'11% del total) en situació de pobresa energètica. 

Una lluita conjunta

Per lluitar contra la pobresa energètica, administració, entitats del tercer sector i serveis socials fa anys que treballen conjuntament. Ara, a més, ja hi ha casos d'implicació directa en la lluita contra aquest fenomen dins del sector energètic. És el cas de Gas Natural Fenosa, que ha posat en marxa un pla de vulnerabilitat pioner en el seu sector consistent en 20 mesures destinades a millorar la gestió dels clients vulnerables, així com a ajudar els actors que treballen directament sobre el terreny, amb una inversió de 4,5 milions d'euros anuals. "Aquestes accions responen al compromís d'actuació de la nostra companyia davant de situacions de vulnerabilitat dels nostres clients" apunta Josep Codorniu, director de Servei al Client de Gas Natural Fenosa.
 

El pla de vulnerabilitat compta amb una inversió de 4,5 milions. Foto: Gas Natural Fenosa

 

Entre les mesures del pla de vulnerabilitat de la companyia energètica destaca el voluntariat energètic, a través del qual els propis treballadors de Gas Natural Fenosa col·laboren de manera altruista amb diferents entitats del tercer sector. La seva tasca és assessorar persones en situació de vulnerabilitat i ajudar-les amb els seus dubtes i preocupacions relacionades amb l'energia i el consum energètic. El projecte pilot del voluntariat energètic ha comptat amb deu persones, tots treballadors de Gas Natural Fenosa. Ramón Rubio és un d'ells, i n'està molt satisfet. "Revisem el cas de cada família, els ajudem a interpretar les factures i els expliquem les diferents possibilitats de contractació i facturació amb l'objectiu que la gent arribi a ser autònoma i pugui comprendre què està pagant" explica Rubio. 

Formar-se per poder ajudar

Els treballadors que volen ser voluntaris assisteixen prèviament a l'Escola d'Energia Social de la Fundació Gas Natural Fenosa, on adquireixen els coneixements específics de facturació, eficiència energètica i vulnerabilitat. A més, tenen a disposició el manual del voluntariat energètic, amb les principals preocupacions, dubtes i consultes dels clients vulnerables i les claus per ajudar a resoldre'ls. "El voluntariat ens serveix per unir dues realitats: el treball del dia a dia de l'empresa i el compromís amb la part social. El fet de poder conèixer la realitat de les famílies ens ajuda a posar-nos al lloc de l'altre a l'hora de realitzar la nostra feina" explica Ana Martínez, voluntària energètica de la companyia. "Col·laborar amb les entitats socials, conèixer les realitats de les famílies i saber que les estic ajudant m'omple molt" assegura la voluntària.
 

Els voluntaris ensenyen a estalviar amb les factures energètiques. Foto: Gas Natural Fenosa


El temps i energia que aquests voluntaris dediquen a les persones en situació de vulnerabilitat és de gran ajuda per a les famílies, que sovint tenen problemes per pagar les factures. Carmen Mateos, voluntària del programa pilot, explica que en aquests casos porten les factures al back office de Gas Natural Fenosa, on un equip de 60 persones analitza i busca les millors solucions per a cada cas. "Som l'enllaç entre els clients vulnerables de les entitats socials i el personal de la nostra companyia que pot ajudar-los", afirma Mateos. El projecte pilot, que ha tingut un resultat molt satisfactori, ja s'està fent extensiu per a tots els treballadors de l'empresa.