
L’informe al qual el diari ABC assegura haver tingut accés per demostrar amb xifres la ruïna econòmica de Catalunya en cas d’independència no ha estat validat per l'IESE. De fet, aquesta escola de negocis assegura a Nació Digital que mai no encarregaria als seus professors que participessin en un estudi del qual se’n derivi un posicionament polític, i deixa clar que els dos experts citats a l’article “ho fan a títol personal”.
Si bé ABC parla d’un informe encarregat per les principals empreses amb seu a Catalunya i validat “pels experts d’IESE, una de les millors escoles de negoci del món”, el cert és que totes les xifres que apareixen en l’article o bé no remeten a cap informe o bé són copiades d’un text que ja va publicar el professor d’IESE i de Harvard Pankaj Ghemawat el maig de 2011 al llibre World 3.0: Global prosperity and how to achieve it , i referenciades per ell mateix a La Vanguardia el 19 de juny de 2011 en l’article Coste comercial de la separación .
El rotatiu madrileny recorre al professor Pankaj Ghemawat per sentenciar que la independència suposaria una caiguda de la balança comercial catalana d’entre el 4% i el 13%, amb un impacte sobre el PIB del 6%. Un càlcul que aquest expert va establir de l’extrapolació del cas de Txecoslovàquia per l’anomenat efecte frontera.
Efectivament, Ghemawat es movia en aquests càlculs el 2011: “El comerç bilateral entre la República Txeca i Eslovàquia en els anys posteriors al divorci, el 1993, va caure un 75%. Si traslladem aquest còmput al context de Catalunya del 2007, una reducció del comerç interregional a un terç del seu nivell actual provocaria una caiguda de la balança comercial d’entre un 4% i un 13%, amb una corresponent caiguda del PIB de fins a un 7%”, escrivia el professor d’IESE a La Vanguardia .

Però ABC no s’ha molestat ni a actualitzar dades, i no ha donat cap importància al fet que els números amb què treballava el professor en el seu llibre de 2011 eren del 2007, i per tant, no computen l’efecte de la crisi econòmica, que entre d’altres conseqüències, ha impulsat una major internacionalització de l’empresa catalana amb un pes cada vegada més elevat de les exportacions en els seus comptes.
Però a més, tal com recorda l'IESE a Nació Digital, “aquelles xifres formen part de la investigació del professor Ghemawat sobre la globalització del comerç, que ja va dur a terme amb anterioritat al 2011 amb d’altres informes en què abordava l’estructura de les exportacions catalanes i la seva indústria”.
Un segon expert consultat per ABC és José Ramón Pin Arboledas, especialista en administració pública i gestió de personal, però no pas en comerç internacional. Pin és, efectivament, professor d’IESE, però també exdiputat del PP, exregidor del mateix partit a l’Ajuntament de Madrid i columnista habitual de La Razón, a més de tertulià de la cadena COPE. El seu darrer article és ¡Aúpa España! ¡Viva la Roja! (y no sólo en el fútbol). Segons ha pogut saber Nació Digital, el professor Pin va ser contactat telefònicament pel diari. En l'article explica que Barcelona té un grup important d’empreses amb serveis administratius i de control centralitzats en aquesta ciutat, i que el seu trasllat suposaria la pèrdua de persones amb gran poder adquisitiu. Finalment, ABC atribueix a l'expert madrileny que la secessió obligaria les empreses a triar entre un mercat de 50 milions de persones, amb Espanya i Portugal, o un mercat de 7 milions.
Per tot plegat, el rotatiu s’empara en “experts d’IESE” per anunciar la fuga de Catalunya de 1.500 multinacionals estrangeres i un centenar d’empreses espanyoles, amb pèrdues de riquesa de fins a 25.000 milions d’euros i una “reducció severa del consum, la inversió i l’ocupació, és a dir, un empobriment generalitzat de la població”. “La independència seria la ruïna”, conclou el diari.
