[noticiadiari]2/269338[/noticiadiari]
I, com si la legislatura fos un videojoc d'aquells en què es desbloquegen noves pantalles, la validació de la llei obrirà el ball -sempre i quan no hi hagi cap daltabaix, tenint en compte el component "imprevisible" que tan els socialistes com dirigents d'ERC atribueixen a Carles Puigdemont- dels pressupostos generals de l'Estat. "Amb l'amnistia, estarem disposats a negociar-los", manifesten fonts de Junts consultades per Nació. De cara a aquestes futures converses, en tot cas, el partit de Puigdemont hi acudirà amb una "llista concreta". I ja hi ha veus amb ascendència dins del partit que reclamen aprofitar l'avinentesa per situar el model de finançament singular com a condició, a diferència del que va passar amb la investidura.
D'aquest finançament singular ja se n'ha parlat en la taula de diàleg que Junts i el PSOE van arrencar a Suïssa a principis de desembre, i que ha tingut continuïtat mensual amb absoluta discreció. Aquesta és una batalla que també vol plantejar ERC un cop Pere Aragonès tingui aprovats els pressupostos, sempre i quan aconsegueixi el suport dels comuns, que tanquen la porta al Hard Rock i demanen més contrapartides per validar-los. Quan s'obri el ball dels comptes estatals, tornarà a aflorar una de les principals característiques de la legislatura: la competició entre els dos principals partits de l'independentisme. Fins ara, en totes les negociacions -també en l'amnistia- la col·laboració ha estat més aviat escassa.
Tant des d'ERC com des de Junts han celebrat aquests dies l'esborrany de l'informe de la Comissió de Venècia sobre l'amnistia, perquè avala el text tot i destinar-hi algunes crítiques, sobretot pel que fa al procediment d'urgència escollit per aprovar-la. El partit de Puigdemont va enviar un escrit a la Comissió -va ser l'únic grup que ho va fer- en el qual apareixia aquesta constatació: "Els límits del dret internacional en referència a violacions greus dels drets humans no són necessàriament els mateixos que els delictes greus del dret intern". El fet que la comissió -segons detalla Junts- hagi avalat aquest posicionament els reforça a l'hora d'haver tombat el primer dictamen, tot i que el PSOE, públicament, no preveu incloure el terrorisme a la llei.
_(1).jpg)
Carles Puigdemont, aquest dissabte al Consell de la República. Foto: Aleix Freixas / ACN
Un dels elements que situen l'acord a prop és que Puigdemont, aquest cap de setmana des de la Catalunya Nord, va parlar obertament d'una "nova etapa" en la qual la repressió quedaria "enrere". L'amnistia és fonamental per al futur de l'expresident de la Generalitat, que ha negociat personalment -amb l'ajuda de l'advocat Gonzalo Boye- els termes de la desjudicialització, en els quals també hi ha participat Nogueras i Jordi Turull, secretari general de Junts. Operat i hospitalitzat la setmana passada per un infart, Turull torna a despatxar les carpetes urgents.
Oficialment, Junts sempre ha desvinculat amnistia de pressupostos, perquè cada negociació s'afronta de manera diferenciada, però sense desjudicialització rarament hi haurà comptes a l'Estat. Una de les demandes que va fer el partit de Puigdemont quan es van aprovar els decrets anticrisi a mitjans de gener és que, a partir d'aquell moment, qualsevol carpeta es negociés abans de portar-la a votació. I, en aquest sentit, el missatge que ha emès Junts cada vegada que s'ha parlat dels comptes estatals és que, per arribar a un acord, calia treballar-los prèviament. Dirigents de Junts implicats en la negociació dels decrets anticrisi assenyalen que el PSOE va arribar a aquest compromís. Sense amnistia, però, no es passarà cap més pantalla.