El full de ruta s'ha presentat enmig d'una important voràgine mediàtica, entre dues eleccions, i aposta clarament per forçar els partits i les institucions a repetir la declaració unilateral d'independència (DUI), si així ho reafirmen els ciutadans a les urnes en unes properes eleccions al Parlament. El full de ruta estat aprovat per una important majoria dels socis.
Reclamar la DUI després d'unes noves eleccions
La culminació de la via unilateral ha estat el principal debat que hi ha hagut internament dins l'Assemblea durant els últims mesos. Segons el sector més proper a la presidència, i ara aprovat pels socis en assemblea general, cal fer efectiva una nova declaració d'independència des del Parlament o per l'Assemblea de Càrrecs Electes. La ponència aprovada planteja reclamar la DUI, en cas que unes properes i imminents eleccions catalanes siguin "indubtablement independentistes" i assoleixin més de la meitat dels vots al Parlament de Catalunya. Segons l'ANC, hi ha possibilitats reals que es convoquin aquestes eleccions a la tardor per falta "d'estratègia comuna per assolir la independència".
⬛ï¸â¬œï¸ðŸŽ¥ Entre tots vam fer possible l'1 d'Octubre. I sí, ho tornaríem a fer. Tornem-nos a agafar les mans i escrivim junts el futur. Ara, ja sabem que així és com ho podem fer possible.
— Assemblea Nacional 🧠(@assemblea) 5 de maig de 2019
Vine i anem junts #CapALaIndependènciaðŸ§#ObjectiuIndependència pic.twitter.com/na11MaNeN4
Però, perquè el nou escenari assoleixi amb èxit la independència, s'ha de seguir una estratègia diferent de la portada a terme fins el moment. A l'ANC entenen que cal "alinear" el Govern, el Parlament i la resta d'institucions amb la ciutadania mobilitzada, i després de proclamar la DUI, publicar-la al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i fer una proclamació solemne de la República catalana davant del món.
A continuació, detalla el document ja aprovat, caldria abaixar la bandera espanyola del Palau de la Generalitat i del Parlament de Catalunya, demanar el reconeixement internacional de la independència de Catalunya i constituir-se en Estat. A més, publicar els decrets de desenvolupament de la llei de transitorietat jurídica, deixar en llibertat els presos polítics i organitzar el retorn dels exiliats.
"Ja no hi ha excuses"
Entre crits d'independència i una vegada aprovada l'estratègia a seguir, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha defensat el posicionament amb un missatge que ha anat directe a les orelles dels representants i membres dels partits polítics que també han participat en la trobada."Sempre que hem posat nosaltres les fites, hem guanyat. I en aquest full de ruta hem aprovat una proposta que, en cas que a les properes eleccions al Parlament se superi el 50%, ja no hi ha excuses. Fem la independència", ha declarat. D’aquesta manera, ha dit, l’Assemblea Nacional Catalana es “reafirma amb el seu objectiu fundacional”, ha continuat Paluzie, que és tibar per una República catalana “sense por”.

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie; el conseller Josep Bargalló; el vicepresident de l'ANC, Pep Cruanyes, i el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri. Foto: ACN
La presidenta de l'ANC, que ha destacat –en allò ideal- una independència pactada amb l'estat espanyol, ha recordat que això només podrà fer-se efectiu si “l’altre també vol negociar”. Per tant, ha dit, i com que això no és així, un referèndum pactat “no pot ser l’única via”, sinó que l’independentisme ha de treballar per ell mateix, és a dir, per la via unilateral: “La unilateralitat a l’octubre de 2017 no va fracassar, el referèndum d’autodeterminació, que finalment va ser unilateral perquè no el van voler acordar, es va fer i el vam guanyar”.
Crítica directa -tot i que més subtil que altres vegades- als partits, i una ferma determinació, ha deixat entreveure la presidenta de l'ANC. No ha estat fins al torn de la sectorial juvenil de l'organització, ja al final de l'assemblea general, que els joves han volgut posar els punts sobre les is.
“Hi ha manca d’unitat estratègica de l’independentime”, han denunciat des de l’Assemblea Nacional de Joves Independentistes. I per això, ha afirmat la seva portaveu, Judith Tortajada, la “resposta ha de sortir de la societat civil, no dels partits”. En aquest punt, ha considerat que el paper de l’ANC ha de ser el de “mediador estratègic per articular una acció unitària”. Un actor amb “lideratge i capacitat d’incidència”, ha assegurat, que forci la unitat i deslligui l’independentisme de la sensació de “bloqueig”, així com els partits de la seva “indefinició i ambigüitat”.
Precisament, el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha assistit a l'assemblea general, ha fet una crida als partits independentistes a retrobar-se en la unitat després de la cita electoral del 26-M. Torra ha garantit que treballarà “incansablement per assolir un acord estratègic de les formacions independentistes”, però “sempre per mitjans democràtics i no violents, i amb els actes de determinació que calgui fer”.⬛ï¸â¬œï¸ðŸ”´ Parla, en nom de l'@ANJI_ANC, Judith Tortajada 👉El jovent som un motor indispensable d'aquest procés d'autodeterminació. Com a Assemblea, hem de tenir un paper fonamental per recuperar la unitat estratègica.#ObjectiuIndependència pic.twitter.com/9rVqkxoDHU
— Assemblea Nacional 🧠(@assemblea) 5 de maig de 2019
“No em tremolarà el pols quan arribi el moment”, ha asseverat. Torra també ha recordat que, quan el van investir president, va dir “que la llibertat del poble se l’havia guanyat el poble de Catalunya”.
Record als presos i exiliats
Els presos i els exiliats han tingut un paper important durant l'assemblea general. Les figures dels expresidents de l'ANC Jordi Sànchez i Carme Forcadell han estat aclamats en diverses ocasions entre crits d'independència, i també ha tingut un paper rellevant l'expresident de Catalunya, Carles Puigdemont, així com el president del Consell per la República, Toni Comín.
Puigdemont, que ha comparegut per videoconferència, ha volgut recordar l’esperit de l’1 d’octubre. “La cultura de l’1-O és la que tomba l’Estat autoritari (...), és la victòria de la societat catalana”, ha dit. I no només pel fet que durant el referèndum es va votar, sinó també pel “patrimoni col·lectiu” i “l’herència” que, segons ha admès, suposarà la feina de l'ANC per a les generacions futures.
⬛ï¸â¬œï¸ðŸ”´ @krls 👉 Ho acabarem plegats. I si ho acabem plegats és perquè hi sou vosaltres. L'@assemblea és un vehicle imprescindible per a la culminació d'aquest projecte. Ho repetim: no ens rendim, no ens rendirem. Mentre hi sigueu, hi serem. #ObjectiuIndependència🧠pic.twitter.com/q85tVjcm3N
— Assemblea Nacional 🧠(@assemblea) 5 de maig de 2019
També ho ha remarcat Toni Comín, encarregat de dirigir el Consell per la República. Des de Bèlgica, Comín ha destacat la feina que durant tots aquests anys ha realitzat l’Assemblea, i ha demanat que aquesta continuï, donant suport ara a aquest altre “actor clau”.
Des de l’exili, Marta Rovira i Clara Ponsatí també han adreçat paraules de confort i agraïment als socis de l’ANC, a qui han demanat que continuïn “denunciant la repressió”, ja que això “enforteix la determinació de ser lliures”.
El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha estat presencialment a l’acte, ha citat paraules d’Antoni Rovira i Virgili per denunciar l’exili i la presó, i encoratjar l’independentisme a “no defallir” fins “assolir la victòria”.
Augment de socis però disminució de donacions
L’ANC ha aprovat durant l’assemblea ordinària l’informe econòmic de l’entitat, a través del qual s’han repassat algunes de les campanyes portades a terme durant aquest any, i s‘ha informat d’un patrimoni net de prop de dos milions d’euros. L’augment del 15% dels socis, han indicat, “garanteix que seguiran creixent els ingressos aquest 2019”, tot i que els responsables de comptabilitat han avisat que cal seguir treballant en aquest sentit.
La venta de samarretes ha estat una de les principals fonts d’ingressos de l’entitat, han explicat, però les donacions han disminuït més d’un 60%. En qualsevol cas, però, han volgut deixar molt clar que “la fita de l’ANC no és tenir beneficis”, sinó “aconseguir la màxima quantitat possible per posar-la al servei de la independència”.
L'última votació realitzada ha estat per renovar els estatuts i el reglament de règim intern de l'ANC. Les dues propostes també han quedat aprovades sense esmenes.