L'avortament també divideix Convergència i Unió

Una moció sobre la interrupció de l'embaràs obligarà CiU a defensar les seves postures divergents per dos portaveus diferents. Els convergents tindran llibertat de vot i els demòcrata-cristians votaran en bloc

Publicat el 22 de maig de 2013 a les 21:59
Jordi Turull (CDC) i Antoni Font, cap de files d'UDC al parlament, en una imatge d'arxiu. Foto: Núria Julià

Les diferències a CiU no només són sobre com encarar, la velocitat o la forma amb què s'ha d'encarar el procés sobiranista. També les divergències irrompen en votacions com les que es registraran al Parlament aquest dijous: una moció del PSC que intenta mostra el rebuig de la cambra catalana a la regulació molt més restrictiva de l'avortament que proposa el govern espanyol.

Segons ha pogut saber Nació Digital, la posició de CiU serà concloent. Els diputats de CDC tindran llibertat de vot i els d'UDC votaran en bloc la seva decisió, i cada formació defensararà des de la tribuna la seva posició. Per part dels convergents, la diputada i presidenta de la JNC, Marta Pascal, exposarà la seva posició i Mercè Jou serà l'encarregada de marcar posicionament per part dels demòcrata-cristians. Fonts del grup parlamentari de CiU treuen ferro a la divergència que consideren "habitual" en aquests casos i que s'hauria repetit en diverses ocasions, sobretot a Madrid.

Una moció de defensa de l'actual regulació

La moció que presenta el PSC, amb Marina Geli com a relatora, sobre les polítiques de salut sexual, afectiva i reproductiva i la interrupció voluntària de l'embaràs rebutja la revisió anunciada pel govern de l'estat de la llei de l'avortament del 2010, defensa la llei en vigor i ratifica el dret de les dones a decidir lliurement i responsablement sobre la seva sexualitat.

El text insta el govern a blindar les polítiques públiques relacionades amb la salut sexual, afectiva i reproductiva, i la promoció d'hàbits sexuals saludables per evitar embarassos no desitjats o infeccions de transmissió sexual, tant des de l'escola com des de l'àmbit sanitari i comunitari. Finalment, insta el govern a presentar a la comissió de salut les polítiques públiques fetes en aquest àmbit del 2003 al 2013, i també les propostes d'actuació fins el 2015.