Després que s'hagi especulat amb diversos noms, entre els quals el de l'exvocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) Alfons López Tena, Mas ha decidit tancar el debat sobre qui ha d'encapçalar la llita a les eleccions europees amb la designació de Tremosa, un independent amb perfil acadèmic i sobiranista. Aquesta designació es pot interpretar en clau de Casa Gran del catalanisme.
Tremosa és doctor en economia i professor titular del Departament de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona. Entre d'altres aspectes, s'ha posicionat a favor del concert econòmic per a Catalunya o perquè la Generalitat gestioni totes les infraestructures que hi ha a Catalunya.
Un cop coneguda la incògnita del candidat, ara caldrà que CDC aclareixi si advoca per presentar-se a la cita europea de nou en coalició amb PNB i amb BNG, Galeuscat. Els seus socis de federació, UDC, ja han manifestat la seva preferència perquè la federació nacionalista concorri en solitari.
Ramon Tremosa i Balcells és professor titular del Departament de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona, en la qual és investigador en el Centre d'Anàlisi Econòmica i de les Polítiques Socials (CAEPS). Es va doctorar a la Universitat de Barcelona l'any 1999, amb una tesi referida a l'impacte de la política monetària sobre els resultats empresarials en la manufactura catalana (1983-1995). També és Màster en Anàlisi Econòmica Aplicada, Universitat Pompeu Fabra (1999).
Forma part del Grup de Recerca en Economia de la Salut i de la Política Social dirigit per Eduard Berenguer i Joan Rovira. També va formar part com a investigador del Grup de Recerca en Economia Catalana (Director: Jacint Ros i Ombravella). També va fer recerca post-doctoral a la London School of Economics, el juliol del 2000.
Especialista en el finançament autonòmic, és autor de llibres com 'L'espoli fiscal' (2004) juntament amb Jordi Pons, 'Estatut de Catalunya. Veritats contra mentides' (2005), 'Estatut, aeroports i ports de peix al cove' (2006), 'La financiación de las comunidades autónomas, 'L’Espanya d’Aznar: dotze visions del projecte polític del PP', 'L'empresa catalana en l'economia global', 'Competitivitat de l'economia catalana en l'horitzó 2010: Efectes macroeconòmics del dèficit fiscal amb l'Estat espanyol' i 'El sector públic a Catalunya, 1985-1998'. També ha publicat 'Catalunya serà logística o no serà' (2007) i 'Catalunya, país emergent' (2008).