[h3]Quins ajuntaments tenen dones i homes al capdavant?[/h3]
Seleccionant, clicant o passant el cursor per damunt de cada municipi, n'apareix el nom de l'alcalde o alcaldessa, el partit del qual forma part i el percentatge d'homes i dones al ple
[intext1]El pes de les dones als ajuntaments ha anat creixent sobretot en les eleccions més recents i, encara que sembli -i sigui- un percentatge baix, aquest 27,9% aconseguit fa una setmana tot just duplica la xifra assolida el 2011. De fet, tot just va ser fa 20 anys quan les dones van passar a ocupar escassament una de cada deu alcaldies i, fins al 1995, se situaven encara per sota del 5%. La paritat obligatòria a les llistes es va establir el 2007, però no està clar que fos realment efectiva per aconseguir més alcaldesses.
[h3]Així ha evolucionat el percentatge d'alcaldies per a dones i homes, a Catalunya[/h3]
[intext2]
El pes de les dones als ajuntaments varia en funció del seu color polític. Arran de les últimes eleccions i investidures, els comuns són el partit que té més dones com a regidores, líders dels respectius grups municipals i alcaldesses, en relació als seus electes. Per darrere se situen ERC i la CUP, fet que evidencia una major feminització entre les candidatures d'esquerres. Els segueixen PSC i Junts -per aquest ordre- i els partits amb menys dones són el PP, Ara Pacte Local i Vox, excepte pel que fa a líders de grup, on els populars se situen per davant dels socialistes.
És especialment baix el pes de les dones a Vox, ja que menys d'un de cada quatre dels seus regidors ho és. Ara bé, això també es deu a que la representació aconseguida majoritàriament és d'un o pocs regidors a cada consistori i els partits, a l'hora de triar caps de llista, prioritzen els homes. En tots els partits, siguin d'esquerres o de dretes, el percentatge de dones al capdavant de grups municipals és prop de 10 punts inferior al pes que tenen globalment les regidores en aquestes formacions.
[h3]Quin percentatge de dones té cada partit com a regidores, líders de grups municipals i alcaldesses, aquest mandat?[/h3]
[intext3]
Més enllà de les grans xifres, hi ha moltes realitats locals. A la Granadella (Garrigues), per exemple, el ple municipal està exclusivament conformat per set dones. Ocorre el mateix, però amb cinc regidores, al Cogul (Garrigues), Pradell de Teixeta (Priorat) i Rabós (Alt Empordà). Per contra, el consistori de la Pobla de Lillet (Berguedà) té nou electes i tots homes, i la situació és idèntica però amb set electes a Aguilar de Segarra (Bages), Fortià (Alt Empordà) i Sant Ramon (Segarra). Un cas peculiar és Altafulla (Tarragonès), que, com el 2019, simbòlicament va investir dos coalcaldes: Jordi Molinera i Alba Muntadas.
[h3]Així ha evolucionat el percentatge d'alcaldies per a dones i homes, a cada municipi[/h3]