
Acaba la legislatura i els diputats i senadors acaben contracte amb els votants. Amb aquesta premissa els diputats i senadors espanyols que han ostentat el càrrec aquesta legislatura cobraran una indemnització única d'aproximadament 8.200 euros derivada de la dissolució de les Corts. Per aquells que deixin l'escó de manera definitiva - o bé perquè no es tornen a presentar o bé perquè no surten elegits- percebran una paga temporal de 2.800 euros mensuals.
Els 8.200 euros aproximats per diputat i senador s'anomena la "indemnització de transició". La xifra correspon al total de les prestacions que rebia cada electe calculada sobre els 53 dies que romanen entre la dissolució del parlament espanyol i la vigília de les eleccions espanyoles. Aquesta quantitat seria, salvant les distàncies, el saldo i quitança de la relació "laboral" que queda interrompuda per la convocatòria d'eleccions.
De fet, el càlcul s'obté amb la referència de l'anomenada "assignació constitucional" -salari base dels diputats- que s'enfila als 2.813 euros al mes, quantitat a la que cal afegir 1.823 euros com a bestreta pels diputats i senadors de fora de la circumscripció electoral de Madrid. A més d'aquests dos conceptes cal sumar els conceptes retributius que cobra cada diputat o senador en funció si és portaveu, president de grup parlamentari, membres de la Mesa o presidents de comissió. D'aquesta manera la mitjana es perfila en uns 8.200 euros d'indemnització, quantitat que es redueix a 6.500 pels diputats i senadors madrilenys.