
L'esperit de les consultes independentistes catalanes continua superant fronteres. Dues ciutats de Sardenya prendran l'exemple d'Arenys de Munt i faran un referèndum per preguntar la població si volen que l'illa italiana sigui considerada una nació sarda. Així ho ha anunciat Gavino Sale, líder del partit independentista sard Indipendentzia Repubrica de Sardigna (iRS), en una entrevista a l'Agència Catalna de Notícies.
"L'autonomia està morta i la independència una mica llunyana, per això volem fer un pas gradual i autoproclamar-nos com a nació", ha dit Sale. La idea del líder independentista és convocar dos referèndums a les ciutats de Perfugas i Silius, municipis on l'iRS podria aconseguir una majoria en les properes eleccions provincials a Sardenya, que tindran lloc el 30 de maig.
En les últimes eleccions provincials el 2005, Gavino Sale, mestre de professió, va rebre el suport del 4,3% de l'electorat i va aconseguir entrar al consell provincial de Sàsser. Per primer vegada una província de Sardenya, illa italiana en què també es parla el sard i l'alguerès, tenia un conseller independentista.
Un cop celebrades les eleccions, l'organització dels dos referèndums a Perfugas i Silius es faria en un període de "dos mesos", ha dit. "Volem fer el mateix que va organitzar Arenys de Munt, inventar un detonador conceptual i polític en aquests dos pobles", ha afegit. Fins i tot els responsables del sistema telemàtic de les consultes catalanes podrien visitar l'illa per implantar el mateix dispositiu, ha assegurat Sale.
Malgrat que l'IRS es declara formalment independentista, Sale ha matisat que l'objectiu de la consulta popular no seria sobre el concepte d'independència, perquè "no estem en aquest nivell de consciència nacional", però sí que ha destacat que molta gent "ha madurat i sedimentat el concepte de nació".
Sardenya és una de les regions italianes amb un estatut especial d'autonomia més ampli, de la mateixa manera que ho són les regions de Sicília, Trentino-Alto Adigio, Valle de Aosta i Friuli-Venecia Julia. Però per Sale el concepte d'autonomia "està mort" i es necessita un pas més enllà: autoproclamar l'illa una nació sarda, simulant exemples reals com Escòcia, "una nació provisionalment dins l'Estat anglès", ha explicat.