L'horitzó de la investidura s'allarga fins al maig

ERC i Junts tenen damunt la taula el pla del Govern i el repartiment, però les posicions continuen distanciades; la fi de l'estat d'alarma i el congrés extraordinari dels de Puigdemont impacten en el calendari

Pere Aragonès, durant el debat d'investidura.
Pere Aragonès, durant el debat d'investidura. | Adrià Costa
12 d'abril de 2021, 21:00

A finals de la setmana passada, un dirigent coneixedor dels contactes entre ERC i Junts per desbloquejar la investidura de Pere Aragonès feia servir una expressió que ja s'ha convertit en un clàssic de les negociacions: "Ja estem en la fase de la batalla pel relat". En públic, les dues formacions es mostren convençudes que hi haurà una entesa, i sostenen que no hi ha esculls "insalvables" per situar Pere Aragonès a Palau i arrencar la maquinària del nou Govern. En privat, però, els contactes escassegen -la setmana passada només hi va haver una trobada presencial- i l'intercanvi de documents -amb el pla de Govern i el repartiment d'àrees damunt la taula- avança de manera lenta. Si després de la segona investidura fallida d'Aragonès, ara fa dues setmanes, l'horitzó era Sant Jordi, el mes de maig comença a prendre força per desencallar la situació.

"Un bon acord no és incompatible amb el fet que sigui el més aviat possible", ha assenyalat Marta Vilalta, portaveu d'ERC, en roda de premsa. Davant d'això, Elsa Artadi, cara pública de Junts i integrant -com Vilalta- de l'equip negociador, ha reclamat no especular amb el calendari i treballar per aconseguir una entesa que desemboqui en un Govern "fort i estable". Artadi, això sí, ha definit com a "prioritària" la voluntat del seu partit de compartir executiu amb ERC, una possibilitat que fa tan sols una setmana no quedava tan clara. La portaveu de Junts, com també van fer Jordi Sànchez i Laura Borràs, va alimentar fa uns dies la possibilitat de quedar-se fora del Govern, però aquest dilluns tant ella com la presidenta del Parlament han clarificat la posició. Borràs, de fet, ha apuntat que no s'entendria que amb 32 escons quedessin fora de l'executiu.

El debat és viu a la formació que lidera Carles Puigdemont, que porta dies en silenci sobre l'estat de les converses. Els sectors governamentals aposten obertament per continuar-hi, amb l'argument que no es pot "deixar pista lliure" a Aragonès -encara menys en una legislatura on els fons europeus i l'avenç de la campanya de vacunació permetran una política expansiva-, però els més identificats amb l'ànima independent de Junts plantegen dubtes per la "manca de compromís" nacional que diagnostiquen en el pacte que tancat entre ERC i la CUP. Reagrupament, que va anar amb Junts el 14-F, defensa sense matisos quedar-se a l'oposició. El full de ruta del procés continua encallant les converses entre els republicans i els de Puigdemont, i per això s'han decidit a avançar en qüestions de Govern. Tenen fins al 26-M per evitar noves eleccions, que serien incertes i posarien en risc els 74 escons obtinguts per l'independentisme.


ERC insisteix -així ho ha fet Vilalta- que ja s'han fet "prou converses" per tancar el Govern amb Junts, però els socis no ho veuen de la mateixa manera. "Entenem la pressa, però entenem que, un cop s'arribi a un acord, ha de ser de la màxima fortalesa", ha ressaltat Artadi. Una nova pista més que l'horitzó es desplaça cap al maig és que el partit del líder a l'exili ha decidit ajornar fins als dies 7 i 8 de maig el congrés extraordinari en el qual s'escollirà president o presidenta del consell nacional. En un inici s'havia de celebrar l'endemà de Sant Jordi, el 24 d'abril, fet que va alimentar la percepció que l'entesa podria arribar per aquelles dates. ERC insisteix que el millor és arribar a la fi de l'estat d'alarma amb un nou Govern a ple rendiment.

El mecanisme, vigent des de la tardor i que ja es va posar en marxa en el pitjor moment de la primera onada, caduca el 9 de maig, de manera que les autonomies recuperaran les plenes competències a partir d'aquesta data. "L'estiu passat vam viure uns quants mesos sense estat d'alarma i ja es van adoptar mecanismes . Podríem entrar en un escenari similar", ha indicat Vilalta. Els republicans, que van acabar avalant l'última pròrroga a canvi que Pedro Sánchez comparegués de manera regular al Congrés -ho farà dimecres per desgranar l'avenç en la vacunació i les línies mestres del pla de recuperació, indispensable per accedir als fons europeus-, sostenen que el 9 de maig l'executiu hauria d'estar activat sota el "ple lideratge" d'Aragonès.

El nom del candidat no està en qüestió, però sí la seva estratègia, inclosa l'aproximació protagonitzada primer amb la CUP deixant de banda Junts. En aquest context d'incertesa, els anticapitalistes han anunciat que s'han reactivat els contactes amb ERC per "millorar" el pacte. Les comissions sectorials han reprès les converses i, de passada, establiran la manera de fixar les indicacions per avaluar l'acord. La posada en marxa del Govern, ha apuntat la diputada Laia Estrada, s'ha de fer "com més aviat millor". "Les urgències cada cop es plasmen més", ha assenyalat, al mateix temps que criticava la campanya de vacunació per les "mancances" que presenta. De moment, però, no tenen resolt si han d'entrar ja a formar part del nou executiu, possibilitat per ara remota.


Qui ha decidit imprimir un gir en l'estratègia ha estat el PSC, que ha demanat a ERC que se sumi a un tripartit governat per Salvador Illa. "Volem que els republicans s'adonin que hi ha una alternativa més sòlida presidida per Illa amb un govern progressista i d'esquerres", ha assenyalat Alícia Romero, portaveu dels socialistes al Parlament. Fins ara, el PSC no havia verbalitzat cap possibilitat d'integrar ERC dins d'un tripartit. Els republicans, en campanya, van negar en tot moment qualsevol acostament al PSC -malgrat dotar d'estabilitat Pedro Sánchez al Congrés-, la qual cosa no va impedir que Junts intentés furgar en la possibilitat d'un govern a tres entre PSC, ERC i els comuns.

"Haurem de veure si ERC s'adona que aquesta via no té sortida i opta per aquesta alternativa que plantegem", ha dit. Romero ha indicat que els socialistes, en tot cas, no volen governar amb un partit que vulgui "saltar-se les lleis, desobeir i aconseguir la independència". "Si ERC prescindís d'això i volgués fer política, ens ho podríem plantejar", ha dit la portaveu, que ha evitat concretar si s'intensificaran les converses amb comuns i republicans en els propers dies. Romero sí que ha remarcat que posaran en marxa mecanismes per fiscalitzar el Govern en funcions, liderat per Aragonès. La interinitat s'allarga des de finals de setembre, quan Quim Torra va ser inhabilitat.

Qualsevol acord entre ERC i Junts, però, no serà immediat. "Si no avancem és perquè ells no volen", es pot escoltar a les dues bandes de la negociació. Els republicans també fan servir l'argument de la "divisió interna" al partit de Puigdemont sobre l'estratègia a seguir com a via per justificar la manca d'avenços. L'única certesa és que les fulles del calendari van caient i que, si res canvia al llarg d'aquesta setmana, les dues principals formacions de l'independentisme tancaran sense entesa el mes d'abril. Només els quedaran 26 dies, si arriba el cas, per evitar la celebració de nous comicis.