Llengua i independència, en el debat d'Intereconomia

El públic s'entrega a les tesis de Ciudadanos i del PP, de Sánchez-Camacho i Albert Rivera

Publicat el 30 d’octubre de 2010 a les 20:00
Primer debat sobre les eleccions al Parlament del 28 de novembre. L'escenari, curiós, Intereconomía TV, canal que si per alguna cosa es caracteritza és pels seus atacs a qualsevol cosa que faci una mica d'olor a Catalunya. Però els partits catalans han respost a la crida, excepte ICV, que s'hi ha negat. PP i Ciudadanos hi han anat amb els seus líders, Alicia Sánchez-Camacho i Albert Rivera, i es pot dir que jugaven a casa, a l'estadi on més se'ls escolta i on més apareixen. Es trigarà encara a saber l'audiència, però d'inici l'hora no sembla la més escaient quan hi ha un partit Barça-Sevilla en obert que comença al mateix moment.

CiU, PSC i ERC hi han aportat persones de pes dins de les formacions, però no els seus números 1. Pel PSC, hi ha anat l'ex ministre de Treball Celestino Corbacho. CiU hi ha desplaçat a Oriol Pujol, portaveu de la formació al Parlament. ERC s'ha decantat pel secretari general d'Immigració, Oriol Amorós, que els darrers dies ha aparegut a totes les portades per afirmar que compara el Papa Benetx XVI amb l'imam de Lleida. Una de les grans novetats ha estat escoltar els dos Oriol parlar en castellà, l'idioma de la cadena.

Els conductors del programa son Xavier Horcajo, el director, i Francisco Pou, director general d'Intereconomía TV a Catalunya. El lloc, la universitat Abat Oliva.

El debat ha començat amb una pregunta previsible: "Els pares tenen dret a escollir la llengua i l'escola dels seus fills? En les respostes, res de nou. Cadascú ha reblat els seus arguments. Això sí, les intervencions dels líders del PP i de Ciudadanos han estat aplaudides per un públic entusiasta. Les dels representants d'ERC i de CiU, especialment xiulades, malgrat les peticions del moderador per aconseguir que la gent romangués callada. No sembla pas que hi hagués un sol votant de les formacions nacionalistes o socialista. Si més no, no se l'ha sentit en cap moment.

El debat ha seguit amb els toros. Pujol ha defensat la prohibició del Parlament i ha afirmat que la raó és exclusivament el maltractament de l'animal. Corbacho li ha retret CiU opini d'una altra manera quan es parla dels correbous. Amorós ha dit que la prohibició ha estat un progrés social. Camacho ha tornat al discurs que defensa el PP. Els toros s'han prohibit atès que representen la tradició cultural espanyola. Rivera ha lamentat que a Catalunya "tot es prohibeixi". Corbacho ha reafermat la posició del PSC. Els socialistes aposten per una Catalunya forta i potent dins d'Espanya i estaran en contra de qualsevol referèndum.

I s'ha seguit amb la immigració. Corbacho ha demanat no fer-ne un ús electoral. Amorós ha defensat la llengua com a valor d'integració, i ha reclamat aprendre a conviure. També ha aprofitat per criticar l'actuació del PP a Badalona. Camacho s'ha mostrat favorable a una immigració legal i controlada. Però ha recordat que a Catalunya, avui, "no hi cap tothom." Rivera ha recordat que ara per ara la immigració és una competència de l'Estat, "i així  ha de seguir". El líder de C's ha reclamat més policia. Per Pujol, "drets sí, i deures, també, i integració en la cultura d'acollida".

No podia faltar la pregunta sobre el model d'Estat, o sobre la independència. Ha arribat després d'una pausa, i ja més enllà de tres quarts de dotze de la nit, quan el Barça, guanyava per 4 a 0. Una mitja part interessant, amb un anunci de la cadena amb una defensa aferrisada de la unitat d'Espanya i contra l'avortament. La impressió era d'editorial del debat.

Sánchez-Camacho ho té clar: Catalunya espanyola. I l'Estatut s'extralimitava. I el president José Montilla va anar davant d¡una manifestació independentista. Per Rivera, defensar la Constitució al Principat és revolucionari. El líder de Ciudadanos creu que només cal un passaport per moure's per la Península. Pujol ha reconegut el distanciament Espanya-Catalunya i ha afirmat que l'Estatut explicava fins a on es volia arribar. El Constitucional "va dir no. Catalunya té un problema. Espanya també." Corbacho ha dir no a un referèndum d'independència i a una Catalunya forta dintre d'Espanya. Amorós no ha tingut problemes a recordar que Catalunya és una nació i que el futur passa per la independència. "El poble ha de decidir". Camacho li ha respost que si vol, que aconsegueixi que el Govern de Espanya canviï la Constitució. Una intervenció que ha acabat amb més aplaudiments del públic.

El debat s'allarga amb les preguntes dels espectadors i amb el minut final dels participants. Han estat dues hores i mitja de paraules.

I per acabar, una copa... de cava, se suposa, i la més famosa de les havaneres, "El meu avi".