Lluís Salvadó: «Tenim al davant un repte immens i ens hi deixarem la pell»

El nou secretari general d'Hisenda explica a Aguaita.cat que s'ha de treballar i "construir" per assentar les bases del procés constituent

Publicat el 13 de gener de 2016 a les 18:56
El rapitenc Lluís Salvadó, l’home de confiança d’Oriol Junqueres, secretari general adjunt d’Esquerra Republicana de Catalunya, ha estat escollit per ocupar la secretaria general d’Hisenda en el nou govern de Carles Puigdemont. Aguaita.cat l'ha entrevistat per conèixer com afronta un repte que reconeix “immens” i en el que, assegura, “ens hi deixarem la pell”.

Per fer-lo realitat, cal multiplicar per deu l’actual estructura tributària de la Generalitat. “Parlem de la infraestructura, els procediments, el sistema informàtic, la integració d’organismes com les duanes, el cadastre, el registre de la propietat… és un repte principal que sobre el paper ja tenim i ara hem de construir”, explica. Amb un estat espanyol en contra, la prioritat, afirma, “és fer-ho, i avançar en el sentit de la responsabilitat per a què el país no hagi de patir. D’aquí han de sortir les prestacions dels serveis bàsics i s’ha de fer avançant amb sentit comú per tal que el país no se’n ressenti i res no grinyoli”.

De l’envergadura del repte en parlen les xifres. Actualment les delegacions d’Hisenda estatals a Catalunya tenen 3.700 treballadors, a més dels que operen als serveis centrals a Madrid. Caldrà suplir aquesta estructura. Catalunya, en xifres de mitjana dels anys 2008 al 2012, aporta en tributs 67.000 milions d’euros, dels quals 29.000 es recapten per part de l’administració d’Hisenda estatal, 24.500 per la Seguretat Social, 2.000 per duanes, 3.000 impostos locals i 3.400 milions en tributs competència de la Generalitat. El model que es vol desplegar contempla un únic organisme recaptatori.

El repte de les estructures d'Estat

Tot i tenir 18 mesos, hi ha molta feina feta, destaca Salvadó, que ha participat de manera directa en l'elaboració de la base prèvia. Membre de la comissió d’Economia del Parlament, ha participat en la negociació dels pressupostos i en aspectes vinculats a l’Agència Tributària, també com a ponent de la Llei de l’Agència Tributària catalana. D’aquí que feia temps que s’encaminava a seguir treballant en aquest àmbit si s’acabava conformant el govern que ha esdevingut, tot i que aquesta mateixa setmana s’havia sonat el seu nom com a possible conseller de Governació. “Si m’hagués agradat encapçalar aquesta conselleria per desplegar la vegueria de l’Ebre? Tot i que hi tinc molt interès en què acabi sent una realitat, ara mateix no la podem muntar i caldrà esperar a partir d’aquí a 18 mesos, així que crear una estructura d’Estat tan clau com és la Hisenda és per a mi la funció més motivadora que puc dur a terme en aquests propers mesos”, comenta.

D’aquí a un any i mig, Catalunya haurà d’estar preparada per iniciar la fase de la desconnexió en aquest aspecte clau. “Ara hem de construir per assentar la base de la pròxima etapa, assentar les bases d'aquest procés constituent que ens permeten deixar de tributar a una administració, l’espanyola, per passar a fer-ho a la nostra”, explica.