
La llei envaeix les competències de les comunitats autònomes. Foto: Arxiu ND
El Ple del Congrés va donar llum verda ahir dimecres -amb el suport del PP i UPyD i l'abstenció del Grup Socialista- a la llei per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, un text que, segons els portaveus de CiU, el PNB, IU i el mateix Grup Socialista, no només envaeix les competències de les comunitats autònomes, sinó que obre una via que l'executiu espanyol vol utilitzar per imposar el retorn dels toros a Catalunya. La llei ha quedat definitivament aprovada.
CiU: "És una altra llei amb el segell Wert"
La diputada de CiU, Montserrat Surroca, ha afirmat que aquesta és "una altra llei amb el segell del ministre Wert" que, "per la porta del darrere", pretén fer tornar les curses de toros a Catalunya. Una llei centralitzadora, ha apuntat, que suposa una "clara invasió de les competències" autonòmiques. "La polèmica està servida", ha conclòs Surroca.
PNB: "Una norma hipercentralitzadora"
El diputat del PNB, Andoni Agirretxea, ha afirmat que és una llei "hipercentralitzadora", que té com a objectiu reservar per a l'Estat "competències plenes per declarar la protecció" de matèries, com els toros, per sobre la potestat dels governs autonòmics.
IU: "Un despropòsit pervers"
També la diputada d'IU, Ascensión de las Heras, ha apuntat que l'objectiu de la norma és mantenir els toros a Catalunya, i per fer-ho el PP "no dubta en envair competències" de les comunitats autònomes. "Un despropòsit" d'esperit "centralista" i "pervers" que menysté, ha dit, l'oportunitat de millorar la normativa de protecció del patrimoni immaterial.
PSOE: "Estan obsessionats amb la tauromàquia"
Malgrat l'abstenció a les esmenes, la diputada del Grup Socialista, Susana Ros Martínez, també ha denunciat "l'obsessió" del PP amb la tauromàquia. "Vostès creen problemes on no n'hi ha", ha dit. Segons Ros, "aquesta és una llei que no feia falta" perquè fragmenta de manera "innecessària i inútil" i pretén una "harmonització absurda" a tot Espanya.
La diputada ha justificat l'abstenció del PSOE perquè "per als socialistes la salvaguarda del patrimoni cultural material i immaterial és una qüestió d'Estat i no partidista ni electoralista".
PP: "La llei permetrà que l'ahir vingui a l'avui"
El portaveu del PP, Juan de Dios Ruano, ha afirmat que la norma permet que "l'ahir vingui a l'avui" i "l'avui arribi al demà" i se salvaguardi un patrimoni "que és de tots" i que recull "les veus d'un sol amor: l'amor per la cultura espanyola". Segons ha afirmat, aquesta és una llei que es fa "per tot el que ens uneix i ens distingeix" i recull manifestacions del patrimoni cultural que "s'expressen en totes les llengües d'Espanya".
Una via per al retorn dels toros
La polèmica se centra en l'article 11 de la llei que s'ha aprovat, que estableix que "correspon a l'Administració General de l'Estat" la "garantia de la conservació del patrimoni immaterial espanyol", així com "promoure'n l'enriquiment i fomentar i tutelar l'accés de tots els ciutadans a les seves diferents manifestacions".
La llei també estableix que l'Estat s'encarregarà d'elevar a la UNESCO les propostes per a la inclusió de béns culturals immaterials a la Llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
L'any 2010, el PP -aleshores a l'oposició- ja va presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra la prohibició dels toros a Catalunya. El tribunal el va admetre a tràmit i està pendent de sentència. El 2013, el ple del Congrés va aprovar amb els vots del PP i UPN -i l'abstenció del Grup Socialista- la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que demanava declarar els toros com a bé d'interès cultural.
La Generalitat recorrerà la llei
El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha assegurat que el Govern presentarà un recurs contra aquesta llei. "Posarem en consideració dels nostres serveis jurídics la llei per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial", ha avisat Mascarell, convençut que el més probable és que s'hagi de presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional (TC).
Mascarell ha recordat que l'Estatut vigent, i també el del 1979, estableix que les competències culturals a Catalunya són de la Generalitat: "Si trenquem aquest principi, estan acabant definitivament amb el poc que queda del pacte del 78". "No podem acceptar aquest element de base: ni compleixen la Constitució vigent, ni el marc estatutari vigent", ha criticat Mascarell, per a qui aquesta llei desfà les competències de l'autogovern català i pretén recuperar competències per la via de les lleis.
El conseller ha lamentat que el govern espanyol "es carrega" d'aquesta manera lleis pactades i aprovades per referèndum per als catalans, amb la pretensió de menysprear les competències del Parlament. Segons la seva opinió, la llei contradiu absolutament les bases de l'Estatut i les competències culturals catalanes: "Per tant, posarem un recurs".