L'unionisme es fa fort al Col·legi d'Advocats

L'exmagistrat del Tribunal Constitucional Eugeni Gay marcant la línia i un nucli espanyolista ultra donant suport a la degana confirmen la influència unionista a la institució

28 de febrer del 2018
Actualitzat a les 20:04h

Captura de l'acte a l'ICAB on Roger Torrent va parlar dels presos polítics Foto: ACN


Sant Raimon de Penyafort és el patró dels advocats. Va ser un dels dominics més rellevants del segle XIII, expert en dret canònic. Però també se li atribueix ser un dels introductors de la Inquisició a la Corona d'Aragó. Potser algú al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) s'ha pres el record del patró molt al peu de la lletra.

La sessió tumultuosa del 23 de febrer passat, quan es va interrompre el discurs del president del Parlament, a més d'encetar una greu crisi interna, ha deixat al descobert un potent nucli de poder d'ideologia unionista ben instal·lat al moll de l'os de l'ICAB. veiem-ne alguns elements.

Llibertats: Eugeni Gay marca el pas

El març passat es va presentar en societat la plataforma Llibertats, formada per un grup d'advocats contraris al procés sobiranista. El principal impulsor va ser Eugeni Gay, exmagistrat del Tribunal Constitucional i exdegà de l'ICAB, i pare de l'actual degana. Va ser precisament Gay el primer d'aixecar-se en l'acte del 23 de febrer.

Si en un primer moment semblava que Llibertats volia adoptar una línia de tercera via, la seva vehemència contra el procés es va fer evident molt aviat. De fet, en la presentació del manifest hi van ser en lloc destacat dirigents unionistes com Inés Arrimadas i Miquel Iceta.

Amb posterioritat, Llibertats ha fet públics diversos comunicats, a quin més radical contra el sobiranisme. El darrer va ser del 18 de gener passat. En resposta a la petició del president Puigdemont de demanar garanties per tornar a Catalunya, la plataforma de Gay advertia l'executiu espanyol que, d'accedir a la petició, "incorreria en el delicte de prevaricació administrativa i desobediència".     

En aquest sector unionista dur, al costat de Gay, hi figuren persones amb molt de pes a l'ICAB, com Eloy Moreno (vinculat a la secció de Dret Processal), Tomàs Gui Mori (president de la secció de Dret Constitucional) o el constitucionalista Francisco Chamorro.
 

Roger Torrent, durant el seu discurs Foto: @rogertorrent


Una junta dividida sobre el procés

En l'elecció de la junta de govern, Maria Eugènia Gay -amb el suport del seu pare, gran elector de totes les campanyes al col·legi des de fa més de vint anys- va fer una aliança amb el sector liderat per l'advocat Jordi Pina, de línia catalanista. D'aquesta manera, van entrar a la junta de govern després de la victòria a les urnes, advocats com Frederic Munné, Olga Arderiu i Núria Flaquer.

Però al seu costat, van entrar col·legiats de línia marcadament espanyolista i contràries al procés. Una de les més destacades és Carmen Valenzuela, responsable del torn d'ofici. Una de les persones que divendres passat, va mostrar els eu rebuig al president del parlament aixecant-se i fent costat a Gay. En el si del sector més unionista de l'ICAB, alguns ja van veure malament que es convidés Roger Torrent. Però des de l'inici de mandat de l'actual junta, una tema estava clar: l'ICAB no s'enfrontaria amb el govern espanyol.     

Els més espanyolistes donen suport a la degana

Des de fa anys, hi ha un nucli de col·legiats obertament espanyolistes que s'ha mostrat especialment actiu a mesura que el procés avençava. Entre ells destaca la figura de l'advocat José María Fuster-Fabra, conegut defensor de causes i personatges ultres. Ho ha estat de l'exgeneral de la Guàrdia Civil Rodríguez Galindo (implicat en el cas GAL) i s'ha posicionat en diverses campanyes electorals en favor de Ciutadans. Va ser un dels qui es van aixecar darrera d'Eugeni Gay.

L'espanyolisme més ranci s'ha posicionat amb la degana. Un grup de col·legiats ha començat a recollir signatures "en suport i agraïment a Maria Eugènia Gay" per haver interromput Torrent. Un dels qui s'ha posicionat en favor de Maria Eugènia Gay ha estat Ramon de Veciana, conegut unionista i exdirigent del partit de Rosa Díaz UPyD.

Oposició als ajuts a Òmnium

Malgrat l'entsiasme que l'actitud de la família Gay ha causat en l'ala més reaccionària de l'ICAB, no tots els seus membres estan contents. Vanessa González, candidata "eterna" al degaant, ha estat molt crítica amb la decisió de convidat el president del Parlament i amenaça de demanar la dimissió de tota la junta... per filoindependentista.

En la darrera assemblea de l'ICAB, celebrada el desembre, es van sentir veu contràries a l'ajut que atorga històricament el col·legi a un seguit d'entitats culturals del país, entre elles Òmnium Cultural. Per molts veterans de la lluita pels drets i llibertats, la proximitat de la seu de l'ICAB a la de la delegació del govern espanyol a Catalunya -estan davant per davant- ja és més que una casualitat.
Arxivat a