Hi ha un abans i un després de la sentència. Així de convençut s'ha mostrat el politòleg quebequès de la universitat de Laval Guy Laforest. L'expresident del partit Acció Democràtica del Quebec ha assegurat que la sentència del Tribunal Constitucional «demostra la vulnerabilitat del sistema constitucional espanyol de 1978» i ha afegit que l'elit política de Madrid «encara no ha comprès la importància del moment post sentència».
Segons el politòleg, la massiva manifestació del 10-J ha estat «una resposta forta però només simbòlica». «Per obtenir resultats tangibles cal que la classe política catalana passi del nacionalisme reactiu al nacionalisme actiu», ha afegit.
Per Laforest, el clima preelectoral que es respira a Catalunya «dificulta» la unitat de les forces polítiques catalanes, però ha insistit en què Catalunya «no pot repetir el fracàs del Quebec entre 1987 i 1990», quan l'acord de Lac Meech va quedar en paper mullat.
El 1987 es va signar l'acord de Lac Meech entre el govern del Canadà, el Quebec i les altres províncies de l'estat federal, que reconeixia la societat quebequesa com a societat diferent i també preveia canvis importants en l'estructura de l'estat canadenc. El 1987 aquest acord va ser acceptat per tothom, però van caler tres anys perquè el poder legislatiu de totes les províncies donés el vist-i-plau al text, que finalment no va ser aprovat.
«En aquella època al Quebec no vam tenir un acord entre els actors que compartien la legitimitat política. Els federalistes i els sobiranistes van estar massa dividits», ha explicat Laforest.
«A Catalunya l'hora de la veritat és després del 10-J. Podran o no els actors polítics institucionals fer les coses imprescindibles per transformar el nacionalisme reactiu català al nacionalisme actiu?», s'ha preguntat l'expolític.
L'expresident d'Acció Democràtica també ha volgut recordar el fracàs del segon referèndum del Quebec, en què el no a la independència va guanyar, malgrat que per poc marge. Després d'aquests dos grans fets històrics, «la situació política i constitucional del Quebec no ha canviat molt en els últims 15 anys», ha apuntat Laforest. Per això, segons aquest politòleg, «Catalunya hauria d'estudiar molt correctament les conseqüències del fracàs del Quebec després de Lac Meech per poder aconseguir bons resultats d'autogovern després de la sentència».
«La nació catalana està vivint una empenta febril semblant a l'època de la transició, la més important des de fa trenta anys», ha afegit Laforest, que ha donat un bri d'esperança al poble català després de la retallada de l'Estatut: «En un moment de vulnerabilitat clara de l'estat espanyol, es pot imaginar un canvi».