Mas amenaça amb el deute

Avisa que l'Estat català no assumirà ni un euro del bilió de deute espanyol si no hi ha una sortida pactada | El nou país "seria el país menys endeutat de tota la UE"

Publicat el 08 de juliol de 2015 a les 11:39

Artur Mas, aquest dimecres al Parlament. Foto: ACN


El president de la Generalitat, Artur Mas, té clar que l'elevat deute públic espanyol és un trumfo que té a la màniga el futurible Estat català. En cas de divorci pactat, l'Estat català podria assumir la part proporcional del deute espanyol que li correspon. En cas que la separació no sigui amistosa... el que quedi de l'Estat espanyol es quedarà íntegrament amb el seu deute, que actualment és d'un bilió d'euros, gairebé el 100% del PIB.

Així ho ha deixat clar Mas aquest dimecres al Parlament, en resposta al líder de Ciutadans (C's) i futur aspirant de la formació a la presidència espanyola, Albert Rivera: "Si finalment es pot arribar a crear un Estat a Catalunya i es fa d'acord amb l'Estat espanyol, ens haurem de quedar amb una part significativa del deute espanyol, que és molt gran."

Ara bé, si Madrid no col·labora en la partició, "jo vull recordar que el deute que  té  Catalunya en aquest moment és 60.000 milions d’euros sobre un PIB de 200 milions". Ha avisat. I, per a major concreció, ha exposat: "És a dir, seria el país menys endeutat de tota la Unió Europea."

Mas, doncs, preveu dos escenaris de negociació: independència acordada i el naixement d'un Estat català "amb un nivell d'endeutament alt", o bé independència unilateral i creació del país "menys endeutat" del continent. Els pros i contres de la via pactada i la via unilateral, sobre la taula.

Margallo parlava del 25%

Precisament sobre el deute públic espanyol que hauria d'assumir l'Estat català ja en va parlar el gener d'enguany el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, que va assegurar que Catalunya hauria d'assumir un 25% d'aquest bilió de deute públic, afegint-hi que la nova Catalunya tindria forts problemes financers perquè no podria accedir al Fons Monetari Internacional (FMI) ni tindria accés a les injeccions de diners del Banc Central Europeu (BCE).