Mas presideix el debat

El debat a set abusa del "fair play" i permet al candidat de CiU "fer tertúlia amb ell mateix". Lluita per veure qui serà la segona força política.

Publicat el 19 de novembre de 2012 a les 00:15
El debat de TV3 ha reunit els set principals candidats. Foto: Jordi Borràs/Nació Digital

El candidat de CiU, Artur Mas, no ha estat al debat de TV3 d'aquesta nit, en el seu lloc hi ha hagut el president de la Generalitat. Aquesta és la percepció general, fins i tot admesa pels sis contrincants, del tradicional debat de tots els candidats dels partits amb representació parlamentària. "Hi ha hagut moments que feia tertúlia amb mi mateix", reconeixia després del debat el mateix Mas a la sala de premsa de televisió pública catalana. Un avantatge que fins i tot ha sorprès a Mas que esperava més atacs i més retrets.

La candidata del PPC, Alícia Sánchez Camacho, el d'ICV, Joan Herrera, i Oriol Junqueras d'ERC, han defensat bé les seves postures. I han tret el cap, sobretot dirigint-se al seu target, Alfons López Tena de SI i Albert Rivera de Ciutadans. Pere Navarro ha patit, fins al punt que un dels titulars de la nit ha estat dos avisos del moderador, Ramon Pellicer, "Senyor Navarro, vostè no ha parlat, vostè té dèficit d'intervencions" i un "no escrigui res amb un retolador" quan el socialista volia fer gràfics per l'audiència. Mala peça al teler a can PSC.

Debat nacional

El debat ha començat amb un dels dos blocs programats, el debat nacional. Una part que ha servit per marcar posicions. Mas ha estat hàbil quan només encetar el bloc, i per contraatacar l'ofensiva del PP que assegura que el candidat de CiU es va negar a negociar el pacte fiscal, el candidat sobiranista ha revelat que la federació, ICV, ERC i Laporta van pactar donar temps fins a l'estiu per arribar un acord amb el govern espanyol.

Sánchez-Camacho, descol·locada per la informació, i Rivera han jugat fort les seves cartes però això sí sense emetre senyals de captació d'altres votants més enllà que els indecisos del PSC. La terna més unionista han brandat el debat de l'expulsió de la Unió Europea així com altres sinistres conseqüències d'una virtual Catalunya independent.

De fet, Navarro ha insistit en la seva idea de federalisme que ningú ha recollit tot i el pacte que ha ofert en aquest sentit al candidat de CiU. "Rubalcaba està a favor del dret a decidir", ha gosat dir Navarro davant la incredulitat de la resta de candidats com Junqueras que li ha recordat perquè després de 21 anys el PSOE i el PSC no han fet res en aquest sentit. Especialment còmode en aquest bloc s'hi ha trobat el candidat solidari. Tena amb frases ocurrents ha guanyat temps de joc en el debat.

Més perdut ha estat en aquest tram el candidat ecosocialista que ha buscat l'equilibri amb la seva aposta pel dret a decidir recuperant conceptes caducats com l'estat plurinacional. Una proposta poc plàstica, complexa i enrebassada que ha deixat el candidat una mica amagat però que ha servit perquè brillés amb més força durant la segona part del debat.

Debat sobre la crisi

Sense suar. Així ha passat la segona part del debat el candidat de CiU que hàbilment ha llegit un article de l'exconseller d'Economia, Antoni Castells, que l'eximia de responsabilitat per les retallades. L'únic que ha gosat fer cos a cos, ha estat Herrera que ha aguantat la tensió i la dialèctica amb en Mas. De fet, així li ha reconegut el candidat de CiU acabat el debat en definir-lo com a líder de l'oposició.

Camacho, coixa d'arguments per les retallades del seu partit a Madrid i haver permès les catalanes amb el seu suport als pressupostos, ha quedat fora de joc. Navarro ha recorregut a la seva gestió de l'Ajuntament de Terrassa. Junqueras ha defensat les seves propostes. Tena ha insistit en la independència com la resposta a la crisi i les polítiques socials i Rivera ha exposat la regeneració democràtica i del sistema financer com a vies de solució a la crisi.

Debat de dues hores, amb poc foc creuat, lent en els moviments i en la dialèctica. Mas ni s'ha arremangat i la lluita que s'ha vist ha estat per la segona força política. Fins i tot, el debat d'aquestes eleccions és estrany.