Mas va explicar en un sopar amb l'elit econòmica que no hi ha altra opció que la independència

"Madrid no ens ha deixat cap més camí que aquest" és la idea que el president va traslladar als dirigent del Banc Santander i el grup Planeta entre d'altres | Ho explica Francesc-Marc Álvaro al llibre "Per què hem guanyat", presentat aquest dijous a Barcelona, en presència del president en funcions

Publicat el 19 de novembre de 2015 a les 19:50
"L'objectiu era explicar de primera mà el full de ruta sobiranista i deixar clar que 'Madrid no ens ha deixat cap més camí que aquest'". Amb aquestes paraules, el periodista i escriptor Francesc-Marc Álvaro explica la intenció del sopar que, divendres 24 de juliol, l'actual president en funcions, Artur Mas, va fer amb membres de l'elit econòmica espanyola a Barcelona. Va ser en una casa particular de la capital catalana, a la part alta de la ciutat. 

Tal com explica Álvaro, el president en funcions ha insistit diverses vegades en la tesi que "des de Catalunya s'ha intentat tot". I això és el que va intentar traslladar a "un grup d'empresaris i financers, catalans i espanyols". Les intervencions "més dures i frontals" que va rebre, segons s'explica al llibre, van ser les del president del grup Planeta, José Crehueras, i la de María Teresa Samaranch, a qui es coneix com "Mo". Es tracta de l'esposa d'Alberto Gras, important empresari del tèxtil, i presidenta de la Federació Espanyola d'Esports de Gel. 

Al sopar també hi havia la presidenta del Banco Santander, Ana Patricia Botín, que, en canvi, "va treure dramatisme a la situació i la va jutjar amb més distància". L'acompanyaven Marian Puig, del grup de perfumeria Puig i presidenta del lobby Barcelona Global. Qui hi faltaven eren els màxims dirigents de La Caixa i del Banc de Sabadell. En representació de La Caixa hi va anar la "mà dreta" de Fainé, Jaume Giró. 

 

El periodista i escriptor Francesc-Marc Álvaro amb el director de l'editorial i Jordi Basté Foto: Pere Gendrau

Artur Mas sobre les crítiques: "No ve d'una"

El sopar a la part alta de Barcelona és una de les moltes informacions i vivències que detalla Francesc-Marc Álvaro al llibre Per què hem guanyat (Editorial Comanegra). L'ha presentat aquest dijous al vespre a La Casa del Llibre, també a la capital catalana. I ho ha fet amb la presència del president en funcions, Artur Mas, i de la seva dona, Helena Rakosnik. Álvaro ha subratllat que, al llibre, critica algunes decisions de Mas i, mentre ho explicava, el president ha respost, en to de fair play, que "no ve d'una". 

Per part del Govern, també hi eren els consellers d'Interior i de Cultura, Jordi Jané i Ferran Mascarell. Per la banda de CDC, hi han assistit el candidat al Congrés, Francesc Homs, a més del número dos i actual diputat a la cambra baixa Carles Campuzano, del portaveu de Junts pel Sí al Parlament, Jordi Turull, i de l'eurodiputat Ramon Tremosa. 

Altres persones que han assistit a la presentació són el diputat de Junts pel Sí i president de Súmate, Eduardo Reyes; el president de la patronal CECOT, Antoni Abad; la cineasta Isona Passola; i persones del món de la comunicació i la cultura com Rafel Nadal, Mònica Sabata, Toni Albà, Agustí Colomines, Marçal Sintes i Tian Riba. L'acte l'ha presentat el periodista radiofònic Jordi Basté, amb qui Francesc-Marc ha mantingut una conversa distesa. 

Optimisme sobre la negociació

Un dels temes estrella, malgrat que el llibre s'acaba el dia de les eleccions, el 27 de setembre, és el de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP. "Fa unes hores anàvem a eleccions, però abans d'entrar aquí m'ha arribats uns rum-rums que ja no ho sé", ha explicat de forma planera Francesc-Marc Álvaro. No obstant això, en cas que s'anés a una nova convocatòria electoral, hi ha tret ferro: "És un escenari poc desitjable però no dramàtic; a vegades, la democràcia necessita més democràcia per avançar". 

La conversa amb Basté, de més d'una hora, ha donat per molt. Del líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, l'autor del llibre n'ha destacat que "no ha llegit bé els canvis a Catalunya dels últims anys i ha pres decisions estranyes". D'ERC, partit al qual se sent proper sociològicament tot i els enfrontaments que hi ha tingut, n'ha destacat que el "problema" que hi ha tingut és el fet de no compartir la seva "cultura política" arran de "com ha fet les coses la seva direcció".

En síntesi, una presentació interessant com es mereix un llibre suggerent que ajuda a entendre la figura del periodista que analitza l'actualitat i que, tal com diu Álvaro, es "despulla" davant el lector. 
 

Presentació del llibre. Foto: Pere Gendrau