Comunicat de Microsoft
De la mà de María Garaña, presidenta de Microsoft Ibèrica, la companyia ha donat a conèixer una nova onada d'innovació i iniciatives orientades a recolzar la difusió i l'ús de l'idioma català en l'àmbit de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, encapçalada pel llançament de Windows 7 en català i acompanyada per nous ordinadors netbooks personalitzats, com el presentat per TV3 i que incorpora el nou sistema operatiu en aquest idioma, així com una renovació completa de la pàgina www.microsoft.cat amb més continguts en català.
Catalunya és, des de fa anys, un dels territoris amb més penetració de les Tecnologies de la Informació: segons les últimes dades disponibles de l'IDESCAT, el 71 per cent dels catalans compta amb un ordinador, el 60,1 per cent està connectat a Internet i, d'ells, el 52,5 per cent té connexió a banda ampla.
Aquesta adopció de les noves tecnologies a Catalunya ha vingut acompanyada en els últims anys per una creixent activitat a Internet de la comunitat de catalanoparlants. Segons Linguamón-Casa de Les Llengues -organisme integrat per la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona-, el català és el vuitè idioma del món amb més presència als blogs i el quinzè més present a la Viquipèdia.
En paraules de María Garaña, presidenta de Microsoft Ibèrica, "les noves tecnologies i Internet estan deixant de ser escenari únic de les llengües majoritàries i estan donant pas a un enriquidor multilingüisme. La dimensió que està adquirint el català, gràcies a aquesta tendència i al gran interès dels catalanoparlants per desenvolupar la seva vida digital en l'idioma amb què s'identifiquen, no deixa indiferent una companyia com Microsoft, que està abocant tota la seva maquinària d'innovació i el potencial del seu ecosistema de socis tecnològics en donar resposta a la demanda de dispositius, programari, aplicacions, continguts i serveis digitals que parlin el mateix idioma que els seus usuaris, en aquest cas, el català. Estem molt orgullosos d'haver contribuït i continuar contribuint a la difusió del català en l'àmbit de les TIC".
Windows 7 parla català
Microsoft desenvolupa des de fa anys una intensa tasca de difusió del català en l'àmbit de les TIC començant per l'idioma en el qual "parlen" els dispositius tecnològics, donant resposta a aquesta demanda dels catalanoparlants. La companyia ha realitzat un important esforç d'inversió per adaptar els seus últims productes de programari a la llengua catalana, amb el suport de la Generalitat, institucions i socis tecnològics i de negoci. Així, ja compta amb un ampli ventall de productes i serveis amb interfície en català, des de totes les versions de Windows fins la suite de productivitat Microsoft Office, el sistema operatiu per a mòbils Windows Mobile, la plataforma online Windows Live, l'explorador Internet Explorer 8 i el programari de gestió de relacions amb els clients Microsoft Dynamics CRM. Ara li toca el torn a l'actual producte estrella de la companyia, Windows 7, la interfície de la qual en català debuta avui públicament. La interfície en català per a Windows 7 pot descarregar-se de forma totalment gratuïta, senzilla i segura des de la nova web de Microsoft a Catalunya, www.microsoft.cat.
Més de mil milions de persones a tot el món utilitzen diàriament Windows. L'última versió del sistema operatiu ha estat dissenyada amb l'aportació de milions d'usuaris; gràcies a aquesta aportació incorpora importants millores que aporten grans beneficis tant als usuaris domèstics com als empresarials: gràcies a la seva inigualable rapidesa i eficàcia, fa més fàcils les tasques diàries i permet una navegació més intuïtiva. A més, les noves funcionalitats ajuden les empreses a aconseguir que els seus empleats siguin més productius des de qualsevol lloc, a millorar la seguretat i el control dels entorns de negoci, a fer més eficient la gestió de les TI i a reduir costos.
L'arribada del nou sistema operatiu és un estímul per a la indústria informàtica i no solament suposarà ingressos per a Microsoft sinó que tota la indústria se'n beneficiarà, des dels fabricants de maquinari, les companyies de programari, els proveïdors de serveis, fins al canal de distribució. Les primeres dades apunten un creixement del 40% de les vendes de PC després del llançament de Windows 7, respecte al mateix període de l'any anterior. Un estudi d'IDC afirma que, per cada euro que Microsoft facturi amb Windows 7, l'ecosistema d'empreses tecnològiques que treballen en col·laboració amb la companyia recollirà 19,06 euros. Durant aquell període, aquest ecosistema vendrà més de 70.000 milions d'euros en productes i serveis vinculats a Windows 7. Així mateix, IDC estima que, a finals de 2010, més d'1,5 milions de persones en la indústria europea de TI estaran treballant amb Windows 7, un 18% de la força de treball d'Europa. Les més de 100.000 companyies de TI que a Europa produeixen, venen o distribueixen productes o serveis que funcionen amb Windows 7 donaran feina a més de 600.000 persones.
Es tracta d'una enorme oportunitat de negoci que ara el teixit empresarial català pot aprofitar en el seu idioma de referència, com ja ho estan fent entitats catalanes tan representatives com TV3, que acaba de posar a la venda un model de miniordinadors (els populars netbooks) també amb Windows 7 en català preinstal·lat. Aquest equip demostra la versatilitat i flexibilitat que permet Windows 7, oferint una sèrie de característiques i continguts preinstal·lats. A més, ha estat fabricat per una firma local (Diode), una mostra més de l'ànim de Microsoft i els seus socis de contribuir al creixement i la generació de noves vies d'ingressos en la indústria local.
A més d'això, altres fabricants, com Ticnova i Sony, s'han compromès a preinstal·lar la interfície en català de Windows 7 en futurs equips que llancin al mercat. Segons declara Carles Grau, director de Microsoft a Catalunya, "esperem que tota la indústria del PC s'afegeixi a aquest tipus d'iniciatives, aprofitant les grans possibilitats de negoci, creació de riquesa i de nova ocupació que ofereix Windows 7 en català. Es tracta d'un incentiu més per animar tots els catalanoparlants a utilitzar més la seva llengua en la seva relació amb la tecnologia, per fer del català un idioma cada dia més representatiu al món digital".
Reconeixement d'escriptura
Microsoft també ha donat a conèixer les noves capacitats de reconeixement d'escriptura de Windows 7 per a dispositius Tablet PC en català, que ja s'ha integrat al producte de forma comercial amb gran èxit.
A més d'aquests productes i serveis, Microsoft també té disponibles en català altres interessants solucions, com FactOffice, una solució completa, gratuïta i de codi obert per generar i rebre Factures Electròniques utilitzant Microsoft Office 2007, descarregable des de la pàgina del Centre d'Innovació Microsoft en Productivitat de Manresa (www.productivitycenter.org). Aquesta solució ha estat recentment mereixedora d'un premi per part de l'Agència Catalana de Certificació, com a millor iniciativa de l'ús de la signatura electrònica al sector privat.
La web de Microsoft a Catalunya es renova en disseny i continguts
Com a part del reforç del seu compromís amb la comunitat catalanoparlant, Microsoft ha portat a terme un redisseny complet de la seva pàgina web a Catalunya, www.microsoft.cat. El site ha estat adaptat a les tendències de la Web 2.0, incorporant la nova tecnologia Silverlight de Microsoft, que fa la navegació molt més senzilla i intuïtiva, així com amplis materials d'audio i vídeo de nova creació, i una secció renovada des de la qual es pot descarregar tot el que cal perquè el nostre PC parli català. Ben aviat, www.microsoft.cat permetrà als visitants interactuar amb la companyia mitjançant el nou blog de Carles Grau, que comentarà a través dels seus apunts els avenços en les diferents iniciatives col·laboratives que Microsoft té en marxa a Catalunya, com són el Microsoft Research Center dins del Barcelona Supercomputing Center, que ha consolidat aquest any la seva unitat de I+D; el Centre d'Innovació Microsoft en Productivitat de Manresa i els seus interessants projectes per a aquest exercici; o l'IFR Programari Factory de Lleida, que recentment va inaugurar les seves noves instal·lacions de la mà de la ministra de Ciència i Tecnologia, Cristina Garmendia.
Entre els nous continguts integrats al site i traduïts al català destaquen els relacionats amb "Educar per crear", un projecte innovador que persegueix augmentar la conscienciació entre els joves estudiants sobre la importància del respecte a la propietat intel·lectual en una economia com la nostra, cada vegada més basada en el coneixement. El programa "Educar per crear" conté nombrosos materials amb els quals la comunitat docent pot desenvolupar continguts curriculars per formar els alumnes sobre la gran rellevància de preservar la creació i la innovació sota els drets d'autor. A partir d'ara, es troben disponibles per al professorat català en el seu propi idioma gràcies al suport de la Conselleria de Cultura de la Generalitat.