
La concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona Foto: Martí Urgell
La jornada de vaga general que viu Catalunya aquest dimecres s'ha fet notar a les carreteres i els transports, i a les 12.00 h se celebra la primera concentració arreu de Catalunya que han convocat l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium per reclamar la posada en llibertat dels presos polítics. A Barcelona, la plaça Sant Jaume s'ha omplert amb unes 8.000 persones, segons fonts municipals, i els assistents han cridat "llibertat", en contra del paper d'Europa i a favor de la unitat de cara a les eleccions del 21-D.
A la capital catalana s'ha llegit un manifest per reclamar que es posin en llibertat els presos i que demana retirar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. El vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Agustí Alcoberro, ha defensat: "L'únic que ens podem plantejar és la llibertat dels presos, i el retorn de l'autogovern i d'allò que el Parlament va aprovar el 27 d'octubre, i per tant la República catalana".
Segons Alcoberro, "avui Catalunya és a la presó", fet que ha considerat "un atemptat des del punt de vista democràtic i clarament una humiliació per al poble de Catalunya", i ha defensat que davant d'aquesta situació "tot un poble ha de respondre". El vicepresident de l'ANC s'ha mostrat convençut del fet que els catalans respondran. "Estic segur que estarem a l'alçada del repte que plantegem i que serà tot un poble que sortirà al carrer", ha recalcat.
Des d'Òmnium, el seu portaveu, Marcel Mauri, ha assegurat que es mantindrà la mobilització de l'independentisme "mentre existeixi la repressió contra el poble de Catalunya", i ha apostat per dir ben clar a Europa que Catalunya seguirà "de forma pacífica" dempeus fins que no s'aturi la repressió i "s'acabi l'espiral demofòbica de l'Estat espanyol". A la concentració també hi eren regidors de l'Ajuntament, com el tinent d'alcalde Jaume Asens (BComú), el líder del PDECat, Xavier Trias, i el d'ERC, Alfred Bosch.

Marcel Mauri (Òmnium) i Agustí Alcoberro (ANC) a la plaça Sant Jaume. Foto: Martí Urgell
La plaça Sant Jaume de Barcelona s'omple per reclamar l'alliberament dels presos polítics https://t.co/9jD9h33Nim pic.twitter.com/Ub7YQxPqQc
— NacióPolítica (@naciopolitica) November 8, 2017
VÍDEO Milers de persones es concentren al centre de Barcelona amb cartells que demanen la llibertat pels presos polítics https://t.co/rtkoggSQSj pic.twitter.com/8ZheRlw7rl
— NacióDigital (@naciodigital) November 8, 2017
Des de gairebé primera hora es registren més de mig centenar de talls en una trentena de carreteres. Es veuen afectades les principals artèries del país i punts de la frontera, però també vies secundàries. A més, mig miler de persones han aconseguit baixar a les vies de l'AVE a Girona per interrompre la circulació, i s'han produït talls en cinc línies de Rodalies i els Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) al Vallès.
En les incidències a les carreteres figuren diversos punts fronterers, com Puigcerdà, l'autovia A-2 a Abrera i Òdena, l'autopista AP-7 a Santa Perpètua de Mogoda, diversos punts de l'Eix Transversal, diverses vies d'entrada i sortida de Barcelona –com les Rondes-, la N-340 a Molins de Rei i Amposta, i la N-II a Vilassar de Mar, segons el Servei Català de Trànsit (SCT). A la ciutat de Barcelona també s'ha interromput la circulació en punts com l'avinguda Diagonal. Aquí es poden consultar totes les incidències.
En alguns casos els talls a les carreteres han estat intermitents, i s'ha obert el pas durant una estona, com ha estat el cas de la B-23 a Sant Just Desvern i l'A-2 a Abrera. Els Mossos d'Esquadra han negociat amb els manifestants en alguns punts perquè permetessin el pas de vehicles com a mínim una estona. A l'AP-7, a prop de Figueres, els Mossos han hagut de separar camioners i manifestants, i els conductors no han amagat la seva indignació perquè han estat des de les 06.00 h del matí sense poder circular.
Malgrat que la policia catalana ha intentat negociar per reobrir el trànsit a l'AP-7 a Figueres, els manifestants han decidit en assemblea que no pensen fer marxa enrere i mantenen el tall. També s'han viscut alguns moments de tensió, com és el cas de la C-58 a l'altura de Sabadell, on s'ha produït un aldarull amb un conductor, segons informa Albert Segura. També A la plaça Cerdà de la capital catalana hi ha hagut confrontació entre Mossos i concentrats, i la policia catalana ha acabat desallotjant la plaça perquè els cotxes passin.
La capital catalana ha estat un dels indrets més afectats pels talls als accessos, ja que a més de les Rondes s'han vist afectats punts com el túnel de Vallvidrera, però també pels ferroviaris. A la ciutat, a més de la plaça Cerdà, s'ha interromput la circulació a l'avinguda Diagonal, en dos punts del Paral·lel i a l'entrada de l'estació del Nord d'autobusos, segons ha informat la Guàrdia Urbana.Els Mossos han intervingut per desbloquejar la Ronda del Mig a plaça Cerdà #VagaGeneral8N pic.twitter.com/wkQxtmrg56
— Andreu Merino Vives (@andreumerino) November 8, 2017

Sabadell. Foto: Juanma Peláez

Sabadell. Foto: Juanma Peláez

Sabadell. Foto: Juanma Peláez

Els manifestants a l'AP-7 a Figueres per la vaga general. Foto: Josep M. Montaner

L'AP-7, tallada per la vaga general del 8 de novembre. Foto: Josep Maria Montaner
Les línies R1, R3, R4 i R16 de Rodalies han patit alguns talls per presència de persones a la via. Segons Renfe, a l'altura de Mataró (R1) alguns manifestants han accedit a la via quan passaven pocs minuts de les set del matí i han obligat a interrompre el servei, així com a les línies R3 i R4 amb talls a l'altura de Montcada Bifurcació. També a l'R4 el servei ha quedat interromput a Sant Vicenç de Castellet per una manifestació, que ha començat poc després de les sis i s'ha allargat una hora. Per últim, l'R16 també ha estat tallada a Ulldecona.
#Atenció! Grans afectacions en tot el nucli de Rodalies per invasió de persones i objectes a les vies
— Rodalies Catalunya (@rodalies) 8 de novembre de 2017
Línia Barcelona-Vallès: sense servei de trens entre Sarrià i Terrassa Nacions i Sabadell Parc del Nord per presència de manifestants a l'estació de Sant Cugat #FGC
— FGC (@FGC) 8 de novembre de 2017
A més, unes 500 persones han aconseguit saltar-se el cordó policial i han interromput l'AVE a l'estació de Girona. Dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) tampoc ha funcionat la línia del Vallès entre Sarrià, Sabadell i Terrassa per la presència de manifestants a l'estació de Sant Cugat del Vallès, ha informat la companyia a través de Twitter. Pel que fa al transport públic a Barcelona ciutat, el servei del metro circula al 85% mentre que els autobusos ho fan amb normalitat, segons ha informat Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). La línia del metro més afectada és la 2, on només passa un metro de cada dos.

L'AP-7, tallada per la vaga general del 8 de novembre Foto: Josep Maria Montaner

Interrupció de la R4 de Rodalies a Sant Vicenç de Castellet. Foto: Maria Vilarnau

Un tall a l'AP-7. Foto: Martí Albesa

Els estudiants han tallat l'AP-7 a l'altura de la UAB. Foto: Albert Hernàndez
EN DIRECTE Una comitiva de la @policia es troba amb el tall a l'AP-7 d'un centenar d'estudiants de la UAB. Els @mossos els acaben obrint pas https://t.co/w7pGSuLZX4 pic.twitter.com/X1H6mUkbta
— NacióDigital (@naciodigital) November 8, 2017
VÍDEO Aldarull amb un conductor al tall de la C-58 a l'alçada de Sabadell; informa @bertusegura https://t.co/w7pGSuLZX4 pic.twitter.com/y0E6aTKSqy
— NacióDigital (@naciodigital) November 8, 2017
Aquest cop CCOO i UGT encara s'han desmarcat més de la convocatòria, ja que ni tan sols han defensat una fórmula d'aturada de país com la del 3 d'octubre, quan van instar els treballadors a pactar amb els empresaris parar la jornada de forma simbòlica i de mutu acord. Malgrat tot, la immensa majoria d'entitats de la Taula per la Democràcia van apostar dilluns en una reunió per donar suport a la vaga convocada per la Intersindical-CSC, per bé que especialment CCOO va vetar que la plataforma com a tal s'hi adherís, segons ha pogut saber NacióDigital.
Diversos portaveus d'entitats presents en la trobada plenària expliquen que una gran quantitat d'associacions van pronunciar-se a favor de mirar d'emular l'aturada del dia 3. I és que, segons les mateixes fons, consideraven que hi ha tants o més motius que llavors per impulsar una jornada d'aquelles característiques, amb presos polítics i la Generalitat intervinguda, tot i que reconeixien que anímicament no és el mateix això que el fet que s'estomaquessin persones al carrer per voler votar.
La convocatòria de la Intersindical-CSC és per motius laborals, però aquestes entitats entenien que s'havia d'aprofitar la mobilització per reivindicar també des del teixit associatiu qüestions de caràcter civil, democràtic i polític. "CCOO es van quedar molt sols, fins i tot en relació a entitats històricament properes a ells", explica una font, que també detalla que UGT va "nedar entre dues aigües", sense oposar-s'hi frontalment. Com sindicat, tampoc no criden a cap vaga o aturada, però cal tenir en compte que la consellera d'Afers Socials, Dolors Bassa, va ser secretària general d'UGT a les comarques gironines i ara està empresonada, motiu pel qual ara el sindicat és menys contundent a l'hora de pronunciar-se contra la mobilització -malgrat que a nivell estatal se n'ha desmarcat explícitament-.
Gran pluralitat d'entitats a favor
D'aquesta manera, l'ANC i Òmnium van defensar que la Taula es mullés a favor d'avalar la vaga -jo ho havien fet públicament-, igual que altres entitats de molts sectors diferents, com els Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), els escoltes, els esplais, els castellers, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), Lafede.cat, Ecologistes en Acció, la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FaPaC), l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, el Ciemen o la Plataforma Pro Seleccions Catalanes.
També ho va fer la Intersindical Alternativa de Catalunya (on s'hi integra la USTEC, primer sindicat de mestres del país), que és una organització observadora de la Taula, i des de fora d'aquesta plataforma també hi donen suport moltes federacions de la CGT, el sindicat COS, nombrosos ajuntaments, ERC o la CUP, entre molts altres. Una gran pluralitat que previsiblement seguirà donant suport a l'acció.