El govern espanyol ha defensat que l'únic impost el traspàs del qual a Catalunya està recollit en l'acord sobre finançament és l'IRPF i que no hi ha una data pactada per cedir la resta de tributs que es paguen a la regió, segons han indicat fonts governamentals. En aquest sentit, han posat en dubte que la Generalitat sigui capaç d'assumir-los en els anys que queden fins al final de l'actual legislatura. La setmana passada la vicepresidenta segona de l'executiu estatal i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ja va avisar que el pacte entre PSC i ERC només fixa un termini per cedir l'IRPF i la resta s'anirà materialitzant al llarg dels anys.
Concretament, l'acord diu que "amb l'objectiu d'implementar aquest nou sistema de finançament singular per a Catalunya, serà necessari formalitzar el present pacte durant el primer semestre de 2025 en la comissió bilateral entre el govern de la Generalitat i el de l'Estat en relació amb el model de finançament". També assenyala que el primer tribut "que s'avancés en l'aplicació dels objectius de la implementació del nou model de finançament serà l'IRPF", amb l'objectiu d'"assegurar la seva execució al llarg del 2026".
L'acord diu que se cediran tots els impostos
No obstant això, el document signat entre socialistes i republicans deixa clar que es traspassaran a la Generalitat tots els impostos que es paguen al país -a excepció d'aquells que estan en mans dels ajuntaments- i l'executiu autonòmic serà l'encarregat de recaptar, gestionar, liquidar i inspeccionar-los. Tant els crítics interns del PSOE com l'oposició han avisat que aquest acord és "inconstitucional" i suposa trencar la caixa compartida i la igualtat entre espanyols, però tant Ferraz com Moncloa han defensat que continuarà operant la solidaritat entre territoris i hi haurà més fons per a totes les comunitats autònomes.
En aquest sentit, des de l'executiu han apuntat que el ritme de traspassos dependrà també de la capacitat de la Generalitat per assumir la gestió dels nous tributs, una matèria delicada que ara duu a terme l'Agència Tributària estatal.
Dubtes sobre la hisenda catalana
El paper que jugarà la Hisenda estatal en el model pactat entre PSC i ERC és una de les incògnites que queden per resoldre. Al PSOE hi ha seriosos dubtes de la capacitat de l'executiu català per assumir la recaptació d'impostos amb l'eficàcia actual.
Una de les figures que s'ha pronunciat en aquest sentit és el secretari general dels socialistes a Madrid, Juan Lobato, que en diverses ocasions ha elogiat el paper de la delegació de l'Agència a Catalunya, que a parer seu funciona amb molta eficàcia. De fet, Lobato, que és tècnic d'Hisenda de professió, va arribar a reclamar que aquesta institució continués fent la tasca de recaptació encara que se cedís la titularitat dels impostos a Catalunya.
El procés no serà fàcil, tampoc en el pla legislatiu, perquè obliga a fer una reforma de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes i previsiblement d'altres canvis legislatius addicionals, segons han indicat des de l'executiu espanyol.