El cap del Govern ha fet aquesta petició explícita durant l'acte de lliurament de premis de la fundació FECAC, on ha rebut el premi a la millor tasca sociopolítica. Durant la seva intervenció, i en la mateixa línea argumental, el president els ha instat a "ajudar a trencar alguns tòpics i imatges deformades que de la societat catalana alguns han escampat interessadament, de manera especial els darrers anys i sense cap bona intenció".
Â
I és que el president Montilla ha assenyalat que "en alguns ambients i en diverses tribunes espanyoles hi ha massa tensió innecessària. Perquè hi ha alguns falsos predicadors i alguns responsables polítics que creuen que generant tensió i crispació en trauran un benefici electoral"."I que no tenen cap escrúpol en provocar enfrontaments entre comunitats sobre falses acusacions i mentides", ha destacat.
Â
Una situació que al seu entendre no és bona per a ningú i no afavoreix la convivència. El cap de l'Executiu ha considerat que "els pobles veïns, els pobles germans s'han de respectar, s'han d'entendre. Sense renunciar a allò que és propi i singular de cadascú".
Â
En aquest punt del discurs, el cap del Govern ha fet una crida perquè les relacions d'uns i altres siguin sinceres i lleials i ha esmentat algunes de les qüestions que sovint són polèmiques, com és el cas de la solidaritat i la llengua.
Â
Així, el president Montilla ha afirmat que "Catalunya ha estat sempre solidària amb el conjunt de pobles d'Espanya. I la majoria de catalans volem seguir-ho sent. Encara que alguns amb grans altaveus prediquin el contrari". Però ha explicat que "el Govern i la societat catalanes, al mateix temps, reclamen un tracte just, que els correspongui amb l'esforç que fem, i coherent amb el pes que Catalunya representa, econòmicament, socialment i culturalment en el conjunt d'Espanya".
Â
"A Catalunya no s'obliga a ningú a parlar una llengua"
Â
Pel que fa a la llengua, el president ha subratllat que "a Catalunya no s'obliga a ningú a fer res que atempti contra la llibertat, en un marc de convivència. No s'obliga a ningú a parlar un idioma concret, no es prohibeix l'ús de cap llengua". En aquest sentit, el cap de l'Executiu ha assenyalat que "per això, per als nouvinguts és molt important aprendre les dues llengües oficials i que utilitzem habitualment per comunicar-nos; el català i el castellà".
Â
"El coneixement del català –que és la llengua pròpia de Catalunya- i també del castellà –de totes dues- s'ha de veure com una font d'oportunitats, que comporta un enriquiment cultural i fomenta la cohesió social", ha destacat el cap del Govern, per concloure que "utilitzar totes dues llengües, facilita la inclusió en el sí de la comunitat".