Montilla qualifica la manifestació «d'unitària, cívica i democràtica»

Tothom agafa posicions després de la macromanifestació del 10-J

Publicat el 11 de juliol de 2010 a les 14:37
Montilla en el moment que marxava enmig dels crits. Foto: Q.S/Nació Digital

El president de la Generalitat, José Montilla, ha qualificat la "gran manifestació" d'aquest dissabte, per "protestar en contra de la sentència restrictiva del Tribunal Constitucional i defensar la dignitat de Catalunya", "d'unitària, cívica i democràtica".

En la inauguració del nou tram del perllongament de la L2 de metro fins al centre de Badalona, Montilla ha assegurat que "defensar l'autogovern no és tampoc una abstracció, sinó que és tenir les eines, els instruments i els recursos per poder fer allò que la ciutadania necessita i mereix, coses i projectes com aquest tram de metro i aquesta nova estació de Badalona'.

La participació en la manifestació va sobrepassat les previsions i no es veia possible arribar fins al final del recorregut. Un grup de manifestants va increpar al president i el va intentar agredir al final de la concentració.Tanmateix, Montilla ha relativitzat el fet i li ha restat trascendència.

Per la seva part, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha afirmat que "Catalunya ahir va sortir a defensar i expressar la defensa de l'autogovern i avui un dia després amb l'ampliació de la Línia 2 veiem un dels magnífics fruits del que el país es capaç de fer amb el seu autogovern". "Ampliar metro és construir ciutat i construir país", ha ressaltat. 
 
El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha dit en declaracions a 'L'entrevista' de Catalunya Informació que «ara toca preparar les condicions per passar de l'Estatut a l'Estat». Ho ha justificat dient que Catalunya «no podrà sortir de la crisi i no podrà tenir mai la prosperitat i el progrés econòmic que es mereix si no té Estat».

Concretament, Carod té pensat un full de ruta en què proposa convocar una assemblea de parlamentaris i pactar un programa electoral mínim comú.

I si les coses «van a un nivell molt extrem», ha dit, no descartaria un govern de concentració nacional per conduir un procés de transició cap a un referèndum a finals de la pròxima legislatura, el 2014.
  
El president de CiU, Artur Mas, considera que "l'extraordinària" manifestació ha començat a canviar "el curs de la història de Catalunya". "Hem fet una aposta durant 30 anys per intentar encaixar dins un marc constitucional, ho hem fet de bona fe, però és evident que toca a la seva fi". Mas creu que ara cal apostar "amb claredat" pel dret de Catalunya "a decidir el seu futur". El líder convergent ha titllat de "lamentables" els intents dels més exaltats que van abraonar-se sobre el president Montilla. Mas ha participat aquest diumenge en l'acte 'Mulla't per l'esclerosi múltiple' que recaptat fons per a la investigació de la malaltia.

El president del Comitè de Govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha reblat aquest diumenge que si Catalunya i Espanya "s'equivocaran" si "menyspreen" la manifestació d'aquest dissabte contra la sentència del TC. Duran, que ha assenyalat que en la manifestació es va expressar "la voluntat de ser" del poble català, ha apel·lat a la unitat de les forces polítiques aquesta setmana a Catalunya i a Madrid on tindrà lloc el debat de política general al Congrés dels Diputats. En aquest sentit, ha reclamat que ara Catalunya ha de ser capaç de seguir lluitant pel seu reconeixement com a nació i pel respecte a la llengua i la cultura.

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, vol un front comú dels partits que defensen l'Estatut per demanar al govern espanyol que es comprometi a recuperar el que el Tribunal Constitucional ha retallat amb la seva sentència. El conseller ha fet aquestes manifestacions en una entrevista a Catalunya Ràdio. Nadal ha estat l'encarregat de fer la valoració del Govern sobre la manifestació unitària en defensa de l'autogovern i la dignitat de Catalunya.

El conseller creu que tot es pot concretar en el debat de política general que es farà properament al Congrés dels Diputats de Madrid. Per Joaquim Nadal, es tracta de torna al punt en el que s'estava abans del recurs contra l'Estatut que va presentar el Partit Popular. A més, ha manifestat que amb la sentència s'ha traspassat una frontera que no s'havia de creuar i es posa en perill el pacte constitucional.

Nadal ha demanat al PSOE una resposta «clara i contundent» des del govern espanyol per refer els ponts que la sentència del TC «ha trencat». Ha reblat que la manifestació era la pluralitat del poble de Catalunya «responent a una agressió del tribunal» i s'ha referit també als crits que van rebre els dirigents polítics durant la marxa dient que venien «de petits sectors de persones intransigents». Ha afegit que «no es pot perdre el respecte i la dignitat de les institucions i del poble».

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, en declaracions a Catalunya Informació, ha celebrat que els partits pro-Estatut aparquessin ahir en la macromanifestació de Barcelona l'estratègia electoral a pocs mesos dels comicis catalans i s'afegissin «a la veu» del poble. «Voldria, tanmateix, que aquesta unitat s'expressés també en el debat en el Parlament», ha afegit.

En preguntar-li si el PSC podria desmarcar-se del PSOE en el Congrés en la defensa de l'Estatut, Tura ha evitat pronunciar-se encara que ha deixat clar que mantindran, per davant de tot, «la defensa dels interessos de Catalunya». Després de reiterar que la manifestació és un punt d'inflexió en les relacions entre Catalunya i Espanya, ha destacat que, malgrat la sentència del TC que han d'acatar però que rebutgen, s'han de buscar les vies que siguin necessàries, perquè no es conformaran «amb menys» del que establia l'Estatut de 2006.

«Com més recentralisme hi hagi, encapçalat pel PP i altres poders de l'Estat, més tendència a Catalunya hi haurà perquè l'horitzó sigui més alt», ha assegurat.

Sobre com pot afectar aquesta situació a les relacions entre el PSC i el PSOE, Tura ha destacat que fa temps que viuen un punt d'inflexió perquè, malgrat compartir un model de societat i justícia social, també defensen «necessàriament i fins a les últimes conseqüències les llibertats nacionals de Catalunya i la seva capacitat d'autogovern».

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha acusat el president de la Generalitat, José Montilla, i el cap de l'oposició, Artur Mas, de «cometre una gravíssima irresponsabilitat» per anar a la manifestació «independentista». La dirigent popular ha acusat els dos líders de «donar ales» al separatisme i «cridar a la insubmissió legal».

Camacho ha assegurat que les posicions amb CiU són «diametralment oposades» i que el PP «no té res a pactar ni negociar amb CiU».

Camacho ha dit que cal respectar als que van anar a la manifestació però que els que ho van fer «es van manifestar a favor de la independència». La presidenta del PP també ha acusat els líders polítics «d'utilitzar els sentiments dels bons catalans» i ha assegurat que la majoria «es va manifestar en silenci» i no va anar a la manifestació perquè defensen «la Catalunya de tots».

Malgrat tot, la presidenta del PP ha lamentat els intents d'agressió a Montilla però s'ha refermant en la idea que la marxa fou organitzada per moviments i entitats independentistes. ”No ha tingut un caràcter unitari», ha declarat. Camacho també ha dit que cada líder polític tenia durant la manifestació un objectiu diferents. «Mentre CiU i ERC defensaven la independència de Catalunya el PSC defensa l'Estatut preconstitucional», ha indicat.

Pel què fa a la petició de front comú de les forces catalanes que s'ha fet des de tots els partits, ha dit que es tracta d'una «estratègia electoral». «Aquesta unió no ha existit mai quan calia, com per exemple per aturar l'apujada de l'IVA o la congelació de les pensions», ha exemplificat.

El president d'Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), Joan Saura, afirma que l'èxit de convocatòria de la manifestació d'aquest dissabte a Barcelona suposa un "missatge claríssim" al govern espanyol per tal de "refer" el pacte polític i el diàleg després de la retallada del Tribunal Constitucional a l'Estatut de Catalunya. Considera que la massiva assistència indica "el rebuig contundent i la indignació del poble de Catalunya" vers la sentència del TC així com "el nivell d'unitat i fermesa per defensar l'autogovern de Catalunya i l'Estatut". Demana a més, que el Partit Popular demani "perdó" al poble català perquè és el responsable de la crisi entre l'estat espanyol i Catalunya.

Joan Saura ha fet aquestes declaracions a Canyelles (Garraf) on ha participat en la Trobada d'Estiu de Joves d'Esquerra Verda (JEV). El dirigent ecosocialista ha tret importància a l'escridassada que va patir el president de la Generalitat, José Montilla, per part d'un grup d'assistents.