Montilla vol un mur de vots per aturar «el tsunami conservador»

El PSC deixa cadires buides en el míting final de campanya al Palau Sant Jordi

Publicat el 25 de novembre de 2010 a les 21:46
Chacón, Hereu, González i Zapatero han donat suport a Montilla. Foto: Adrià Costa

Els portaveus del PSC asseguren que 20.000 persones han omplert el Palau Sant Jordi de Barcelona en el míting central de la campanya socialista. El cert és que hi havia algunes cadires buides. Comparant amb actes de campanyes anteriors del PSC hi havia prou gent per ser unes autonòmiques però menys, per exemple, que en les últimes generals. Els socialistes havien fet d'aquest míting un dels referents de campanya i, de fet, José Montilla ha demanat reiteradament l'assistència a l'acte com a símbol de la mobilització del partit contra unes enquestes desmotivadores. En el “cartell” d'oradors hi han posat tots els actius possibles: Rosa Maria Sardà, Jordi Hereu, Carme Chacón, Felipe González i José Luís Rodriguez Zapatero. Ara serà el torn per Artur Mas que hi mesurarà forces aquest divendres.

El candidat del PSC, José Montilla, ha cridat a anar a les urnes i aixecar “un mur de vots” que aturi el “tsunami conservador que recorre Europa” i defensi estat del benestar, les polítiques socials i l'autogovern. El presidenciable socialista vol que Catalunya “faci història” i sigui la primera en aturar aquesta onada que aquí està representada “per la dreta espanyola i la dreta de Convergència i Unió”.

Montilla li ha dit a Artur Mas que “no vingui amb histories, perquè mai hi hagut tant autonomia com amb Zapatero al govern d'Espanya i els socialistes a Catalunya”. També ha criticat que el candidat de CiU defensa un concert econòmic que ja va utilitzar com argument el 2004 i després "va oblidar". Al seu parer aquest argument de Mas només serveix “per guanyar vots el diumenge”. “Menys xerrar i més treballar”, ha afegit. El candidat socialista ha firmat que està cansat de sentir “la cantarella de sempre, disminuir impostos als mes rics i retallar l'administració, i jo dic no, no i no”. El seu "no" l'ha rebut el públic amb crits de "no passaran". Montilla ha demanat en aquest míting, per primer cop en la campanya, un aplaudiment per a Pasqual Maragall.

Zapatero diu que Espanya i Catalunya són el model

Bona part del discurs del president del Govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, l'ha dedicat a parlar d'economia. Ha assegurat que sortirem de la crisi mantenint l'estat del benestar. Per això ha reclamat que la dreta no busqui models fora i miri a Catalunya i Espanya.

Zapatero ha demanat el vot per a Montilla a fi que les urnes no obrin la porta “a desballestar l'estat del benestar i el serveis públics” que s'han construït aquests anys. Pel líder del PSOE cal iniciar una nova etapa a Catalunya on els socialistes tinguin la majoria suficient per a governar sols. “Bastant mèrit té Montilla amb haver governat” ha dit en referència als problemes que ha comportat el tripartit.

Felipe González, que ha estat l'orador més aplaudit, també ha utilitzat aquest argument. “Montilla -ha assegurat- no aixeca la veu, ho diu tot amb serenitat i quan hi ha tan de soroll no se'l sent”. Per això creu que ha de governar sol i no amb “aquesta gent que no ha estat ni responsable ni seriosa”.

Gonzalez també ha parlat de la crisi financera i ha afirmat que el PP “amb la seva irresponsabilitat” crea inestabilitat. Un fet que considera “una traïció als interessos de tots”.

Carme Chacón s'ha fixat en el vídeo de campanya de les joventuts de CiU on Espanya roba la cartera a Catalunya. La ministre de Defensa ha assegurat que s'hi ha fixat tant “que he vist que no era Espanya, sinó que era Millet, eren els amics de CiU”.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu també ha intervingut en el míting fent punts en la seva particular carrera per tornar a ser el candidat del PSC en les municipals.

Els cops d'efecte de la campanya

L'acte del Palau Sant Jordi volia ser un dels cops d'efecte de la campanya del PSC. N'hi ha hagut tres més. El primer va ser l'anunci de Montilla de que no es tornarà a presentar. El segon va ser reptar Artur Mas, en directe per la televisió, a fer el debat cara a cara que finalment va impedir la Junta Electoral. El tercer i mes recent ha estat treure el nom d'Antoni Castells per a dirigir la macroàrea econòmica del nou govern socialista en cas de victòria. El 28-N sabrem si han tingut algun impacte sobre els electors.