Neix Àgora, un corrent intern d'ERC per tibar el partit cap a l'esquerra

La nova facció, impulsada entre altres per Joan Tardà, presentarà una carta a Junqueras amb prop de 125 signants per sol·licitar la constitució formal del moviment

Militants d'ERC, a l'últim congrés nacional el 2023
Militants d'ERC, a l'últim congrés nacional el 2023 | Marc Trilla / Europa Press
01 de febrer de 2025, 17:56
Actualitzat: 19:22h

Tibar el partit cap a l'esquerra. Aquest és l'objectiu d'Àgora, un col·lectiu intern d'ERC que aquest dissabte al matí ha celebrat la primera trobada a Barberà del Vallès. Hi han participat prop de 125 persones, entre les quals Joan Tardà, que són signants d'un text fundacional que proporcionaran dilluns a la direcció, que entenen com a legítima i a la que són lleials, per sol·licitar la formació en virtut de l'article 104 de l'estatut d'ERC.

L'objectiu d'Àgora, segons expliquen Tardà i Inma Ranera a Nació, és enriquir la segona fase del congrés d'ERC, que ha de servir per actualitzar l'estratègia política del partit, amb un debat ric i intens a l'altura de la complexitat del moment. Seran molt actius i introduiran aspectes que afecten la línia estratègica de la formació, alhora que qüestions relacionades amb els estatuts. Sense fer una esmena a la totalitat, sinó amb la voluntat de proposar algunes idees troncals, com que el president del partit ha de ser el candidat a les eleccions al Parlament i que la formació inclogui i reguli els diferents corrents interns per ser més oberta i democràtica.

En l'aspecte polític, la intenció d'Àgora és que ERC sigui el "gran dipòsit de tot el sobiranisme, incloent-hi també les repúbliques de la resta dels Països Catalans", així com representar la immigració i garantir que en el pròxim cicle electoral les llistes tinguin sempre immigrants en les primeres posicions, de la mateixa manera que es va fer amb el gènere. A més de buscar la unitat de l'independentisme i sobiranisme d'esquerres: "Cal respondre als canvis frenètics que viu la societat catalana i subratllar la identitat d'esquerres, sobiranista i independentista del partit". Així, asseguren que la "mirada esquerrana" ha d'esdevenir un corrent potent, sense crear un partit dins el partit.

Cap a on ha d'anar ERC?

Esquerra s'ha d'adaptar als canvis del país. Tardà i Ranera asseguren que ja tenen el qui, Junqueras, i que toca "debatre el què, el com i amb qui". El primer fa referència a la República Catalana "liderada des de les esquerres": "La política d'aliances ha de contemplar que les esquerres són diverses en l'àmbit nacional i algunes són federalistes. Si amb el PSC s'ha fet un pacte d'investidura, cal continuar la col·laboració de la mà amb la confrontació".

D'altra banda, Tardà i Ranera fan referència a "enterrar" els pactes amb Junts. Des d'Àgora, i a l'espera de conèixer la ponència del full de ruta de construcció de la independència que ha de presentar la direcció d'ERC en aquesta segona fase del congrés, tenen clar que "la independència s'ha de fer des de les classes populars, la justícia social i les esquerres". "Res a veure amb pactes patriòtics", en relació als acords amb la formació de Puigdemont.