- Vull deixar clar que sempre he estat vinculada al món empresarial i l’any 2011 vaig agafar una excedència per dedicar-me a la política municipal. Des de el meu punt de vista, un alcalde en té suficient amb dues legislatures per intentar dur a terme el seu projecte, i per aquesta raó tanco una etapa. Pel que fa al Parlament, jo no vaig entrar a les llistes de Junts pel Sí per fer un salt polític, com molta gent es queixa a Vilanova, sinó perquè la meva implicació tenia com a objectiu principal representar la força del món municipal. Aquest mes de gener era la data límit que jo i el meu entorn ens havíem imposat per fer l’anunci de la meva retirada. Em vaig presentar a les llistes de Junts per Catalunya per donar continuïtat a un projecte polític estroncat de manera il·legítima, però no tenia gaire sentit dir ara que deixo la política i al cap d’uns mesos tornar a ser diputada, tal com s’ha especulat.
- De moment, hem creat un grup de treball per definir quin camí ha de seguir l’entitat, perquè quan es va fundar l’any 2011 tenia uns objectius diferents. Encara sóc la presidenta i, per tant, tinc l’obligació de garantir un bon relleu dins de l’AMI.
- No es pot saber. Com ja he expressat, és hora de definir objectius i un cop tinguem clar cap a on anem, aleshores ja escollirem qui ha de dirigir l’entitat.
[blockquote]"Potser la millor opció és cedir el pas a una altra persona que tingui major llibertat d’acció"[/blockquote]
- Cada cas és diferent i en moltes situacions, com per exemple la d’Artur Mas, ja estan planificades amb temps. Respecte a Forcadell, hi ha una cosa que em preocupa i és molt greu: ella i altres persones com jo hem d’estar vigilant què diem. Un jutge ha ordenat a la Guàrdia Civil que revisi totes les declaracions en actes públics que he realitzat en els darrers anys. Dit això, els polítics som persones i entenc que la Carme Forcadell pot haver fet la reflexió de, si has d’estar limitat per culpa d’aquesta persecució, potser la millor opció és cedir el pas a una altra persona que tingui major llibertat d’acció.

Neus Lloveras, junt amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart Foto: Adrià Costa
- Estic plenament convençuda que no he fet res que no es pugui fer en qualsevol estat dret. Durant la meva presidència a l’AMI, hem realitzat acció política, mai executiva. Objectivament, no m’ha de preocupar, però reconec que subjectivament al veure els Jordis a la presó t’apareix la por.
- Els catalans teníem el president Puigdemont i el 155 el va treure, i a la vegada [Mariano Rajoy] va convocar de forma il·legítima unes noves eleccions. Ara torna a haver-hi una majoria parlamentària independentista i tenim el dret de recuperar el govern legítim amb ell al capdavant.
[blockquote]"Qui està enrocat és l’estat espanyol, no els catalans que hem reiterat el mateix missatge durant les tres darreres eleccions"[/blockquote]
- Quin marge de maniobra hi ha amb l’informe dels lletrats a la mà?
- Esclar que existeixen problemes tècnics, però el 155 ha evidenciat que dos milions de persones volen recuperar el govern legítim i aquesta voluntat s’ha de transmetre d’alguna manera al Parlament. Situació complexa? Sí, però jo tinc clar que la voluntat popular mai ha d’estar supeditada a problemes tècnics. Qui està enrocat és l’estat espanyol, no els catalans que hem reiterat el mateix missatge durant les tres darreres eleccions.
- Ara diré una cosa que es pot interpretar malament, però és el que crec, ara hem de buscar la màxima estabilitat per Catalunya. S’han de recuperar les institucions i el funcionament de les administracions catalanes, perquè ara mateix amb el 155, els ajuntaments també viuen una situació molt difícil. Tot cal això conjugar-ho amb la voluntat expressada a les urnes de recuperar el president legítimament escollit. Aquest és el principal repte de les pròximes setmanes.

Neus Lloveras en un acte a Montjuïc Foto: Adrià Costa
- El que primer cal denunciar és que no haurien d’estar a Brussel·les. A partir d’aquí, els votants els han escollit i això s’ha de tenir present. Tornem al mateix escenari de la investidura del president Puigdemont, tots hem de ser capaços de trobar la fórmula legal de garantir uns drets polítics.
- Què cal fer si prorroguen el 155?
-El senyor Rajoy està dient que, com no li agraden els resultats de les eleccions, mantindrà vigent l’article 155. No ho podem acceptar i confio trobar la manera (respecte de la investidura) per restablir el govern i les institucions catalanes per deixar enrere el 155. Si amb tot això, la situació no millora espero que aleshores tot el món pugui veure com dos milions de persones, moltes més que alguns països, no són escoltades.
- Un cop recuperat el Govern legítim hem de revisar el full de ruta i adaptar-lo a les noves circumstàncies. Personalment, penso que haurem d’anar més lents del que ens vam plantejar.
- Mai defensaré cap persona que faci malament les coses però, dit això, Convergència ja ha desaparegut i aquest gest és un exemple que altres formacions en les mateixes circumstàncies no han fet. Amb la creació del nou partit hem assumit responsabilitats, jo crec que s’ha fet molt bona feina pel que fa a la regeneració. Des que es va destapar el cas del Palau de la Música i també la confessió del president Pujol, Convergència va posar en marxa tots els mecanismes interns per detectar qualsevol indici de corrupció.
- A mi m’agrada el projecte de Junts per Catalunya, per la seva transversalitat i perquè d’alguna manera recorda als orígens de Convergència, un espai que acollia diferents sensibilitats. El format de Junts per Catalunya és bo, sempre s’adapta a la situació que viu el país i incorporant gent més enllà de la frontera d’un partit.

Neus Lloveras, al seu despatx de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Foto: Aleix Ramírez